Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wspomnienia z Metin2 - Dyskusja

JaroTt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem, czy są tutaj aż tak starzy wyjadacze, ale czy ktoś pamięta okolice roku 2007? Bo każdy tutaj tak wspomina ostatnie kilka lat, a warto przypomnieć sobie sceny z kilkunastu lat wstecz. Czas leci nieubłaganie! :)

Moje wspomnienie to wrzucanie 'hitu' na youtube pod nazwą 'trade hack', który każdy pobierał i dawał tym sposobem dostęp do konta. Inne wspomnienie to ulepszanie itemów na +9 u gildyjnego kowala, nagranie Frapsem i wrzucenie na yt wraz z "drop the bass" albo "anima libera".

No i nie można też zapomnieć o wysłużonym Avalonie, gdzie pierwsze miesiące były magiczne. Zaraz po CSYT2 najlepszy serwerek w historii, gdzie można było zarobić naprawdę dużo pieniędzy, jak się znało sposoby :p

E tam. Kiedyś jak szukało się priwa to w nazwie obowiązkowo było [no-hamachi]. PL to pamiętam jak przez mgłę nic dziwnego wtedy to się 1 gimnazjum zaczynało.

Co do csyt2 to nie był najlepszy serwer w historii lepszy był remixmt2. Robiony z pasji nie dla kasy bo sm się losowało. Pamięta ktoś? Do tej pory to 1 osoba  oprócz mnie pamięta z tego forum.

Opublikowano

No to już kwestia gustu, wcale na CSYT2 nie ładowałem tak dużo w IS, a jakoś to szło.

Co do RemixMT2 to kojarzę z nazwy. Nigdy tam swojej nogi nie postawiłem ^^

Opublikowano

Wspomnienia ahhh stare dobre czasy, które możemy tylko powspominać, bo nigdy już te czasy globala starego nie wrócą, a dlaczego? Kiedyś uczyliśmy się grać w tą gre, odkrywaliśmy ją, dzięki czemu była ona ciekawa i ciągle się coś nowego można było dowiedzieć. Teraz wszystko wiemy co gdzie zrobić i nawet jak by ktoś zrobił idealnie odzorowany serwer do 2k7 to niech sie liczy, że :

- będzie na serwerze 50 graczy ( to już nie te czasy )

- Dużo starych wyjadaczy skończyło gre, a ci nowsi nie znają tego smaku co było kiedyś.

I wiele wiele innych.

Gram w metka od 2007 roku, pamiętam max hp 800, bugi z trzystronnym cięciem, akcje z Administratorami co potem troche wyleciało osób, kiedyś się czekało na nowe odcinki fubu i się każdy jarał, że ubił czerwonego smoka czy coś

Awww te białe aury cudo <3

DiamondMT2.pl

Opublikowano

Powiem tak, gra metin jest w pewnym stopniu porównywalna do tibi, obydwie gry są zjebane ze wzgledu na aktualizacje. 

I nie ważne czy ktoś mówi że by grał na takim serwerze jak kiedys, skoro powstały serwery typu mtclassic gdzie gralo kolo 200 typa jak nie mniej , zawsze ktoś sie znajdzie osobka która powie że będzie grała, lecz po paru pierwszych min gry stwierdzi że to nie dla niego, w końcu po co ma się męczyć  na takim serwerze skoro to już nie to samo.

Czerwone jest piękne! Kocham <3

Opublikowano

To jest tylko i wyłącznie kwestia trendów i zapał właścicieli, jeżeli chodzi o gry MMORPG. Jeżeli nie ma w grze idealnego potencjału do jej jak najlepszego rozwoju to w końcu 'zniszczy' ją czas. Co w Metinie można było zmienić/dodać, aby zachować stary klimat? No nic. Klimatem w Metin2 było poznawanie nowych zagrań, możliwości i testowanie wszelkiej maści elementów. Teraz, gdy już prawie wszystko dosłownie zostało odkryte, ta gra straciła wartość. Co tworzyło klimat wcześniej? Chęć wbicia wyższych leveli, poznania nowego ekwipunku, testowanie jakie bony są najlepsze dla danych postaci, jakie itemy warto mieć itp itd. Teraz wszystko to jest na wyciągniecie ręki, co sprawia, że ów gra stała się nudna.

Gdyby Gameforge kilka lat temu, mówię tutaj o okresie 2009-2012 inaczej podszedł do metka to sytuacja też inaczej by wyglądała. Poszli w ślady serwerów prywatnych zamiast walczyć z nimi i wymyślić coś 'swojego'. Odnoszę ogromne wrażenie, że gdyby np. zwiększyli maksymalny poziom i dodali elementy przypominające 'oldschool' to nie odstraszyli by większości graczy. Na moim przykładzie: jak zobaczyłem te nowe zbroje i itemy a'la CSYT2 to mi się odechciało. To nie pasowało w ogóle to serwerów globalnych. Gdyby dodali nowe zbroje, które byłyby ulepszeniem do stalki, ale zachowywałyby jej podstawę (np. świecąca stalka z czerwonymi dodatkami) to mówilibyśmy o fenomenie, a nie zniszczeniu gry. Mogli dodać coś związanego z trzema królestwami, aby wybór królestwa był mega ważny, żeby te królestwa musiały ze sobą współpracować, aby stawać się silniejsze etc (różne profesje królestw, ale w praktyce, a nie w teorii napisane w questach o historii królestw :p). To są jedne z setki przykładów. Mi osobiście jest żal, że mogli w taki sposób podejść do tak legendarnej gry jaką jest Metin2. Można śmiało powiedzieć, że Metin2 był swego rodzaju kanter-strajkiem gier MMORPG :)

Opublikowano

Co prawda, to prawda. Zastanawiam się, jak im to wyjdzie w tym momencie. Jeżeliby zamknęli wszystkie prywatne serwery, zadbali o promocję gry, zmienili nowe elementy, które dodali na coś bardziej klimatycznego (np. wg mnie, nowe itemy w ogóle nie oddają klimatu starego metka) to może coś wskórają. Ale czy to się odbije takim przypływem graczy? Nie wiadomo...

Wiadome jest to, że jeżeli ktoś znajdzie oficjalną nazwę spółki, która jest właścicielem Gameforge AG to coś ode mnie dostanie. ^^ Chodzi o zakup akcji, które na pewno na jakiś okres czasu wzrosną w najbliższych miesiącach.

Opublikowano

Pamiętam to jak dziś dosłownie dziś na Negrosie :3 Dropła mi szkata złota + po momencie złoty kluczyk otworzyłem i bodzio hihihi ;d.

0f836d5c65f1a4b0gen.png

Sygnatura by xDefQonOnex | Zakaz kopiowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...