Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GameForge vs Prywatne Serwery

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiecie, moim zdaniem jeśli jakikolwiek youtuber myślał, że do końca życia będzie zarabiał z filmików z metina i teraz nie może sobie poradzić finansowo,

to musiał mieć nieźle namieszane w głowie :P To samo moim zdaniem powinno sie tyczyć wszystkich administratorów, to normalne, że wszystko z czasem się zmienia i zawsze powinno się mieć jakąś alternatywe,

najlepiej gdyby to była lepsza alternatywa niż praca w biedronce :P

Jezu co to sie odjebalo? o.O nawet harion sie na konto zalogowal XDDDD. Jesli harion loguje na mpc wiec że cos sie dzieje

• Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Co do dojścia do pewnych osobników czyli "założycieli serwerów", a raczej techników to sprawa jest łatwiejsza, logując się do maszyny zostawia po sobie ślad który dla niektórych oddziałów łatwo jest namierzyć :)

No k***a zamknijcie mnie w więzieniu!!!!

Dobrze by było.

Opublikowano

Wiedzą co robią.

Aktualizacja przygotowująca wprowadzenie na steam > usunięcie filmów z privów > ??

Wprowadzą na steam, może użyją mózgów i zamiast robić np. 28 serwer identyczny to zmienią np. raty lub cokolwiek. Ale wątpię żeby od GF wyszło coś o trudności Medium, wątpie że w ogóle o tym myślą.

Jedno jest pewne, to nie koniec xD

Hej, otwieram temat na który jest teraz bardzo głośno i odrazu mówie, że to jest MOJE ZDANIE więc proszę nie wyzywać się w tym temacie czy coś.

Co da gf'owi ta akcja?

+ minimalny przyrost graczy na chwile ( dzieciaki zdesperowane będą chciały wrócić na pl'a, bo myślą, że privy upadną, a gdy zobaczą, że privy stoją dalej to wrócą.

Co da to ogólnie ludziom ta akcja :

- Twórcy serwerów będą wypuszczać więcej serwerów ( brak wymaganych reklam na yt ) = łatwiej o graczy

- Przyrost ludzi na fora metinowe ( gdzieś muszą się dowiedzieć o startujących serwerach )

- Reklama serwera będzie tylko na forach metinowskich + facebook.

Jak mogliście zauważyć już 3/4 youtuberów nie ma filmów z prywatnych serwerów ( jeszcze ja mam ciekawe na ile ) niektórzy z nich już kończą nagrywanie z pl'a również = strzał w kolano gameforgowi.

Zapraszam do dyskusji i odrazu prosiłbym w temacie o jakiś poziom, chociaż w 1 temacie, żeby była jakaś kultura, pozdrawiam.

Małych youtuberów nie kasują xD Nie warto xD

1AAA ma więcej subów a ma filmy. ;)

Wydaje mi się że ktoś im to zgłaszał bo np. kanał Wallandera z privów się ostał. 16k subów ;)

Lub tylko aktywne.

Mysle, że to kwestia czasu i każdemu znikną filmy

DiamondMT2.pl

Opublikowano

Wiedzą co robią.

Aktualizacja przygotowująca wprowadzenie na steam > usunięcie filmów z privów > ??

Wprowadzą na steam, może użyją mózgów i zamiast robić np. 28 serwer identyczny to zmienią np. raty lub cokolwiek. Ale wątpię żeby od GF wyszło coś o trudności Medium, wątpie że w ogóle o tym myślą.

Jedno jest pewne, to nie koniec xD

Hej, otwieram temat na który jest teraz bardzo głośno i odrazu mówie, że to jest MOJE ZDANIE więc proszę nie wyzywać się w tym temacie czy coś.

Co da gf'owi ta akcja?

+ minimalny przyrost graczy na chwile ( dzieciaki zdesperowane będą chciały wrócić na pl'a, bo myślą, że privy upadną, a gdy zobaczą, że privy stoją dalej to wrócą.

Co da to ogólnie ludziom ta akcja :

- Twórcy serwerów będą wypuszczać więcej serwerów ( brak wymaganych reklam na yt ) = łatwiej o graczy

- Przyrost ludzi na fora metinowe ( gdzieś muszą się dowiedzieć o startujących serwerach )

- Reklama serwera będzie tylko na forach metinowskich + facebook.

