Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proste pytanie, dokupic ram czy mozna to jakos rozwiazac?

Screen po okolo 12h grania z kolegami:

phS42gg.png

Drugi screen po okolo 10minutach gdy wyszedlem z serwera:

DJJShRZ.png

A to lista pluginów:

GEb5dfA.png

Podobno 1gb ramu styka na 5 osob, pluginów też dużo nie ładowałem jak widać, zbudowalismy trzy wieksze domki i tyle.

Opublikowano

Zwiększ ramy do 1.5gb, gdy osiąga limit po prostu restartuj :)

Nie wywala ci zadnego bledu?

Jeśli to gra 4fun to usuń:

skinsrestoyer, healthbar, essentialsx.

#EDIT

Zainstaluj silnik PaperSpigot.

Sprzedam pliki z własnego serwera Minecraft! 

Na serwerze gra sporo osób (+200 graczy!)

Więcej informacji: 

https://www.mpcforum.pl/topic/1679824-sprzedam-pliki-z-wlasnego-serwera-minecraft-200-graczy-godziny-szczytu

Opublikowano

ale zasadnicze pytanie... czy coś laguje? jak nie laguje to się nie przejmuj.

Jak hosting pozwala na przekraczanie ale resetuje... to zmień hosting lub musisz edytować skrypt startowy (o ile masz do niego dostęp..) by ograniczyć ilość pamięci :D

Bo java zwyczajnie bierze tyle na ile jej pozwalają.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Wydaje mi sie ze przy eksplorowaniu mapy serwer tak samo wykorzystuje duza ilosc ram (Zaleznie ile chunkow odkryjemy itp) im wiecej swiata odkryjemy tym wiecej ram pozniej idzie w bloto.

335414.gif

Opublikowano

Jak hosting pozwala na przekraczanie ale resetuje... to zmień hosting lub musisz edytować skrypt startowy (o ile masz do niego dostęp..) by ograniczyć ilość pamięci :D

Nic nie laguje, przy przekroczeniu nie resetuje gra leci dalej, do komend startowych nie mam dostepu ale /gc wyswietla tak:

[22:16:47 INFO]: Maksymalna pamiec: 1 333 MB
[22:16:47 INFO]: Alokowana pamiec: 746 MB
[22:16:47 INFO]: Wolna pamiec: 307 MB

Oczywiscie dokupilem 500mb ramu żeby było te 1,5gb i miec spokoj, no i zmienilem silnik na paperspigot, server zrestartowany około 12 i teraz pokazuje 887mb/1500mb RAM

Opublikowano

Coś zżera ramy ;)

Spróbuj usunąć wszystkie pluginy ( kopie najlepiej na kompie zrób ).
Jeśli to zrobisz, zobacz na jakim poziomie będą się utrzymywać RAMy.

No i wrzucaj pojedynczo pluginy i obserwuj... któryś może być przyczyną.

.

Opublikowano

Liczniki RAMu na hostingach zazwyczaj mają to do siebie, że się mylą. Nie słuchaj ich. Jeżeli Ci zależy, możesz powiększyć limit za dodatkową opłatą (weź pod uwagę fakt, że będziesz płacił więcej co tydzień)

Opublikowano

Liczniki RAMu na hostingach zazwyczaj mają to do siebie, że się mylą. Nie słuchaj ich. Jeżeli Ci zależy, możesz powiększyć limit za dodatkową opłatą (weź pod uwagę fakt, że będziesz płacił więcej co tydzień)

Coś zżera ramy ;)

Spróbuj usunąć wszystkie pluginy ( kopie najlepiej na kompie zrób ).

Jeśli to zrobisz, zobacz na jakim poziomie będą się utrzymywać RAMy.

No i wrzucaj pojedynczo pluginy i obserwuj... któryś może być przyczyną.

nic nie zżera, nic się nie myli.

