Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki profil oraz zawód wybrać i szkoły w trójmieście

Ziela

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. W moim mieście nieopodal trójmiasta znajduje się kilka szkół jednakże tylko w dwóch podobają mi się dwa profile. W jednej szkole - w technikum jest to profil informatyczy. W drugiej szkole - LO podoba mi się hum-hist. Jak to jest na tych profilach? Jakie przyszłościowe zawody po tych profilach mógłbym znaleźć? Po za tym chciałbym się zapytać czy w Gdańsku są jakieś szkoły o podobnych profilach, które polecacie z internatem? 

Opublikowano

Przede wszystkim przy wyborze szkoły musisz się kierować tym co lubisz i już cię ciekawi. Zapytasz pewnie dlaczego? A to dlatego że w każdej szkole średniej zdobywasz nadal wiedzę podstawowa, taka która rozwinie profil o kolejne aspekty i pomoże ci wybrać dalszy kierunek.

Odnośnie samych profili, które podałeś. Aktualnie większość stawia na technikum z powodów tego papierki technika, który "pomaga" przy znalezieniu pracy. Lecz tak na prawdę tutaj musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy z informatyki robisz coś więcej oprócz grania w gry. Śmieszne, ale sam skończyłem ten profil i dzięki niemu zrozumiałem że programowanie to coś co na prawe lubię i co mi wchodzi łatwo. Lecz wiedzą nabyta nie była za duża. Głównie sama podstawa. A będziesz miał w tej szkole więcej różnych zagadnień, które może cię nakieruja na coś.

Liceum to teoretycznie łatwiejsze wejście na studia, lecz nie gwarantowane. Zaś bez studiów takie profile nie mają sensu, ponieważ po takiej szkole masz tylko maturę. Więc kontynuowanie nauki jest jak najbardziej wskazane, o ile chcesz nadal rozwijać swoją wiedzę z tego kierunku.

Zaś odnośnie samej pracy, możesz popatrzeć sobie po kierunkach na studiach, które są rozwinięciem szkoły sredniej, chociaż nie koniecznie musisz taki wybrać. Możesz również przestrzec rynek pracy, co jest aktualnie z tych kierunków.

Chociaż tak na prawdę jezeli chcesz myśleć bardzo przyszlosciowo musiałbyś wziąć kierunku który będzie potrzebny za 8-9 lat. Abyś był jednym z tych osób które skończą coś takiego i znajdą się na rynku.

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Opowiem wam jak wygląda sytuacja ze mną. Bardzo podobają mi się przedmioty humanistyczne oraz języki. Lubię historię, j. polski w sumie również jest spoko. Po za tym lubię j. angielski i mam z niego dobre oceny. Na dodatek lubię informatykę i już od małego chciałem się kształtować w tym kierunku. Mój starszy brat został informatykiem i ma generalnie fajną pracę ale różnimy się w ten sposób, że on potrafi się za siebie zabrać i zacząć się porządnie uczyć natomiast u mnie jest na odwrót. Przedmiotów przyrodniczych nienawidzę, matma idzie mi w miarę średnio. Informatyka to bardzo obszerny zakres. Niektóre rozszerzenia z tego przedmiotu mi się podobają, inne już niezbyt. 

Opublikowano

Co rozumiesz przez pojęcie lubię i informatykę? Tutaj jak by nie patrząc znajduje się trochę słowo klucz, bo ciężko stwierdzić czy sam coś robisz czy nie.

Dodatkowo jeżeli chciałbyś aby to był twój zawód musisz skończyć studia informatyczne, które stawiają dość wysoki nacisk na mat. Szkoła średnia to również mat rozszerzona, a przy pozniejszej rekrutacji na studia również i wynik z matury z matematyki będzie ci potrzebny jak najlepszy.