Jak mogliście zauważyć już 3/4 youtuberów nie ma filmów z prywatnych serwerów ( jeszcze ja mam ciekawe na ile ) niektórzy z nich już kończą nagrywanie z pl'a również = strzał w kolano gameforgowi.

Zapraszam do dyskusji i odrazu prosiłbym w temacie o jakiś poziom, chociaż w 1 temacie, żeby była jakaś kultura, pozdrawiam.

Małych youtuberów nie kasują xD Nie warto xD

1AAA ma więcej subów a ma filmy. ;)

Wydaje mi się że ktoś im to zgłaszał bo np. kanał Wallandera z privów się ostał. 16k subów ;)

Lub tylko aktywne.

Mysle, że to kwestia czasu i każdemu znikną filmy

Mi sie wydaje ze to z jakiegos okresu czasu bo w wiekszosci zniknely te nowsze filmy

Opublikowano

Pamiętajcie, jak was beda namawiać na frajernie to nie zgódźcie sie. Mówcie ze chcecie do grypsujących. Będziecie gitami, elitą więzienną.

Opublikowano

Robicie gowno-afere, wiecie dlaczego GF wkurwil sie na youtuberow i usunal im filmy? Bo banda idiotow z mpcforum oplacajacych tych kurewskich gało-opierdalaczy zrobili sobie monopol, kazdy gowno-youtuber reklamowal jeszcze wiekszy syf. Nawet taki MPCforum mial zapewne w planach na przyszlosc otworzenie "zaufanego" serwera z prostego powodu - brakło by mu elektrod

GF niestety nie ruszy serwerow bo stracilby na tym znacznie wiecej niz zyskal. Stalo sie bardzo dobrze ze w koncu cos zrobili z "reklama" bo to przechodzilo juz ludzkie pojecie dlatego nie szukajcie problemu tam gdzie go niema. Te kurwiska jak chca zarobic to niech ida nagrywac CS:GO albo inne gry czy niech dolacza do spolek z kanalami na yt i beda mieli kase.

Prawda jest taka ze zbliza sie koniec "serwerow" robionych przez "devow" (zjebow) typu asfen czy suchodolski czy nawet ty persega.

Mozna rowniez zauwazyc ze ludzie w koncu wlaczaja mozgi i widza to co odpierdalacie dlatego ten kto wie jak ugryzc sytuacje sobie poradzi.

ban.gif

Opublikowano

Robicie gowno-afere, wiecie dlaczego GF wkurwil sie na youtuberow i usunal im filmy? Bo banda idiotow z mpcforum oplacajacych tych kurewskich gało-opierdalaczy zrobili sobie monopol, kazdy gowno-youtuber reklamowal jeszcze wiekszy syf. Nawet taki MPCforum mial zapewne w planach na przyszlosc otworzenie "zaufanego" serwera z prostego powodu - brakło by mu elektrod

GF niestety nie ruszy serwerow bo stracilby na tym znacznie wiecej niz zyskal. Stalo sie bardzo dobrze ze w koncu cos zrobili z "reklama" bo to przechodzilo juz ludzkie pojecie dlatego nie szukajcie problemu tam gdzie go niema. Te kurwiska jak chca zarobic to niech ida nagrywac CS:GO albo inne gry czy niech dolacza do spolek z kanalami na yt i beda mieli kase.

Prawda jest taka ze zbliza sie koniec "serwerow" robionych przez "devow" (zjebow) typu asfen czy suchodolski czy nawet ty persega.

Mozna rowniez zauwazyc ze ludzie w koncu wlaczaja mozgi i widza to co odpierdalacie dlatego ten kto wie jak ugryzc sytuacje sobie poradzi.

W większej części się zgadzam - było już tego naprawdę za dużo na Youtube. Mogę na swoim przykładzie powiedzieć, że 4-5 lat temu mówiliśmy o zupełnie innej erze. W tym momencie nawet jeżeli serwer będzie niedopracowany, pobugowany i nie posiadający w sobie "tego czegoś" to ludzie i tak będą tam grali, dowiedzą się o nim, nie będą widzieli tych błędów, bo zobaczyli u jakiegoś popularnego youtubera, upcoming star, reklamę tego priva. Na swoim przykładzie powiem, że bez Youtube, serwery które naciągały graczy na IS i były po prostu słabe, nie miały graczy, ponieważ wolność słowa na forach (m.in. MPC) robiła swoje. Ktoś coś znalazł, napisał swoją opinię, zebrało się więcej osób, które to zauważyły, i serwer automatycznie tracił graczy. Wcześniej, żeby można było powiedzieć o 'utrzymywaniu się' z serwera Metin2, trzeba było poświęcić dużo czasu i stworzyć serwer pokroju serwera idealnego z danego sortu.

