Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Superlux E205U - dziwne szumy

4sweet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jakiś czas temu kupiłem sobie mikrofon superlux e205u, wcześniej nie zwróciłem na to uwagi ale mikrofon sam generuje jakieś szumy, coś w tym stylu. Próbowałem podpinać pod inne usb, odpinać inne urządzenia, próbowałem na laptopie i cały czas jest to samo, nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Próbka nagrania: http://www13.zippyshare.com/v/LqoJ03t3/file.html (wsłuchajcie się i będziecie mogli usłyszeć szumy, które generuje "ja" zwiększając obroty wiatraków)

wjub1h.jpg

Opublikowano

Każdy mikrofon, nawet najdroższy generuje jakiś poziom szumów.

Wiatrak zwiększając prędkość obrotową robi się coraz głośniejszy, więc co dziwnego w tym, że mikrofon to wyłapuje?

Aby zmniejszyć poziom szumów możesz użyć tej opcji w panelu Realteka:

233601486804029174811.png

Non omnis moriar.

Opublikowano

Szumy to głównie problem z regulacją nagrywania i ustawieniem praktycznie na maksimum w karcie dzwiękowej ( przetworniku )  mikrofonu. Niestety oprogramowanie Realteca czy karty dźwiękowej jaką tam masz nie obsługuje wstępnie mikrofonu bo jest cyfrowy. 

Ścisz nagrywanie w DAW jak zainstalowałeś albo postaraj się o jakiś program do nagrywania z obsługa mikrofonów na USB. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

maxa wiem, że każdy generuje jakiś tam poziom szumów :) Przeglądałem testy itd nie ma az TAKIEGO, ktory nie jest zalezny ode mnie, a i nie wazne czy dam na glosnosc 50 80 czy nawet 100 i tak te szumy są o 100 razy głosniejsze niż te np. z komputera

wjub1h.jpg

Opublikowano

Na szumy składa się bardzo wiele czynników takich jak zasilacz, uziemienie komputera, to czy masz dwu- czy trzyżyłową instalację w domu. Na twoje potrzeby najprościej jednak odszumiać cyfrowo, sposób podałem Ci wyżej.

Non omnis moriar.

Opublikowano

Realtec nie obsługuje odszumowania i zmian poziomu dla urządzeń zewnętrznych USB ( to zależy tylko od chipsetu na płycie bo może obsługiwać ) , obsługuje tylko dla swojego wejścia cyfrowego i analogowego mikrofonu.  Akurat ten mikrofon ma własną kartę dźwiękową  i dopiero jak widać mikrofon pod napisem CYFROWE albo zakładkę DIGITAL INPUT można mim zarządzać z panelu. 

Znajomy używa Cakewalk SONAR, czasami Studio One 3 Prime  i Audacity przy mikrofonach USB 

Opublikowano

A czytać potrafisz ? W oprogramowaniu się ustawia wszystko, skoro masz to nie ustawiłeś poziomu sygnału wejściowego i dlatego tak szumi. 

Opublikowano

A czytać potrafisz ? W oprogramowaniu się ustawia wszystko, skoro masz to nie ustawiłeś poziomu sygnału wejściowego i dlatego tak szumi. 

Tak? To mi napisz w punktach jak mam to zrobić bo nie rozumiem. Oczywiście na surowo, a i zmniejszanie czułości w zasadzie gówno daje bo to i tak głośno słychać, a ciszej jest tylko mój głos:))

wjub1h.jpg

Opublikowano

Nie wiem, to twoje programy to sobei w ich w konfiguracji szukaj ustawień czy pluginów dla sygnału wejściowego. Do każdego praktycznie  programu jest jakaś pomoc zawsze załączona czy nawet filmy na youtube, poszukaj sobie jak to robią inni. 

Opublikowano

Nie wiem, to twoje programy to sobei w ich w konfiguracji szukaj ustawień czy pluginów dla sygnału wejściowego. Do każdego praktycznie  programu jest jakaś pomoc zawsze załączona czy nawet filmy na youtube, poszukaj sobie jak to robią inni. 

Więc jak nie wiesz to nie wypowiadaj się w moim temacie

wjub1h.jpg

Opublikowano

Ogólnie to mikrofon polecasz? Bo takowy chciałbym sobie załatwić :)

Barwa głosu jest dobra, ale jesli Tobie te zakłocenia nie przeszkadzają to ok, a jak nie podtrzebuejsz odsłuchu to novox tez ok

wjub1h.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...