Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Urząd pracy.

Planta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie kieruję głównie do osób, które miały podobne sytuację.

Otóż aktualnie pracuję nie zarejestrowany w firmie, a rzecz jasna jestem zarejestrowany jako bezrobotny w Urzędzie pracy. Jak wiadomo, co jakiś czas ( głównie 2-3 miesiące ) trzeba stawić się w Urzędzie, uzupełniać jakieś bezsensowne ankiety, i dostać odpowiedź, że nie ma oferty pracy. 

Jestem na bezrobociu od ponad roku, i praktycznie przez te wszystkie spotkania było gładko, ponieważ i tak nie było ofert. Na ostatnich trzech spotkaniach pojawiły się jakieś oferty, które mogłem przyjąć, lecz tłumaczyłem się, że mam daleko itd. i ten cały doradca truł głowę, że jestem młody, tak długo nie pracuje itd... 

Wczoraj przyszedł list, że mam się stawić w Urzędzie do siedmiu dni, w celu " przyjęcia oferty " o.O a kolejne spotkanie miałem umówione za 1,5 miesiąca.

Pytanie, czy Urząd ma prawo mnie " wyrzucić " i efektem było by utrata bezrobocia ( oczywiście nie płatnego )? Nie chce przyjmować żadnej oferty, ponieważ jeszcze pewien czas chce pracować tam, gdzie pracuję... Myślałem też by niby przyjąć tą ofertę, a gdybym poszedł na rozmowę z pracodawcą, po prostu udałbym mega zniechęconego i po prostu zniechęciło by go to do mnie...

4124112_16944776.jpg

Okażmy szacunek dla weteranów.

Opublikowano

Czyli generalnie rozumiem że jesteś zarejestrowany jako bezrobotny i pracujesz na "czarno"? Jeżeli tak, to powiedz mi dlaczego nie chcesz przyjąć legalnej pracy oferowanej przez up, nawet jeżeli pensja była by ciut niższa to legalny pracodawca opłaca podatki i twoje zusy i inne pierdoly.

@Edit

Ja cie rozumiem co nie zmienia faktu że jest to niezgodne z polskim prawem, oraz §6 pkt.1 Regulaminu Globalnego MPC.

@Edit2

Chciałbym Cię również poinformować że Pracownik pracujący na czarno nie jest obarczony sankcjami, o ile nie jest posiadającym status osoby bezrobotnej. Jeżeli zaś jest osobą bezrobotną i podejmie zatrudnienie na czarno i nie powiadomi o tym właściwego ze względu na swoje miejsce zamieszkania powiatowego urzędu pracy, będzie podlegał karze grzywny, która będzie nie niższa niż 500 zł.

Opublikowano

Czyli generalnie rozumiem że jesteś zarejestrowany jako bezrobotny i pracujesz na "czarno"? Jeżeli tak, to powiedz mi dlaczego nie chcesz przyjąć legalnej pracy oferowanej przez up, nawet jeżeli pensja była by ciut niższa to legalny pracodawca opłaca podatki i twoje zusy i inne pierdoly.

Dlaczego? dlatego, że Urząd oferuję pracę za najniższą, czyli jakieś marne ponad tysiąc... 

PS. nie takie było pytanie...

4124112_16944776.jpg

Opublikowano

Musisz jechać i "przyjąć" ofertę, bo stracisz status bezrobotnego, a potem możesz kombinować co zrobić by Cię nie przyjęli. 

Pewnie dostaniesz skierowanie na którym pracodawca wypisuje dlaczego nie zostałeś przyjęty lub dlaczego odmówiłeś przyjęcia pracy.

s2c77Oa.png

Opublikowano

Na rozmowę kwalifikacyjną pewnie będę musiał się wybrać, tylko będę musiał coś wymyślić by pracodawca mnie nie przyjął... 

4124112_16944776.jpg

Opublikowano

To raczej nie problem coś wymyślić czy narzekać na zdrowie albo nie pracować jak praca ciężka fizycznie. Jak sam odrzucisz ofertę stracisz tylko status bezrobotnego, na ile to się dowiesz w piśmie które dostaniesz. Średnio chyba na rok było.  

W sumie utrata nic nie daje, dalej możesz się zgłaszać do urzędu i szukać nie masz tylko ubezpieczenia jako bezrobotny i możliwości kursów czy prac interwencyjnych jakie dostaje sie z UP. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Tak, dokładnie ale o ile wiem jak się straci status bezrobotnego to i ubezpieczenie idzie w.... a po to tam zapewne jesteś, jedyna szansa w tym że pracodawca Cię nie zatrudni z jakiegoś powodu, może można faktycznie ściemniać i zrobić wszystko żeby tego nie zrobił

Opublikowano

To raczej nie problem coś wymyślić czy narzekać na zdrowie albo nie pracować jak praca ciężka fizycznie. Jak sam odrzucisz ofertę stracisz tylko status bezrobotnego, na ile to się dowiesz w piśmie które dostaniesz. Średnio chyba na rok było.  

W sumie utrata nic nie daje, dalej możesz się zgłaszać do urzędu i szukać nie masz tylko ubezpieczenia jako bezrobotny i możliwości kursów czy prac interwencyjnych jakie dostaje sie z UP. 

Właśnie tutaj tylko chodzi o te ubezpieczenie :)

Hmm, no " ofertę " od PUP będę musiał przyjąć, a gdy pójdę na rozmowę kwalifikacyjną, to po prostu będę się starał zniechęcić pracodawcę, ogólnie będę mówił, że mało potrafię, nie mogę zbytnio się przemęczać itd...

4124112_16944776.jpg

Opublikowano

Nie żeby coś, ale urząd pracy dostaje takie pisemko w którym jest zawarte czemu nie chciałeś przyjąć danej pracy podczas rozmowy kwalifikacyjnej, albo też w niektórych po prostu dzwonią i się sami pytają i na tej podstawie mogą Cię wyrzucić.

IDcncno.png

Opublikowano

Yyy co wy tam pierdolicie wyzej , przeciez w urzedzie jakies 90% ofert to staże za jakies 900 zł. Nie opłaca sie kompletnie isc na taka umowe. Na Twoim miejscu albo bym pogadał z Twoim pracodawca zeby wział cie z urzedu ( dostanie za to hajs) , albo idz do urzedu , wyrejestruj sie sam i za jakis czas znow sie zarejestruyj.

Opublikowano

Nie żeby coś, ale urząd pracy dostaje takie pisemko w którym jest zawarte czemu nie chciałeś przyjąć danej pracy podczas rozmowy kwalifikacyjnej, albo też w niektórych po prostu dzwonią i się sami pytają i na tej podstawie mogą Cię wyrzucić.

Też tak właśnie słyszałem.

Jedynie rozwiązanie, to w czasie rekrutacji udać mega zniechęconego i odpowiadać negatywnie tj. ogólnie nic nie potrafię, itd. bo jeśli na wstępie odpowiem, że nie chce u pana pracować, to urząd się o tym dowie, i prawdopodobnie wyrzuci. 

4124112_16944776.jpg

Opublikowano

1. Zabronione bezwarunkowo jest umieszczanie na Forum, na Koncie Użytkownika
lub w wiadomościach kierowanych na Forum albo do Administratora, a także przekazywanie za jego pośrednictwem materiałów i treści sprzecznych z obowiązującym prawem polskim (...)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...