Wiem, bo sam byłem osobą, która zajmowała się reklamą (marketingiem - jeżeli można to tak nazwać) serwerów Metin2 właśnie w latach 2011-2013. To były serwery przygotowywane naprawdę długi okres czasu, na których było multum graczy (wystarczył zapał właścicieli, dobra zapowiedź, a następnie prezentacja na MPC, bez brania kredytów na reklamę u 20 youtuberów). Gdy serwer wystartował to youtuberzy przychodzili sami żeby kręcić gameplaye, pokazywać serie jako gracze etc.

Nie zgadzam się jedynie co do "nietknięcia privów przez GF". Po akcji z usuwaniem filmów, Gameforge poinformowało, że byli przez cały ten czas (przez ostatnie kilka dobrych lat) świadomi problemu. Zaczęli temu przeciwdziałać, kiedy wymknęło się to spod kontroli. Napisali też, że usuwanie kontentu na YT nie poskutkowało w taki sposób, jaki by tego chcieli, więc podejmą kolejne kroki w nadchodzących dniach/tygodniach. Prywatne serwery są nielegalne i o tym też wspominali, a konkretniej: "Prywatne serwery używają nielegalnie pozyskane pliki, czym łamią nasze prawa autorskie." Mam wrażenie, że jednak zbliża się powoli minimalny koniec privów, ALE spokojnie - internet znajdzie rozwiązanie na wszystko :)

Opublikowano

W większej części się zgadzam - było już tego naprawdę za dużo na Youtube. Mogę na swoim przykładzie powiedzieć, że 4-5 lat temu mówiliśmy o zupełnie innej erze. W tym momencie nawet jeżeli serwer będzie niedopracowany, pobugowany i nie posiadający w sobie "tego czegoś" to ludzie i tak będą tam grali, dowiedzą się o nim, nie będą widzieli tych błędów, bo zobaczyli u jakiegoś popularnego youtubera, upcoming star, reklamę tego priva. Na swoim przykładzie powiem, że bez Youtube, serwery które naciągały graczy na IS i były po prostu słabe, nie miały graczy, ponieważ wolność słowa na forach (m.in. MPC) robiła swoje. Ktoś coś znalazł, napisał swoją opinię, zebrało się więcej osób, które to zauważyły, i serwer automatycznie tracił graczy. Wcześniej, żeby można było powiedzieć o 'utrzymywaniu się' z serwera Metin2, trzeba było poświęcić dużo czasu i stworzyć serwer pokroju serwera idealnego z danego sortu.

Wiem, bo sam byłem osobą, która zajmowała się reklamą (marketingiem - jeżeli można to tak nazwać) serwerów Metin2 właśnie w latach 2011-2013. To były serwery przygotowywane naprawdę długi okres czasu, na których było multum graczy (wystarczył zapał właścicieli, dobra zapowiedź, a następnie prezentacja na MPC, bez brania kredytów na reklamę u 20 youtuberów). Gdy serwer wystartował to youtuberzy przychodzili sami żeby kręcić gameplaye, pokazywać serie jako gracze etc.

Nie zgadzam się jedynie co do "nietknięcia privów przez GF". Po akcji z usuwaniem filmów, Gameforge poinformowało, że byli przez cały ten czas (przez ostatnie kilka dobrych lat) świadomi problemu. Zaczęli temu przeciwdziałać, kiedy wymknęło się to spod kontroli. Napisali też, że usuwanie kontentu na YT nie poskutkowało w taki sposób, jaki by tego chcieli, więc podejmą kolejne kroki w nadchodzących dniach/tygodniach. Prywatne serwery są nielegalne i o tym też wspominali, a konkretniej: "Prywatne serwery używają nielegalnie pozyskane pliki, czym łamią nasze prawa autorskie." Mam wrażenie, że jednak zbliża się powoli minimalny koniec privów, ALE spokojnie - internet znajdzie rozwiązanie na wszystko :)

Oni od poczatku mowia o tym ze prywatne serwery nie sa legalne. Nie rusza ich bo za duzo na tym straca, zdazylem sie juz dowiedziec o tym prawie u samego zrodla :) Mam dobrego znajomego ktory z kolei on ma znajomego pracujacego w gf przy metinie.

