Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Skrypt] Supervisor - Skrypt startowy serwera

orkin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jUXL0vY.png

505831482269545170400.png

Supervisor - lekko podrasowany skrypt startowy serwera TeamSpeak 3.
Nadzoruje proces serwera TeamSpeak i w razie potrzeby uruchamia proces ponownie.

Czym różni się od innych tego typu skryptów?

• Nie wymaga jakiejkolwiek konfiguracji — instalujesz wymagane pakiety, wrzucasz plik i odpalasz.
  • Reaguje niemalże od razu po ustaniu działania procesu serwera
  • Próbuje podnieść serwer tylko 3 razy, raz na 10 sekund (nie ma sensu podnosić procesu w nieskończoność jeżeli nie dało rady odpalić go 3 razy z rzędu)
  • W przyszłości będzie powiadamiał administratora emailem o problemach z serwerem.

Instalacja

Supervisor wymaga Node.js v6+ oraz build tools. Instrukcja instalacji.

Zainstaluj screen, node.js oraz build tools (Przykład dla Ubuntu i Debiana)

$ curl -sL https://deb.nodesource.com/setup_6.x | sudo -E bash -
$ sudo apt-get install -y screen nodejs build-essential

Wrzuć plik do katalogu z serwerem TeamSpeaka

Zainstaluj wymagane pakiety i odpal skrypt

$ cd [TWÓJ FOLDER Z SERWREM TEAMSPEAKA]
$ npm install is-running
$ screen -AmdS SUPERVISOR node supervisor.js

Konfiguracja

Jeżeli potrzebujesz włączyć serwer z parametrem inifile

$ screen -AmdS SUPERVISOR node supervisor.js inifile=[NAZWA PLIKU INI]

Linki

hFxeWSS.png  GitHub
iXoOgWi.png  POBIERZ (prawym i "zapisz element docelowy jako...")

supervisor.zip

Jeżeli masz pomysł na fajny skrypt lub zauważyłeś błąd w kodzie lub prezentacji, to proszę o kontakt na PW :)
Wkrótce więcej projektów :)

Licencja: GPL-3.0

J3acu8r.png

Opublikowano

Jeszcze nadmienię, że skrypt działa niezależnie od serwera TeamSpeak.

Nie trzeba odpalać serwera poprzez ten skrypt — Supervisor jest w stanie podłączyć się pod już działający serwer.

Opublikowano

To tak na pierwszy rzut oka, wydaje mi się że nigdzie się nie pomyliłem.

1. Każdy pisze jak mu wygodnie :)

2. Czytelność i jednoznaczność kodu. W node.js moduły z require trzeba przypisywać do zmiennych

3. Widać tak było prościej

4. Nieusunięty komentarz

5. Czytelność i jednoznaczność kodu. W node.js moduły z require trzeba przypisywać do zmiennych

6. Komentarze są dla mnie. Po angielsku komentuję tam, gdzie potrzebna jest ingerencja użytkownika (configi itp)

7. Przy tak mały projekcie nie ma potrzeby

Opublikowano

To tak na pierwszy rzut oka, wydaje mi się że nigdzie się nie pomyliłem.

1. Każdy pisze jak mu wygodnie :)

2. Czytelność i jednoznaczność kodu

3. Widać tak było prościej

4. Nieusunięty komentarz

5. Czytelność i jednoznaczność kodu

6. Komentarze są dla mnie. Po angielsku komentuję tam, gdzie potrzebna jest ingerencja użytkownika (configi itp)

7. Przy tak mały projekcie nie ma potrzeby

Niezależnie od wielkości projektu powinieneś stostowac się do tej instrukcji: https://standardjs.com/

Opublikowano

Niezależnie od wielkości projektu powinieneś stostowac się do tej instrukcji: https://standardjs.com/

To nie jest oficjalny standard ECMA tylko niewielkie sugestie od community i narzędzie do formatowania kodu.

Każdy programista ma jakieś swoje nawyki i zmuszanie ich do pisania w jakiś określony sposób jest raczej bezsensowne (o ile kod nie trafia do jakiegoś dużego projektu w korpo).

Niemniej jednak zerknę na te "instrukcje" - może się czegoś dowiem ciekawego.

Opublikowano

To nie jest oficjalny standard ECMA tylko niewielkie sugestie od community i narzędzie do formatowania kodu.

Każdy programista ma jakieś swoje nawyki i zmuszanie ich do pisania w jakiś określony sposób jest raczej bezsensowne (o ile kod nie trafia do jakiegoś dużego projektu w korpo).

Nie ma oficialnych instrukcji, bo nie ma prawa ich być, język sam w sobie nie może narzucać wyglądu kodu, ale to co ci podałem to zestaw ogólno przyjętych zasad których powinien trzymać się każdy open sourceowy projekt. Pamiętaj - jeżeli wpuszczasz coś na repo, to już nie jest twój projekt, ale całego świata :)

Opublikowano

Nie ma oficialnych instrukcji, bo nie ma prawa ich być, język sam w sobie nie może narzucać wyglądu kodu, ale to co ci podałem to zestaw ogólno przyjętych zasad których powinien trzymać się każdy open sourceowy projekt. Pamiętaj - jeżeli wpuszczasz coś na repo, to już nie jest twój projekt, ale całego świata :)

Dlatego jeżeli masz jakieś konkretne propozycje, to zapraszam do współpracy :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wszystko ładnie, pięknie ale.. https://scr.hu/MN6lBo

Chrome ma czasami padakę i często tworzy False Positivy.

To jest tylko jeden plik tekstowy. Sam możesz sprawdzić czy kod jest złośliwy.

Jeżeli nie ufasz temu plikowi, to sobie pobierz kod z GitHuba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...