Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Jedna domena, 2 serwery

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Da się przekierować domenę na 2 oddzielne serwery?

Mam na myśli to, że gdy:

np. w przeglądarce wpiszę ts.example.com, przekieruje mnie na stronę informacyjną położoną na hostingu WWW, a gdy użyję ów domeny jako Adresu IP TS-a połączy mnie z serwerem położonym na oddzielnym serwerze VPS?

Opublikowano

Generalnie nie, ALE można by próbować postawić serwer kierujący ruchem, który przy użyciu iptables w zależności od portu przesyłałby ruch na inny adres IP i port. Wtedy domena musiałaby kierować na "kierownika". Nie wiem czy by to zadziałało, bo nie mam warunków do przetestowania tego w praktyce. Osobiście nie widziałem jeszcze działającego rozwiązania, więc przyjmuje się, że tak się nie da.

Opublikowano

Jeden rekord A ustawiasz na adres serwera gdzie masz WWW (domyślnie),

drugi rekord A ustawiasz np. ts3.site.com na ip gdzie stoi serwer TS,

trzeci rekord SRV ustawiasz _ts3.udp.site.com z wartością 0 5 9987 ts3.site.com (przekierowanie na port, będzie działać tylko jak wpisze ten adres w Teamspeaku) <- wartość ta jest pod domeny z Home'a, domyślnie rekord ten wyglądałby tak:

_ts3._udp.site.com. 86400 IN SRV 0 5 9987 ts3.site.com.
aqcu39P.png
Opublikowano

Jeden rekord A ustawiasz na adres serwera gdzie masz WWW (domyślnie),

drugi rekord A ustawiasz np. ts3.site.com na ip gdzie stoi serwer TS,

trzeci rekord SRV ustawiasz _ts3.udp.site.com z wartością 0 5 9987 ts3.site.com (przekierowanie na port, będzie działać tylko jak wpisze ten adres w Teamspeaku) <- wartość ta jest pod domeny z Home'a, domyślnie rekord ten wyglądałby tak:

_ts3._udp.site.com. 86400 IN SRV 0 5 9987 ts3.site.com.

jak by to  wyglądało na cloudflare bo nie potrafię jakoś tego zrobić, albo robię coś źle

Opublikowano

Cloudflare to zapora :v

Rekordy ustawiasz tam gdzie masz wykupioną domenę.

Jeżeli NS mam przekierowane pod CF to wszystko ustawiam w CF

Opublikowano

Dobra zrobiłem szybki research:

Rekord A:

afa6003611e54f15bfdd788f3bba1832.png

Drugi robisz tak jak napisałem post wyżej (czyli rekord A z przekierowaniem na serwer gdzie stoi ts)

A SRV:

Wybierasz z listy SRV, w pierwszej rubryce:

0ddd44754f594f298653ea1c03dd7966.png

Druga rubryka:

9b71c4e53e534e059bcbb1657f6dc0db.png

Powinno zaskoczyć

EDIT:
W ewentualności jak będą problemy z rekordem SRV to sam rekord A powinien wystarczyć, z tym że jak ktoś wpisze ts3.xxx.com to będzie mógł otworzyć stronę jaka jest zbindowana pod ip serwera na którym stoi TS (jeśli istnieje).

aqcu39P.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...