Jedynie co jest mozliwe z ich strony to pokazanie ich "sily prawnej" zamykajac wieksze serwery (dlatego tez np. shiro2/3 nie stoi w DE). Problemu w polsce z prywatnymi serwerami zbytnio nie maja, gdy mowia ze serwery sa nielegalne i ze zajma sie nimi mowia w 80% o niemieckich serwerach.

Zanim cokolwiek zrobia, wszyscy ci co maja olej w glowie przeniosa serwery tam gdzie prawo gf nie siega i tyle bedzie z ich dzialan.

Oby wrocily nasze stare dobre czasy bo wszystko idzie w tym kierunku:)

ban.gif

Opublikowano

Gameforge ma rozszczenia nawet do filmów nagyrwanych na Metin2.PL. Nie można na nich zarabiać - przez Youtuba.

Ale TE GF jest pazerne :)

omvwi3.jpg

Opublikowano

Bardzo dobrze, ze sie za to wzieli, zle ze tak pozno, @Perserga-Metin2 napisales, ze dzieci wroca na pl'a, myslac ze privy upadna, sam jestes dzieckiem, w dodatku bez mutacji, wiec ....

Nazywasz sie youtuberem, a tak na prawde jestes nikim, niczym, zerujesz na swoich 'kolegach' z podstawowki ;)

Jeszcze powinni sie wziac za dzieci, ktore robia 'serwery' na tydzien/ miesiac, nie znaja sie, nie sa pelnoletnie, nie maja mutacji.

Jeszcze na Fb niech sie wezma, skoncza sie 'darmowe' samochody, prezenty na swieta itd, wkoncu osoby takie jak siurek wezma sie do pracy ( o ile znajda ),  w swoim 'zawodzie' (czyt. po podstawowce, robienie kotletow, non stop)

Zazwyczaj jestem dostepny 24/7, zdarzaja sie male przerwy :D 

Pomoglem/ spodobala Ci sie Moja wypowiedz ? Daj like B)

Opublikowano

Bardzo dobrze, ze sie za to wzieli, zle ze tak pozno, @Perserga-Metin2 napisales, ze dzieci wroca na pl'a, myslac ze privy upadna, sam jestes dzieckiem, w dodatku bez mutacji, wiec ....

Nazywasz sie youtuberem, a tak na prawde jestes nikim, niczym, zerujesz na swoich 'kolegach' z podstawowki ;)

Jeszcze powinni sie wziac za dzieci, ktore robia 'serwery' na tydzien/ miesiac, nie znaja sie, nie sa pelnoletnie, nie maja mutacji.

Jeszcze na Fb niech sie wezma, skoncza sie 'darmowe' samochody, prezenty na swieta itd, wkoncu osoby takie jak siurek wezma sie do pracy ( o ile znajda ),  w swoim 'zawodzie' (czyt. po podstawowce, robienie kotletow, non stop)

Jak chcesz to mogę wejśc na ts'a i zobaczymy kto tu jest "dzieciak"  :yay:  :yay:  :yay:  :yay:  :yay:  :yay:

Jestem nikim na yt, a reklame robie lepszą niż nie jeden ytber z dużo większą ilościa subów wyświetleń xD

Jak narazie dalej kasuja filmy i narazie nic sie nie zapowiada na lepsze.

Większosc przechodzi na twitcha zobaczymy co na to gf :D

DiamondMT2.pl

Opublikowano

Ta akcja nic nie da GF. To sami dzięki sobie tracą graczy, swoim wyzyskiem z IS'a.

Dodatkowo nie wprowadzają fajnych systemów dajmy np. sklepy offline czy inne rzeczy które graczy przyciągają.

A co do reklamy na YT to zmieni się sposób w jaki youtuberzy przekażą info o nowym serwerze, wystarczy jeden slajd ze stroną serwera i podstawowymi informacjami, praw żadnych nie naruszą a reklama będzie. 

Tyle :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy mi się zdaje czy faktycznie trochę ludzi na globala wróciło?

