Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do programów CAD i BIN

damian13245

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zasilacz może być, lecz lekko lepszy jest Supremo L2, ale ten L1, który dałeś może zostać, da radę.

Co do obudowy to jak podałem- RG2, ma piwnice, więc nie widać zasilacza oraz dysków, a same kable można tam pochować i dlatego nie będą brzydko wyglądały w obudowie. Ma on również flirty pod zasilaczem i na froncie, więc kurz będzie izolowany i tak jak chciałeś- masz 2 wejścia USB 3.0 na froncie.

Bardzo dobra obudowa jest trochę bardziej droższa, bo za 200zł. Jest to M35, w sumie to samo co w RG2, ale na dodatek masz możliwość kontrolowania obrotów wentylatorów w obudowie. Masz jeszcze o 2 wejścia USB (ale 2.0) więcej na froncie.

Lecz tobie ze spokojem wystarczy RG2, ale jeżeli chcesz mieć minimum te 4 wejścia USB i może kontrolować obroty wentylatorów to M35.

Opublikowano

Odpuścił bym sobie tak słabe kart graficzne jak 1060 i 1050ti, do programu czasami się nie nadają, bardziej wydajniejsze bo aż 2-3x zawsze będą QUADRO ewentulnie jakiś Kepler.

Jak już się uprzesz to tylko 1060 jest najwydajniejsza a 1050Ti tylko ( albo aż ) o połowę słabsza od niej.

W pracy mam gtx 950 i spokojnie daje radę.

Myślę ze te o których mówisz będą dużo droższe od 1050 i 1060.jeszcze nie wiem która wybiorę.zastanowię się.

podeslesz jakiś zestaw z proponowaną kartą?

Jeśli mówisz że te karty za słabe to nie jest program architektonicZny więc sporo mniej obciąża kartę.to tylko modelowania konstrukcji

Opublikowano

BIM działają głownie na OpenGL więc zwykłe karty graficzne ( np te na Maxwell jak 950 )  są zbyt wolne do przetwarzania tego typu danych, jak widać przyzwyczaiłeś się do tego co masz albo nie działasz w OpenGL.

Wydajniejsza była by chyba GTX 650 Ti ale zbyt mała ilość RAM dyskwalifikuje od razu kartę, jeszcze wydajniejsze było by coś do serwera roboczego na Tesli ale tu chyba blokadą jest bardzo wysoka cena.

p.s. Widziałem działanie Tekla na zwykłych grafikach i Teslach lub tandemach Kepler/Quadro , uwierz to nie jest ta sama szybkość obliczeń. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

BIM działają głownie na OpenGL więc zwykłe karty graficzne ( np te na Maxwell jak 950 ) są zbyt wolne do przetwarzania tego typu danych, jak widać przyzwyczaiłeś się do tego co masz albo nie działasz w OpenGL.

Wydajniejsza była by chyba GTX 650 Ti ale zbyt mała ilość RAM dyskwalifikuje od razu kartę, jeszcze wydajniejsze było by coś do serwera roboczego na Tesli ale tu chyba blokadą jest bardzo wysoka cena.

p.s. Widziałem działanie Tekla na zwykłych grafikach i Teslach lub tandemach Kepler/Quadro , uwierz to nie jest ta sama szybkość obliczeń.

Obejrzałem te karty quadro i chyba jej nie kupię bo cena jest około 2 razy taka jak 1060.I to z tego co patrzyłem najsłabszej wersji. Ale jeśli możesz to podaj polecana przez Ciebie konfigurację.obejrzę to pomyślę.bo jeśli różnica w cenie będzie do zaakceptowania to może zmienię zdanie

https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=127162

teraz się wyświetla?

https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=127164

proszę o oceny wybranych zestawów i rady

Opublikowano

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 16GB
https://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-16-gb-001043360000-sdcz50-016g-b35-288752/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Najlepsze były by grafiki przynajmniej  192 Bit czyli 1060.

Opublikowano

Najlepsze były by grafiki przynajmniej 192 Bit czyli 1060.

'

Piszesz i samej karcie A co z resztą ? Oceń cały zestaw.Bo chodzi tu o calosc.

Kilka pytan:

1.czy jeśli zmieniam karte na 1060 6gb to zmienić tez płytę z budżetowej na tego asusa?

2.czy zasilacz tez wtedy zmienić czy może zostać ten z budżetowej wersji?

3.czy trzeba do zestawu dołożyć dodatkowe chłodzenie?

4.czy może być taka obudowa? Bo chciałbym żeby fajnie wyglądała

5.ram dałem 2x8 ale ze wzgledu na to ze płyta pociągnie nawet 64 gb i ma 4 wejścia na tam to może dac 16 w jednej kostce? Bardziej przyszlosciowy zakup chyba?

Pomoże ktoś?

Opublikowano

Nie znam się za bardzo na tych programach, ale czy lepszą opcją nie było by wziąć kart r9 Fury, albo R9 nano?. Karta ma szyne danych 4096 bit i 4gb pamięci hbm. To chyba by była lepsza do renderingu? Jeśli się mylę to przepraszam.

Mój komputer:

CPU: i5-750 3.2 GHz OC GPU: GB GTX 1060 3 GB RAM: 4 x GR1333D364L9/2G
MOBO: GA-P55A-UD3 HDD: STM3500630AS SSD : SiliconPower A55 256GB PSUSupremo FM2 Gold 750W

CASE: SPC RG1

Opublikowano

Pewnie wypowiadał się pod względem renderingu gdzie Radeon i Nvidia tego typu są dobre w zastosowaniu, dobór grafiki wprowadza w błąd co do jej zastosowania. 

To w sumie głównie program obliczeniowy , najwydajniejszy i szybszy jest kiedy karta graficzna przelicza dane a do wyświetlania używa OpenGL.

Nie ocenię wydajności w programie  bo według mnie w tym zestawieniu jest średniej wydajności sprzęt, pracuje czasami po prostu na innym. 

Opublikowano

nie bardzo chcecie pomóc.

Ja bym strzelał, że raczej zbytnio nie umiemy. Wybrałeś sobie trochę słabe forum na tego typu pytania. Tutaj większość udzielających się to dzieciaki, których najważniejszym życiowym problemem jest to czy CS pójdzie w 300 klatkach, a nie jakieś programy obliczeniowe. Sugerowałbym udać się na jakieś bardziej profesjonalne forum, bo tutaj to głównie komputery do gier się dobiera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...