Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zainstalować sinusbota z większą ilością dostępnych instancji?

20jack01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymagane:
- Konto root
- System 64 bit
Testowane na systemie debian 8 64 bit. Jest to mój pierwszy poradnik, więc z góry przepraszam za wszelkie niedociągnięcia, ale dzięki temu sposobowi instalacji pozbyłem się błędu TSClient quit, więc chiałbym się nim podzielić + wytłumaczyć co gdzie robimy.
Na sam początek zajmiemy się zaktualizowaniem, jak i pobraniem wymaganych wtyczek, więc po zalogowaniu do putty w dowolnym folderze/dowolnej lokalizacji wpisujemy następujące komendy,:

1. apt-get update

2. apt-get upgrade

3. apt-get install x11vnc xinit xvfb libxcursor1 ca-certificates bzip2 curl libglib2.0-0 nano

Tworzymy folder, w którym będzie znajdował się bot, a potem do niego przechodzimy:

1. mkdir -p /opt/ts3soundboard
2. cd /opt/ts3soundboard/

Pobieramy bota, a potem go wypakujemy do folderu:

1. curl -O https://frie.se/ts3bot/sinusbot-0.9.8.tar.bz2
2. tar -xjf sinusbot-0.9.8.tar.bz2

Teraz należy utworzyć plik konfiguracyjny bota:

1. cp config.ini.dist config.ini

Pobieramy najnowszego teamspeak'a, dzięki któremu bot będzie mógł wejść na serwer:

wget http://dl.4players.de/ts/releases/3.1.0.1/TeamSpeak3-Client-linux_amd64-3.1.0.1.run

Konfigurujemy teamspeak'a, przyznajemy chmod, oraz instalujemy go, podczas instalacji pojawi nam się regulamin, aby z niego wyjść klikamy "q", a potem by go potwierdzić klikamy "y":

1. chmod 755 TeamSpeak3-Client-linux_amd64-3.0.19.4.run
2. ./TeamSpeak3-Client-linux_amd64-3.0.19.4.run

Upewniamy się czy w pliku konfiguracyjnym jest podana dobra ścieżka do folderu z botem, po sprawdzeniu ścieżki klikamy CTRL + O a potem CTRL + X:

1. nano config.ini
2. TS3Path = "/opt/ts3soundboard/TeamSpeak3-Client-linux_amd64/ts3client_linux_amd64"

Przyznajemy odpowiednie uprawnienia pliku startowego bota, a potem aktualizujemy bota:

1. chmod 755 ts3bot
2. ./ts3bot -update

Pobieramy, a następnie przyznajemy ponownie odpowiednie uprawnienia:
Skan: https://www.virustotal.com/pl/file/4591cc3b3143175db8b0907154b615a7b9ea1cae69c46e3d35fb38d9424580a8/analysis/1485164463/

wget http://download1594.mediafire.com/p9z2rg49rgig/006vbrogovl887g/ts3bot
chmod 755 ts3bot

Przejdźmy do uruchamiania bota:
Tworzymy nowe konto, bedziemy musieli wpisać tam hasło (sami wybierzcie jakie), a informacje typu "Imię, Nazwisko" można pominąć zostawiając puste miejsce i klikając enter:

adduser sinusbot

Przyznajemy uprawnienia do odczytu folderu, dla konta sinusbot:

chown -R sinusbot /opt/ts3soundboard

Zalogujemy się teraz na konto bota, będziemy musieli wpisać podane wcześniej hasło:

su sinusbot 

Wchodzimy do folderu z botem:

cd /opt/ts3soundboard

Oraz ostatecznie urachamiamy bota komendą:

screen -dmS bot xinit /opt/ts3soundboard/ts3bot -- /usr/bin/Xvfb :1 -screen 0 800x600x16 -ac

Przechodzimy na stronę z naszym botem, na której dane logowania będą następujące, dodam że domyślny port można zmienić w configu komendą nano config.ini, oraz nano config.ini.dist (pamiętajcie, że należy to zmienić przed uruchomieniem bota, oraz w dwóch plikach, a nie tylko 1)

ip.naszego.vps:8087
Login: admin
Haslo: foobar

animaatjes-16-e2da7b8e7f46849a5b8e8fc22e

Opublikowano

Zły dział, bardzo mi się nie podoba kolorystyka tekstu, a sam poradnik słabo dopracowany. Na forum widziałem dużo poradników o takiej samej tematyce i były bardziej dopracowane.

Opublikowano

Zły dział, bardzo mi się nie podoba kolorystyka tekstu, a sam poradnik słabo dopracowany. Na forum widziałem dużo poradników o takiej samej tematyce i były bardziej dopracowane.

Osobiście z innymi poradnikami miałem problem, że bot nie wchodził na serwer, więc po o wiele dłuższym wyszukiwaniu udało mi się to ogarnąć i wytłumaczyć innym, którzy mają ten sam błąd, ewentualnie chcą zainstalować od nowa.

Opublikowano

Mam nadzieję że jesteś świadomy że uruchamianie na roocie nie jest zalecane i sugerowałbym odpalanie bota na oddzielnym userze. Oczywiście plus za chęci ale bardzo proszę abyś to dodał ponieważ jak na razie we wszystkich poradnikach jest jedna i ta sama kopiowana linijka czyli :

screen -dmS bot xinit /opt/ts3soundboard/ts3bot -RunningAsRootIsEvilAndIKnowThat -- /usr/bin/Xvfb :1 -screen 0 800x600x16 -ac

A skoro wiemy że odpalanie na roocie jest złe to po co na nim odpalać?

Opublikowano

Mam nadzieję że jesteś świadomy że uruchamianie na roocie nie jest zalecane i sugerowałbym odpalanie bota na oddzielnym userze. Oczywiście plus za chęci ale bardzo proszę abyś to dodał ponieważ jak na razie we wszystkich poradnikach jest jedna i ta sama kopiowana linijka czyli :

screen -dmS bot xinit /opt/ts3soundboard/ts3bot -RunningAsRootIsEvilAndIKnowThat -- /usr/bin/Xvfb :1 -screen 0 800x600x16 -ac

A skoro wiemy że odpalanie na roocie jest złe to po co na nim odpalać?

@carbonx

W sumie nie wiem dlaczego wybrałem tą opcje uruchamiania, ale dzięki za sugestie. Poprawiłem to na uruchamianie z konta sinusbot ;)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...