Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Istnieje komenda na RAM ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po 4 dniach używania sinusbota mam 75 % używanej pamięci ram, czy jest jakaś komenda na czyszczenie ramu oprócz restartu całej maszyny ?

coś na google znalazłem "sudo sysctl -w vm.drop_caches=3" bezpieczna komenda ? głównie chodzi o to by ram się wyczyścił a wszystkie aplikacje/serwery zostały nie naruszone 

Życie to fabuła. Przestałem bać się wyborów, bo i tak tylko wspomnienia zostają.

https://grzyb.ovh

Opublikowano

Jeżeli powodem dużej zajętości ramu jest Sinusbot, to jedynym rozwiązaniem "zgodnym ze sztuką" jest restartować aplikację sinusbota co jakiś czas.

Czyszczenie ramu komendą na chama może być niebezpieczne i powodować niestabilność systemu i aplikacji na nim uruchomionych.

Opublikowano

@554461402688252517908.png orkin po zresetowaniu samego sinusbota usuwa z 300 ramu, reszta zostaje. Wiem że to sinus bo bez niego mogę mieć maszynę odpaloną kilka tygodni i nawet do 50 % nie wbija

Życie to fabuła. Przestałem bać się wyborów, bo i tak tylko wspomnienia zostają.

https://grzyb.ovh

Opublikowano

Jeżeli po zrestartowaniu sinusa zwalnia 300 mb, to tyle rzeczywiście zajmował; resztę ramu wykorzystują inne aplikacje.

Zostaw jak jest. Jeżeli aplikacje wykorzystują aż 75% ramu, to widać tyle potrzebują i czyszczenie go może tylko, wbrew pozorom, pogorszyć zamiast usprawnić działanie maszyny.

Specjalista
Opublikowano

Bardzo mozliwe, że się tak dzieje. Zapełnia się gdzieś bufor pamięci RAM i daltego to tak - trzeba go zwalniać. Najlepiej to zaobserwować narzędziem HTOP, gdzie ten pomarańczowy pasek w RAMie to właśnie ten bufor.

Na twoim miejsciu napisał bym taki prosty skrypt w bashu.

Etapami:

• wyłączenie sinusbota
  • odczekanie minuty
  • czyszczenie ramu za pomocą tej komendy - sudo sysctl -w vm.drop_caches=3
  • włączenie sinusa

Komenda musi byc wykonana z prawami root'a dlatego jeśli odpalasz bota z innego uzytkownika musisz uzyc sudo (tak jest najlepiej).

Taki skrypt ustawiasz w cronie aby wykonywał się raz dziennie np. o pierwszej w nocy.

Ja tak właśnie mam u siebie i serwer działa nieprzerwanie od ponad 140 dni  :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...