Nic nie laguje, przy przekroczeniu nie resetuje gra leci dalej, do komend startowych nie mam dostepu ale /gc wyswietla tak:

[22:16:47 INFO]: Maksymalna pamiec: 1 333 MB
[22:16:47 INFO]: Alokowana pamiec: 746 MB
[22:16:47 INFO]: Wolna pamiec: 307 MB

Oczywiscie dokupilem 500mb ramu żeby było te 1,5gb i miec spokoj, no i zmienilem silnik na paperspigot, server zrestartowany około 12 i teraz pokazuje 887mb/1500mb RAM

no i widzysz java ma przygotowane 746MB pamięci do użytku programu, do tego zżera dodatkowe 50-100MB na specjalne inne dane.

Wolniej masz 307, więc tak na prawdę server aktualnie zjada ci 440MB ramu + te dodatkowe 50 javy, i tyle... Tyle że java zawsze przygotowuje sobie zapas pamięci, tak by w razie potrzeby szybko używać.

Więc tak długo jak nie laguje to jest ok.

Chyba że po odjęciu wolnej od alokowanej z /gc pokazuje ci na prawdę sporo, jak 10GB na kilku graczy itd.

Opublikowano

Dzisiaj juz inne wyniki z gc, o ile dobrze mysle to lepsze

[22:16:29 INFO]: Aktywny od: 18 godzin 16 minut 19 sekund
[22:16:29 INFO]: Aktualne TPS = 20
[22:16:29 INFO]: Maksymalna pamiec: 1 333 MB
[22:16:29 INFO]: Alokowana pamiec: 739 MB
[22:16:29 INFO]: Wolna pamiec: 504 MB

Nic nam nie laguje, drogo nie jest jak za 1,5gb wiec nie bede juz nic kombinował.

Opublikowano

Ew. Spróbuj zrobić tak jak pisałem.

Jak się nie znasz to po co się wypowiadasz?

Dzisiaj juz inne wyniki z gc, o ile dobrze mysle to lepsze

[22:16:29 INFO]: Aktywny od: 18 godzin 16 minut 19 sekund
[22:16:29 INFO]: Aktualne TPS = 20
[22:16:29 INFO]: Maksymalna pamiec: 1 333 MB
[22:16:29 INFO]: Alokowana pamiec: 739 MB
[22:16:29 INFO]: Wolna pamiec: 504 MB

Nic nam nie laguje, drogo nie jest jak za 1,5gb wiec nie bede juz nic kombinował.

Aktualne wyniki są jak najbardziej w porządku.

Opublikowano

Hahah nie znam się, powiedział ten... zresztą co ja będę z kimś kto się na tym nie zna.

Wyniki nie są w porzątku ponieważ miałem serwer i wiem jakie są normalne wyniki.

Widze że nabijacz postów się trafił ;)

Przy 10 graczach ramy jeszcze gorzej będą pracowały.

.

Opublikowano

Hahah nie znam się, powiedział ten... zresztą co ja będę z kimś kto się na tym nie zna.

Wyniki nie są w porzątku ponieważ miałem serwer i wiem jakie są normalne wyniki.

Właśnie widzę jaki ten serwer miałeś.

Lepiej poruszaj się w tym swoim środowisku skryptów.

Opublikowano

przecież jego serwer zjada teraz marne 235MB ramu, sam spigot na starcie bez pluginów wciąga po 100-200 w zależności od zasięgu widoczności i wielkości spawnu.

Więc co ci tu nie pasuje? wszystko jest ok.

Opublikowano

Wiecie.. To, że Java alokuje pamięć nie znaczy, że ją wykorzystuje. Zacytuje mojego profesora z politechniki "java nie lubi sprzątać po sobie, cały czas wrzuca śmieci do szafy. I dopiero jak szafa się już nie zamyka to idzie wynieść śmieci" Mniej więcej tak to wygląda, jak Java potrzebuje ramu to sobie go bierze, jak już nie potrzebuje to nie "oddaje go". Dopiero jak zabraknie wolnej pamięci ram to wtedy czyści z pamięci ram to co niepotrzebne (GC).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...