Wszystko wszystkim, ale na takiej akcji praktycznie nic nie stracą.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem dobrze że GF to zrobił i jestem tego samego zdania co @alchemik1

Co do Youtube'rów :

Dobrze że GF zaczął kasować te filmy i ich ścigać bo taka prawda że 80% serwerów które reklamowali było z kółka wzajemnej adoracji Surka i spółki bo byli w stanie zaoferować większe pieniadze niż ludzie z ciekawszymi serwerami ale z mniejszym kapitałem na choćby reklamę YT czy promocję FB a jak takie serwery kończyły to dobrze wiecie, seria na YT 5 odcinków bo potem serwer zaczynał upadać i przesiadka na następne gówno które stało miesiąc i tak w koło macieju do zajebania. Moim zdaniem GF powinien dokładnie monitorować aktywność takiego "Rzabka srapka" i kiedy tylko odpali live z jakiegoś priva [bo za to tez hajs ofc dostaje] zdejmować go i puszczać strike'i do YT żeby w końcu wywalili mu ten gówno kanał do kosza, nie od dziś wiadomo że widownia ŻabQ i jemu podobnych to zazwyczaj grono młodych ludzi 7-14 lat którzy każde jego słowo traktują jak prawdę objawioną a potem wydają hajs z konta telefonu mamy na itemshop, gdzie nie zdążą go wykorzystać bo serwer padnie wcześniej niż czas przedmiotu się skończy.

Skoro alchemik poruszył też temat "dev'ów" to powiem tak :

toć to jak widzę kolejny serwer Asfena czy innego pseudo dev'a to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera. Sam pracuję nad serwerem i nie ukrywam nie pozjadałem wszystkich rozumów coś tam z Cpp ogarniam potrafię przeanalizować kod i pozmieniać go pod siebie, na bieżąco szukam też po różnych forach fixów na standardowe rzeczy które wyp*erdalają bazę danych/game/channel i kiedy implementuję jakąkolwiek rzecz do serwera zastanawiam się kilka razy czy jest ona wgl potrzebna do dobrej rozgrywki na serwerze.

Dla przykładu weźmy sobie zniesienie limitu yang, jak wiecie nawet na PL'u nie zwiększyli tego limitu bo wiedzieli doskonale jak to się może skończyć [może teraz ktoś się zdziwi ale w GF'ie za pliki serwerowe odpowiadają ludzie którzy pokończyli studia programistyczne i wiedzą co może się stać w takich przypadkach dlatego nie wprowadzili limitu 999kkk yang tylko dodali poprostu nową walutę Won]. Ja do teraz nie mogę się nadziwić po co zdejmować ten cholerny limit bo nie widzę różnicy między kupieniem PD'ka za 1kk a za 600kk na sklepie.

Co więcej, zniesienie limitu yang to dla mnie czysty idiotyzm bo wystarczy wieczorkiem zrobić sobie kawę przejrzeć bazę danych, sprawdzić jaki jest drop yang, obciąć go dajmy na to o 20-40% na standardowych mapach, na nowych dodanych przez siebie podnieść go trochę wyżej i mamy z tego takie plusy jak :

*brak kolosalnych cen na serwerze

*brak hiperinflancji [bo zazwyczaj przy takich cenach gospodarkę serwera c**j jasny strzela i krew nagła zalewa a rozbieżność cen podobna jest do rozbieżności oczu Cobry od Tigera]

jedyny minus jaki widzę w zaproponowanym przez siebie rozwiązaniu to :

*aspekt wizualny [wiadomo fajne to wygląda jak masz 50kkk w ekwipunku, cieszy to oko ale co z tego skoro i tak za tą cenę kupisz tyle samo co za 5kk na dobrze i przemyślanie edytowanym dropie yang?

*Trzeba poświęcić na to kilka godzin żeby zrobić to porządnie a nie zmienić kilka wartości na long long w src bo oczywiście część ludzi nawet nie łata błędów powstałych po tym [expienie przy czytaniu KU na pandorce Arymana]

Widzę że wyszła mi z tego mała dygresja ale powiedziałem od siebie to co chciałem powiedzieć jak ktoś ma zamiar się obrazić za moje słowa czy coś to sam poniekąd przyznaje się do bycia pseudo "dev'em" a ludzie typu Asfen sami wypracowali sobie opinię która teraz krąży choćby wokół forumowiczów MPC. 

P.S 

Najbardziej rozjebał mnie fakt gdzie na Asune2 jakiś mądry łeb zapomniał przed udostępnieniem clienta usunąć zapisanych pasów do konta GM przez co wydał wyrok na serwer xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...