Bardziej zaś stwierdzam że jesteś humanista. Więc może lepiej i łatwiej dla ciebie będzie z tym liceum ? Może nie ma tak wyśmienitych kierunkow, ale właśnie uważam że pchanie się aktualnie w inf jest dość ryzykowne i ciężkie. Z roku na rok przybywa duża liczba nowych IT speców, co powoduje zapchanie się rynku. Może ci się udać, może trafisz do jakiejś firmy. Ale ciężko powiedzieć jak się rozwinie świat za 8 lat. Zaś kierunki czysto humanistyczne racja wymieraja, lecz myślę że to dlatego że takowe oosby nie mają pomysłu na siebie? Chęci do walki?

Na koniec, radzę ci od siebie. Wybierz to co chcesz, to co lubisz robić. Bo zmuszanie się do nauki tylko dla tego że po tym jest lepsza praca sprawi że będzie jeszcze gorzej. A zawsze możesz iść jak i humana na studia informatyczne, tak i z tech informatycznego na studia chumanistycznr.

Powodzenia przy wyborze :)

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z roku na rok przybywa duża liczba nowych IT speców, co powoduje zapchanie się rynku. Może ci się udać, może trafisz do jakiejś firmy. Ale ciężko powiedzieć jak się rozwinie świat za 8 lat. Zaś kierunki czysto humanistyczne racja wymieraja, lecz myślę że to dlatego że takowe oosby nie mają pomysłu na siebie? Chęci do walki?

To, że przybywa speców nie znaczy, że trzeba z tego rezygnować. Wystarczy się starać trochę bardziej niż inni i wszystko będzie dobrze.

Często ludzie narzekają na brak pracy po studiach humanistycznych, ale to wyłącznie ich wina. Wiele osób idzie na studia tylko po to by studiować. Rodzice wmawiają im, że bez studiów zmarnują sobie życie. Taka osoba po liceum wybiera sobie często kierunek, który jej nie interesuje, ale tylko na taki się dostała, wiec tam właśnie poszła.

Później jest zdziwienie, że jest tydzień po skończeniu studiów, a jeszcze żaden pracodawca nie zadzwonił z ofertą pracy. Oczywiście taka osoba na studiach nic innego nie robiła poza imprezowaniem i studiowaniem. A wystarczyłoby przez ten okres gdzieś popracować, zrobić sobie jakieś praktyki. I nagle okazałoby się, że nawet po kierunku czysto humanistycznym można dostać dobrą pracę.

Opowiem wam jak wygląda sytuacja ze mną. Bardzo podobają mi się przedmioty humanistyczne oraz języki. Lubię historię, j. polski w sumie również jest spoko. Po za tym lubię j. angielski i mam z niego dobre oceny. Na dodatek lubię informatykę i już od małego chciałem się kształtować w tym kierunku. Mój starszy brat został informatykiem i ma generalnie fajną pracę ale różnimy się w ten sposób, że on potrafi się za siebie zabrać i zacząć się porządnie uczyć natomiast u mnie jest na odwrót. Przedmiotów przyrodniczych nienawidzę, matma idzie mi w miarę średnio. Informatyka to bardzo obszerny zakres. Niektóre rozszerzenia z tego przedmiotu mi się podobają, inne już niezbyt. 

A co ty chciałbyś robić po tej informatyce? Samo słowo informatyka za wiele nie mówi. Można m.in. naprawiać komputery, programować itp. Przykładowo do programowania wcale nie jest potrzebna szkoła. Wystarczy przejrzeć oferty pracy - w 95% ofert w wymaganiach nie ma nic o studiach, jest jedynie znajomość języków programowania.

A to, że coś ci się podoba, nie oznacza zawsze, że powinieneś mieć zawód z tym związany. Wiele osób lubi jeździć samochodem, co nie oznacza, że powinni oni zostać kierowcami taksówki.

A to jaki profil liceum wybierzesz, w przyszłości nie będzie miało żadnego znaczenia. Liczy się tylko kierunek studiów. Najlepiej to przejrzyj sobie już teraz oferty kierunków studiów i zobacz jakie są na nie wymagania.

1398258449-U383457.png

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...