Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do programów CAD i BIN

damian13245

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam planuje zakup nowego komputera i jestem na etapie procesora.komputer na służyć do pracy w programach CAD i BIM. Głównie Tecla Structures 17.0 i jestem na etapie wyboru procesora.wstępnie wybrałem i5 7600k za około 1100 zl.czy w tej cenie i do takiego zastosowania ten procesor będzie najlepszym wyborem?

Opublikowano

A reszta komputera? Jaką wybrałeś?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Narazie jeszcze nic więcej nie wybrałem z powodu braku czasu.mam kilka płyt głównych między którymi wybiorę jakas i też tu wrzucę żebyście doradzil czy dobra wybrałem. A co do pozostałych rzeczy jeszcze nie wiem

Opublikowano

Wypełnij wzór:

Jaki posiadasz budżet na kupno?

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?

Do czego ma służyć komputer?

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Czy części mogą być używane?

To ci złożymy co tam chcesz.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

budżet w sumie nie jest bliżej określony,z tego co patrzyłem na to co potrzebuje to koło 3 wyjdzie,ale raczej trochę więcej. Komputer ma być taki,żeby pracowało się na nim płynnie i bez problemów. W biurze mam i5 6500 i gtx 950 4gb i jest dobrze,więc myślałem o czymś porównywalnym,albo lepszym jeśli będzie w podobnej cenie,dlatego wybrałem i5 7600k bo cena jest nie wiele wyższa a na pewno jest lepszy.

Zestaw szybko planuje kupić,kasa czeka,tylko wybrać. Obecnie stacjonarnego brak,monitor jakiś mam,ale nie jestem w stanie powiedzieć jaką ma rozdzielczość,dopiero wieczorem.

Tak jak pisałem komputer będzie służył do pracy w programie Tecla Structures 17.0.

W koszyku klawkę możecie wrzucić.

system nie.

chyba nie.

wymagania wyjścia usb na górze obudowy,nie chcę dysku,mam jeden ssd i jeden hdd

używane odpadają

Opublikowano

Co do płyty głównej myślę nad jednym z tych modeli Gigabyte z270 gaming k3, z 270x ultra gaming, z 270 hd3p, z270 xp sli, msi z270 pc mate. Cena 550-650 zł. Czy do tego to dobry wybór? czy może coś innego polecacie ? max cena na płytę 650 zł.

Opublikowano

No to nie potrzebujesz płyty na Z270 tak samo jak i procesora z K na końcu.

No i ten monitor też by się przydał, bo jeśli nie ma wyjścia cyfrowego to będzie mały bądź większy problem.

Opublikowano

w takim razie jaki procesor powinienem wziąć? tak jak pisałem chciałbym,żeby był conajmniej porównywalny z i5 6500

czyli z jakim chipsetem płytę powinienem wybrać.

co do monitora najwcześniej jakoś 16.30 mogę dać znać bo teraz jestem w pracy.

Opublikowano

i5 7500 chociażby. Trochę wydajniejszy, cena +/- to samo.

Do zablokowanego procesora śmiało wystarczy B250 żeby nie bawić się w aktualizację BIOS starszych płyt.

No to przyjdź z modelem monitora.

Opublikowano

Skoro nie potrzebuje procesora z k na końcu to może być,patrzyłem też na i5 7600 ale nie opłaca się chyba dopłacać,bo różnica praktycznie żadna

Opublikowano

Komputer ma głównie służyć do pracy w programach czyli musi być szybki ssd jest wymagany(widzę że masz, ale i tak polecę lepsze na m.2), do tego dobry procek, dużo ram, karta graficzna może być najsłabsza. A wymiary ma być mały, czy normalny? Bo ja mam dla ciebie taką propozycje:

Zestaw za 4000 zł

• CPU: i5-7500 - Wydajny procek będzie dobry do prac. Jak by ci zależało na większej szybkości to wtedy jakaś i7 kabelake, skylake
  • GPU: GTX 1050 - aby odciążyć procek z przymusu użycia integry aby był obraz
  • RAM: 16 GB goodram - nie powinno ci zabraknąć pamięci zawsze możesz zrobić RAMDISC
  • SSD  (2 sztuki na m.2 dadzą dużego boosta jak zrobisz raid): 2x SSD patriot hellfire na m.2 (3000 mb/s odczytu 2200 mb/s zapisu)
  • MOBO: asrock h270 - wspiera możliwość raid i ma 2x m.2 ultra
  • CASE: SPC RG2 - obudowa z piwnicą i dobrym przepływem powietrza
  • PSU: SPC supremo l2 - certyfikat gold 550w
GTX 1050 vs GTX 1050TI

- różnicy ceny - 21%

- różnicy wydajności - 12%

RX 460 2GB vs RX 460 4GB

- różnicy ceny - 17%

- różnicy wydajności - 1-2%

GTX 1050 vs RX 460 2GB

- różnicy ceny - 11%

- różnicy wydajności - 18%

GTX 1050TI vs RX 460 4 GB

- różnicy ceny - 15%

- różnicy wydajności - 20-40%

Opublikowano

Chyba to nie jest zbyt dobry zestaw do programu w którym będę pracował. Zwłaszcza grafika.myślę że będzie za słaba.bo Tecla Structures to program do projektowania konstrukcji w 3D. Więc raczej myślę o 1060 6gb. I ramie 4x4gb. Ssd mam i musi zostać moj,będzie jako systemowy Plus tecla.reszta na hdd

Opublikowano

Komputer ma głównie służyć do pracy w programach czyli musi być szybki ssd jest wymagany(widzę że masz, ale i tak polecę lepsze na m.2), do tego dobry procek, dużo ram, karta graficzna może być najsłabsza. A wymiary ma być mały, czy normalny? Bo ja mam dla ciebie taką propozycje:

Zestaw za 4000 zł

• CPU: i5-7500 - Wydajny procek będzie dobry do prac. Jak by ci zależało na większej szybkości to wtedy jakaś i7 kabelake, skylake
  • RAM: 16 GB goodram - nie powinno ci zabraknąć pamięci zawsze możesz zrobić RAMDISC
  • SSD  (2 sztuki na m.2 dadzą dużego boosta jak zrobisz raid): 2x SSD patriot hellfire na m.2 (3000 mb/s odczytu 2200 mb/s zapisu)

Po co wydawać 600zł na taką płytę jeżeli OC nie będzie robione? Płyta B250+aktualizacja biosu spokojnie wystarczy.

Opublikowano

Zestaw się nie wyświetla. Trzeba go wpierw zapisać.

Zestaw za 4000 zł

Po co wydawać 600zł na taką płytę jeżeli OC nie będzie robione? Płyta B250+aktualizacja biosu spokojnie wystarczy.

Do B250 nie trzeba robić aktualizacji BIOS'u - już od początku wspiera ona Kaby Lake. W sumie to byłoby by dziwne gdyby nie wspierała.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Masz tutaj zestaw za 3160zł.

https://www.morele.net/inventory/info/RuiwhB/

i5-7500, GTX 1060 6GB (jak chciałeś), do tego 8GB ram od GOODRAM (na początku chciałem dać 16GB, ale trochę drogo wychodzi, gdzieś dodatkowo ~250zł), i obudowa RG2 (łatwa aranżacja okablowania i do tego ma na górze frontu 2 wejścia USB 3.0).

Do tego twoje HDD i SSD (ale też zależy jakie masz). Tak naprawdę z takim zestawem to spokojnie możesz grać w najnowsze gry w wysokich ustawieniach.

