Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Udostępnione bazy danych na różnych forach

Michios

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , nurtowało mnie to pytanie zawsze i chcę je zadać . Jeśli dana strona ( w tym wypadku użytkownicy strony) udostępniają bazy tzn.login i hasła do wglądu / pobrania i ty jako typowy "Kowalski" pobierzesz taką bazę i sprawdzisz sobie parę kont do różnych serwisów czy też gier , to może coś Ci zrobić właściciel danego konta ?

sygna.png

Opublikowano

Witam , nurtowało mnie to pytanie zawsze i chcę je zadać . Jeśli dana strona ( w tym wypadku użytkownicy strony) udostępniają bazy tzn.login i hasła do wglądu / pobrania i ty jako typowy "Kowalski" pobierzesz taką bazę i sprawdzisz sobie parę kont do różnych serwisów czy też gier , to może coś Ci zrobić właściciel danego konta ?

Czy ja wiem? Prędzej osoba która była właścicielem bazy dostaje opierdol. Ja jak miałem baze z 30k kontami do metina XDDD - To nic się nie wydarzyło, po kilku logowaniach na takie poczty itp

Czerwone jest piękne! Kocham <3

Opublikowano

Owszem może to nieść szereg konsekwencji prawnych, odnosząc się do wyżej wymienionego przykładu np. osoby na których pocztę się zalogowano mogły by Cie oskarżyć o naruszenie tajemnicy korespondencji, zależy też jakie informacje zawierała by taka baza oraz o jakim serwisie mówimy.

Opublikowano

Oczywiście mówimy tutaj o zwykłym szaraku który nie wie co to vpn , tor itd i leci z zmiennego ip . Dajmy na to "osoba A" [Ziomuś którego okradli] miał wszędzie takie same loginy i hasła , no nie wiem przykład poczta wp i facebook. Teraz "osoba B" przeglądając sobie strony typu nu**d pobiera sobie taką baze z danymi osoby A. Po wejściu na FB dowiaduję się że na WP ma takie same pasy po czym je zmienia.Po wszystkim "osoba A" piszę do supportów danych portali i zwracają jej konta 

sygna.png

Opublikowano

Osoba B może ponieść konsekwencje prawne swojego czynu, ponieważ zostało tu popełnione przestępstwo.

Popełnienie przestępstwa nad czynem zmiany wszelakich informacji czy też zabezpieczeń ? A jeśli np dane konto "osoba B" usunie i osoba A nie bd miał juz do niego dostępu ?

sygna.png

Opublikowano

Chodzi o sam fakt uzyskania dostępu do informacji, a usunięcie to będzie kolejne przestępstwo.

Ok Dzieki przydadzą się takie informacje :D

Mozna zamknąc

sygna.png

Opublikowano

Oczywiście że tak, ty i właściciel bazy danych (chyba że miał odpowiednio skonstruowany regulamin, który był zaakceptowany przez uzytkownika) poniesie ie konsekwencje prawne, nie wolno udostępniać danych osobowych, tak samo jak i loginow i haseł.

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

Pewnie, włamanie na głupiego maila może skończyć się w sądzie.

74f31dbf1675f.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...