Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak nauczyć się angielskiego?

#Ethes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Potrzebuję szybko nauczyć się angielskiego. Chodzę do liceum ale niestety poziom nauki angielskiego w polskich szkołach jest katastrofalny. Co z tego że zawsze mam same piątki z tego przedmiotu jeśli gdy słucham jak mówi Amerykanin lub Anglik nie rozumiem prawie nic. Czy waszym zdaniem warto zapisać się na jakiś kurs z angielskiego? Nauczę się na nim faktycznie jakichś przydatnych zwrotów czy słów które używa się raz na rok? :D A co myślicie o stronach internetowych do nauki? Jest jakaś warta uwagi? 

Opublikowano

Przede wszystkim trzeba chcieć a czy będziesz się uczył z internetu czy chodził na zajęcia to już inna sprawa. Wiadomo że na zajęciach lektor zawsze cie poprawi gdy coś źle zrobisz i ci to wytłumaczy w internecie już tak nie jest ale Wszytko się da. Jeżeli chodzi o wymowę to to można nawet sprawdzać w Google translate, poza tym przezuc się na angielskie programy telewizyjne i słuchaj dużo tego języka.

Opublikowano

Skoro masz same piątki to raczej nie jest źle z twoim angielskim.

Kurs w twoim przypadku będzie nieopłacalny. Polecam oglądać filmy po angielsku z angielskimi napisami (nic za to nie płacisz, uczysz się i przy okazji oglądasz ciekawy film, więc nauka cię nie zanudzi).

1398258449-U383457.png

Opublikowano

to prawda... w Polsce zamiast nauczyć uczniów, żeby potrafili oni chociaż pogadać z kimś, to uczą zawzięcie czasów, które się nie przydadzą tak bardzo, bo głównie liczy się słownictwo i umiejętność no złożenia tego w kupę. ja sam mam 4 z angielskiego, ale dogadać się z angolem nawet z ich akcentem mi jest łatwo. najlepsze jest to, że ktoś ma wyżej piątkę ode mnie, a gdy przypadkowy przechodzień zapyta się o drogę, który nie jest z Polski, to zacinka i nie wie co odpowiedzieć. 

co do tematu:

1. jak jesteś gamerem, to żadnych spolszczeń i staraj się, aby była możliwość włączenia napisów. 

2. filmy to już zależy, bo jak ja oglądam jakieś kino, to lubię się wczuć w dane dzieło i ciężko to zrobić, jeżeli trzeba na bieżąco tłumaczyć tekst. 

3. nie bój się pisać po angielsku i można zawsze wbić na jakiś internetowy czat i popisać z przypadkowym gościem. 

osobiście nauczyłem się najwięcej z gier. nauka języków jest wbrew pozorom inna niż matematyka itd. bo imho żeby nauczyć się posługiwać nim, trzeba trochę nad tym przysiedzieć, mowa tu o miesiącach/latach. najlepszym rozwiązaniem i tak byłoby wyjechać za granicę, ale to kosztowne i ciężkie do zrealizowania.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Szczerze? Tez nie nigdy mi nie szedl angielski na dobra sprawe, jak strasznie podniosl sie jego poziom? Zaczalem grac w cs go, nie chodzi mi o same granie, czy dawanie infa, ale po prostu rozmowy tam z miedzynarodowym gronem ludzi w jezyku wiadomym, wczesniej to tez (gimbaza) zaczalem mocno sluchac 2paca, eazyiego e itp ale chcialem przy okazji ROZUMIEC te teksty, wiec patrzylem na tlumaczenia etc, jak nie rozumiesz do konca to moze nie bedzie za latwe, ale staraj sie ogladac cos po angielsku, wlasciwie nie wazne co do konca, anglojezyczny youtube, twitch, czy filmy.

Zwykle sieganie po slownik nie ma zbyt wiekszego sensu (ale tlumaczenie slow w tlumaczu jak nie rozumiesz czemu by nie).

Jak Cie stac to wakacje w Londynie czy cos, ale nie chodzi o zwiedzanie, a zwykle zycie - zrobienie zakopow w sklepie, przeczytanie czegos w gazecie, pojscie do klubu i kogos poznanie (to ostatnie juz troche moze byc wiekszym wyzwaniem :D) Tyle, ze tez najlatwiej porozumiec bedzie Ci sie z osoba, ktora tez tam przyjechala, pogadanie z starym brytolem bedzie dosc ciezkie, uwierz mi :D 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Też myślę że oglądanie filmów bądź granie w gry po angielsku to bardzo dobry sposób nauki. Rozmawianie... jeszcze lepszy. Oczywiście wyjazd do Londynu nawet na kilka dni byłby najlepszym rozwiązaniem. Najgorsze jest to że właśnie w szkole na angielskim uczymy się tylko gramatyki, czasów i jak dobrze napisać sprawdzian. Niestety słownictwo i ważne zwroty zostają w tyle. Gdy przypadkowa osoba pyta nas o coś po angielsku to zamiast odpowiedzieć, najpierw zastanawiamy się jakiego czasu użyć... 

Opublikowano

Łącz przyjemny z pożytecznym, graj w gry z językiem ang. ( a przede wszystkim z obcokrajową społecznością, sam będziesz chciał się uczyć nowych zwrotów, żeby się z nimi dogadać ). Możesz też oglądać gameplaye po angielsku z twojej ulubionej gry ( sam robię tak od ponad roku i nie mam już problemów ze zrozumieniem treści filmiku ). Przeglądaj angielskie fora, staraj się tam wypowiadać i coś z tego zrozumieć.

Opublikowano

Gry online....chyba naprawdę najlepszy sposób. Ja w podstawówce ze -wiadomo- słabą jeszcze znajomością języka zacząłem grać w Warcraft 3(wyszedł wtedy). Po roku byłem w stanie w miarę swobodnie komunikować się pisemnie. Potem gimbaza i WoW. Pod koniec gimbazy byłem w stanie w miarę swobodnie komunikować się głosowo i przeczytać ze zrozumieniem normalną książkę(nie te uproszczone).

Nauki w domu 0...tylko gry.

A szkoła...dno i wodorosty, przynajmniej u mnie. Nauczycielki angielskiego same strasznie kaleczyły wymowę...sam mam od nich parę błędów wymowy, których ciężko się pozbyć

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...