Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Opinia o ue

Unia europejska  

32 użytkowników zagłosowało

1. 1. Gdyby mieliście głosować w sprawie polski w ue to?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W indii wzrost pkb per capita między 1990 rokiem a 2015 to  około 4,5 a polska około 7,5. a brazylia to zaledwie 2,78

8902314106109971000808.jpeg
  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

W indii wzrost pkb per capita między 1990 rokiem a 2015 to około 4,5 a polska około 7,5. a brazylia to zaledwie 2,78

Według ciebie dlatego, że Indie i Brazylia nie są w unii?

Spójrz sobie lepiej na Chiny.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

W indii wzrost pkb per capita między 1990 rokiem a 2015 to około 4,5 a polska około 7,5. a brazylia to zaledwie 2,78

Według ciebie dlatego, że Indie i Brazylia nie są w unii?

Spójrz sobie lepiej na Chiny.

Chiny to liderzy tylko tam sukces został osiągnięty przez łamanie praw pracowniczych np: praca po 16h dziennie w 7 dni tygodniu i darmowe nadgodziny.( Etat to 40h tyg.) Zakaz strajków i wysokie normy.

Opublikowano

Jeśli pytasz o grecję, włochy który był i jest krajem socjalistycznym to co się dziwisz. Dług publiczny grecji to aż około 170% pkb. Unia przyczynia się do szybszego wzrostu pkb, ale o tym decyduje wiele czynników.

Opublikowano

Ciekawe jak państwo ma się rozwijać jak koszty spłacania kredytów pochłaniają ogromnę część zysków. Nie ma skąd wziąć kapitału. To jest dyskusja o ue a nie o ekonomi, więc tego się trzymajmy. Większość decyzji w państwie podejmuje rząd a nie ue.

Opublikowano

Pracodawcy nie są chętnie tak dobrze płacić. Po za tym teraz i tak można kupić sobie więcej bo więcej nominalnie  jest reszty. Trzeba pamiętać o tym, że cena np: konsoli rośnie wolno. Na pewno 25 lat temu mało kto mógł sobie pozwolić na elektronikę skoro był jeden telewizor na wieś. Dawniej podobno za sms trzeba było płacić nawet 7 zł przy zarobkach 2000 zł brutto a dziś to tylko 22 gr. ( Nie znam teraz tych cen)

Japierdole ale przestan porownywac to jak bylo zaraz po upadku komunizmu do tego jak jest teraz, wtedy nawet nie bylismy w UE, do czego Ty sie w ogole odnosisz?

Prowadzimy dyskusję to co dała nam ue. Przed wejściem do ue polska musiała zmienić prawo do ue. W 1991 roku dostaliśmy umowę handlową z ue.

To ciekawe dlaczego różnica w zarobkach miedzy nami a niemcami to około  3,89 a różnica  w pkb per capita to około 3,22. Nie mówię już tu o darmowych nadgodzinach.

Gospodarka zostala wtedy rozruszona przez ustawe wilczka, nie przez jakies umowy z UE.

Dalej nie lapie do czego ty w ogole pijesz.

Opublikowano

Ja tylko się pytam w jaki sposób unia wpływa na wzrost gospodarczy, a to jest akurat pytanie dotyczące unii, więc pasuje do tematu.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Całkowicie wolny bez ceł handel miedzy członkami. ( Inaczej na 99% byłyby cła na żywność) Można bez większych trudności zakładać firmy w innych krajach i prowadzić tam biznes. Sektor finansowy jest również wspólny. W ten sposób jest jeden rynek liczący ponad 500 mln mieszkańców i jesteśmy silniejsi razem w negocjacjach z krajami trzecimi i w ustalaniu ceł.

Opublikowano

Chiny nie są w unii, a sprzedają swoje towary po całym świecie.

Mam też rozumieć, że wszystkie kraje, które nie należą do unii nie mogą współpracować z innymi na korzystnych warunkach?

Uważasz że gdyby Polska nie była w unii, to odizolowałaby się od świata, ludzie nie mogliby z niej wyjechać?

W krajach nienależących do unii też bez problemu można założyć firmę- a jeśli stworzy się przy tym nowe miejsca pracy i będzie się płacić tam podatki, to tym bardziej.

Jeden sektor finansowy - rzeczywiście jest się z czego cieszyć, coś się posypie, to od razu w całej unii, a nie w jednym państwie.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Tak, ale w chinach mieszka ponad 1,3 miliarda ludzi i szanghaj razem z przedmieściami ma ponad 30 mln mieszkańców a polska 38,4 mln.  Nie mogą współpracować na bardzo korzystnych warunkach bo działa prawo silniejszego. Przed podpisaniem każdej umowy handlowej oba państwa będzie chciało mieć korzyści, więc przed podpisaniem są negocjacje. Tym większy rynek to tym większy popyt, więc  silniejsza pozycja negocjatora. Żadne państwo nie jest samowystarczalne w europie bo są za małe. Nie mamy unikatowych surowców np: gazu jak rosja. Rosja zawsze może pogrozić zakręceniem kurka. Wiem, że gaz oprócz rosji ma również usa. Ty spróbuj założyć firmę w usa czy  w japoni na wizie turystycznej to od razu deportacja i możliwy dożywotni zakaz wjazdu. Każdy inwestor na pewno potrzebuje specjalnych pozwoleń. Możliwe, ze wyjątkiem są inwestorzy tacy jak: mercedes, microsoft czy nike. Ja pisałem o małych firmach np: jednosobowych wczesniej. Wielcy to co innego. Będąc w ue i pracując można pobierać zasiłki. Sami francuzi jak wiem robią to w niemczech i na odwrót.

