Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Powolny laptop z Win 7

GaroK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostałem małego laptopa z win 7, ten jednak powoli działa, często mi wyskakuje "brak odpowiedzi", dzwięki systemowe pojawiają się z jakimś 30sekundowym opóźnieniem i ogólnie żeby coś na tym laptopie zrobić to potrzeba cierpliwości.

Nie wiem czy to coś pomoże ale na wszelki wypadek wstawie

http://valid.x86.fr/mb1qz5

Co powoduje te spowolnienia i jak się tego pozbyć by laptop działał normalnie?

Opublikowano

Obstawiam, że system jest w takim stanie w jakim był, więc obstawiam, że jest mocno zasyfiony. Możesz spróbować go przeinstalować. Druga opcja to skorzystać z jakiejś odchudzonej wersji W7, na WinClubie bodajże takie były.

Opublikowano

Zasyfiony raczej nie jest, laptopa dostałem wczoraj, zupełnie czysty, nawet chrome zainstalowane jeszcze nie było.
Zanim go dostałem to wiem jeszcze tyle że jakiś gościu w sklepie dysk wstawiał za 9 dych. Chce aby po internecie się przynajmmniej normalnie dało chodzić.

A nie jest to może wina zbyt mocnego windowsa jak na ten laptop? Jak co to można się przenieść na XP, bo ten którego mam obecnie właśnie mi xpka zastępuje chwilowo.

Warto chyba wspomnieć. Jak wszedłem w tryb awaryjny z obsługą sieci to wszystko działa normalnie i szybko.

Opublikowano

Bo system się uruchamia w okrojonej wersji (tak w dużym uproszczeniu). Jak potrzebujesz tylko neta można byłoby się pokusić o linuxa z jakimś lekkim środowiskiem graficznym ew. jak pisałem, spróbować pójść w kastrowane obrazy windowsa.

Opublikowano

To nie jest laptop na w7 nawet, nie spełnia praktycznie wymagań dla systemu co do ilości pamięci. 

XP na tym czymś ledwo by działał. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Też mam laptop z Atomem, fabrycznie był 1 GB RAMu i Windows Starter. Mam obecnie wgrany okrojony Windows 7 Starter i da się używać. Wiadomo, szału nie ma, lepiej by działał na Linuxie, ale internet da radę przeglądać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...