Opublikowano

Zestaw za 4000 zł

• SSD (2 sztuki na m.2 dadzą dużego boosta jak zrobisz raid): 2x SSD patriot hellfire na m.2 (3000 mb/s odczytu 2200 mb/s zapisu)
Po 1 h270 nie jest plyta pod OC, po 2 b250 od razu wspiera kabiego, po 3 jakie 600 zl ja widze 466 zl.

Masz tutaj zestaw za 3160zł.

https://www.morele.net/inventory/info/RuiwhB/

i5-7500, GTX 1060 6GB (jak chciałeś), do tego 8GB ram od GOODRAM (na początku chciałem dać 16GB, ale trochę drogo wychodzi, gdzieś dodatkowo ~250zł), i obudowa RG2 (łatwa aranżacja okablowania i do tego ma na górze frontu 2 wejścia USB 3.0).

Do tego twoje HDD i SSD (ale też zależy jakie masz). Tak naprawdę z takim zestawem to spokojnie możesz grać w najnowsze gry w wysokich ustawieniach.

Autor nie chce zestawu do gier tylko do programów graficznych :)

GTX 1050 vs GTX 1050TI

- różnicy ceny - 21%

- różnicy wydajności - 12%

RX 460 2GB vs RX 460 4GB

- różnicy ceny - 17%

- różnicy wydajności - 1-2%

GTX 1050 vs RX 460 2GB

- różnicy ceny - 11%

- różnicy wydajności - 18%

GTX 1050TI vs RX 460 4 GB

- różnicy ceny - 15%

- różnicy wydajności - 20-40%

Opublikowano

Nie mam konta i chyba dlatego nie mogę zapisać.

Wybrałem takie podzespoły :

I5-7500

MSI B250M PRO VD

Gtx 1050ti 4gb

Crucial ballistix sport lt 16gb

Pc silentium vero l1 80 plus 500w

Travel deep (traobu45403)

Napęd LG super Multi

Uzasadnienie

Procek doradzony przez kolegę na początku.

dobralem do niego dość budżetowa płytę główna Ale z chipsetem który nie wymaga aktualizacji uefi.

Gt1050ti bo 1060 dwa razy droższy A w sumie myślę ze 4 gb starczy.

Pamięć crucial. Wyczytałem że dobra.najwięcej miała zakupów. A 16 gb bo przyda się podobno do liczenia mesem i wykonywania dużej ilości prostych obliczeń. obliczeń pracy też mam tyle

Zasilacz pokazało że najlepszy to wziąłem

Obudowa nie wiem czy dobra

Czekam na opinie i rady

Opublikowano

Ogólnie może być. Tylko zmienić obudowę, ten Tracer to mały plastikowy piekarnik. Minimum obudowa RG2, ta którą podałem w zestawie. Ma ona złącza usb na górze obudowy, jest duża, ma dobry przepływ powietrza i nie jest plastikiem.

Opublikowano

Aresorek dopiero teraz zobaczyłem co Ty wrzuciles i zestaw który sam skompletowalem jest podobny.nawet bardzo:p procek i plyta by zostaly.ale grafe to właśnie się waham między 1060 a 1050ti. Ram mimo wszystko musi być 16 gb.nawet jeśli to dodatkowy koszt. Bo nie może mi sie zamulic przy projekcie bloku np:p obudowa to był kompletny strzał szczerze mówiąc.chciałbym jakas fajnie wyglądająca bo to ma być dla mnie do domu. A mógłbyś mi podrzucić jakiś link z jakich obudów powininem wybierać? A ten zasilacz lepszy ten co ja wybrałem.czy ten co Ty wziąłeś?

Opublikowano

Odpuścił bym sobie tak słabe kart graficzne jak 1060 i 1050ti, do programu czasami się nie nadają, bardziej wydajniejsze bo aż 2-3x zawsze będą QUADRO ewentulnie jakiś Kepler.

Jak już się uprzesz to tylko 1060 jest najwydajniejsza a 1050Ti tylko ( albo aż )  o połowę słabsza od niej. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...