Opublikowano

Polska pod względem ludności jest na jednym z pierwszych miejsc w Europie.

Więc według twojej teorii wychodzi na to, że gdyby Polska nie była w Unii, to miałaby silną pozycję negocjacyjną przy podpisywaniu indywidualnych umów z większością krajów europejskich. Nawet z Niemcami, mimo że jest to silniejszy kraj, Polska z pewnością wynegocjowałaby dobre warunki, bo Niemcy dosyć sporo tutaj eksportują.

A żeby zainwestować w USA wcale nie trzeba mieć ogromnej firmy w Europie - a przy inwestycji w wysokości 1 miliona dolarów można dostać nawet kartę stałego pobytu.

Z mniejszą firmą też nie będzie problemu, bo żeby taką założyć nawet nie trzeba przebywać w USA.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Polska pod względem ludności jest na jednym z pierwszych miejsc w Europie.

Więc według twojej teorii wychodzi na to, że gdyby Polska nie była w Unii, to miałaby silną pozycję negocjacyjną przy podpisywaniu indywidualnych umów z większością krajów europejskich. Nawet z Niemcami, mimo że jest to silniejszy kraj, Polska z pewnością wynegocjowałaby dobre warunki, bo Niemcy dosyć sporo tutaj eksportują.

A żeby zainwestować w USA wcale nie trzeba mieć ogromnej firmy w Europie - a przy inwestycji w wysokości 1 miliona dolarów można dostać nawet kartę stałego pobytu.

Z mniejszą firmą też nie będzie problemu, bo żeby taką założyć nawet nie trzeba przebywać w USA.

To zależy czy takie państwo chciałoby podpisać z nami taką umowę i zalezy od tego co jestesmy w stanie zaoferować. Pkb tez ma znaczenie. Jak chcesz założyć firme w usa nie będąc u usa? Ja psize o prowadzeniu małego biznesu a nie inwestycji zagranicznej. Jeśli chodzi o inwestycje zagraniczną to mały przedsiębiorca nie osiągnie miliona dolarów.

Opublikowano

Jest coś takiego jak internet.

W tych czasach nie trzeba wychodzić z domu by założyć firmę.

To milion dolarów podałem tylko jako przykład sytuacji, w której można dostać kartę stałego pobytu.

Można spokojnie założyć firmę mając kilka tysięcy.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Gdybyśmy wykorzystywali dotacje unijne w 100%, a nie tylko w kilku % jak to jest dotychczas to byśmy mieli wysokie standardy. Jak zobaczyłem, że Janusze nie chcą nawet się pofatygować żeby załatwić sobie dotacje, to się przeraziłem jakie pieniądze zarabia na nas UE, a potem przeznacza te fundusze na rozwój innych państw. Niby polak potrafi, ale chyba oddać innym.

Opublikowano

Pierwsze sondażowe wyniki wyborów we francji: 

Elabe:  Emmanuel Macron: 65,9 procent Marine Le Pen: 34,1 procent   

Kantar Sofres:   Emmanuel Macron: 65 procent Marine Le Pen: 35 procent  

IFOP: Emmanuel Macron: 65,5 procent Marine Le Pen: 34,5 procent 

Populizm polityczny wyraźnie przegrał.

Opublikowano

To było raczej pewne, że Macron wygra. Aktorstwo pod publikę i wsparcie ze strony Obamy zrobiło swoje.

Nie które sondaże wskazywały na tylko 59 % poparcia z przed ponad tygodnia. Sondaże mają 3% błędu statystycznego.

Opublikowano
Nie które sondaże wskazywały na tylko 59 % poparcia z przed ponad tygodnia. Sondaże mają 3% błędu statystycznego.

Sondaż, sondażem.. ale praktyka i pewne źródła robią jednak swoje.

Opublikowano

Ciesze się, że francuzi nie dali się populizmowi i zrozumieli, że jednak UE jest dobra. Problemy francji leżą na szczeblu narodowym a nie unijnym. Ciesze się również, że nie wygrał polityk obiecujący imperialne zapędy czy promujący izolację kraju.

Opublikowano

To już zależy od poglądów politycznych. Według mnie Francja powinna jednak stanowczo się zastanowić, czy polityka UE nie wpływa negatywnie na spory kulturowe pomiędzy mieszkańcami, a imigrantami.

Opublikowano

To już zależy od poglądów politycznych. Według mnie Francja powinna jednak stanowczo się zastanowić, czy polityka UE nie wpływa negatywnie na spory kulturowe pomiędzy mieszkańcami, a imigrantami.

To, że mamy kryzys imigracyjny to wina polityki socjalnej. Jak pisałem w niemczech nawet nielegalny imigrant ekonomiczny trochę pożyje na socjalu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...