Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Niska wydajność gry na w miarę OK sprzęcie

tka

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocnik
Opublikowano

Cześć, posiadam od paru dni nowego laptopa, jest dość mocny jak na swoje wymiary, mocniejszy od mojego poprzedniego laptopa gdzie minecraft ze spokojem działał w stałych 60fps na rozdzielczości 2k, tutaj nawet na HD nie chcę działać płynnie, a kupiłem sobie pada i chciałem pograć na TV 4K w jakieś starsze gierki, no ale już przy Minecrafcie sprzęt wysiada... :D Jest to macbook, więc domyślnie gram na OSXie, ale windowsa też posiadam na nim i tam jakoś cudów nadal nie ma, parametry sprzętu

Intel Core M7 700MHz ( turboboost do 3.1GHz )

8gb ram dualchannel 1866mhz

ssd

Intel HD 515 1536MB VRAM

Pomocnik
Opublikowano

Wyłącz synchronizację pionową.

Mam wyłączoną i zainstalowałem jeszcze optifine.

Opublikowano

Cześć, posiadam od paru dni nowego laptopa, jest dość mocny jak na swoje wymiary, mocniejszy od mojego poprzedniego laptopa gdzie minecraft ze spokojem działał w stałych 60fps na rozdzielczości 2k, tutaj nawet na HD nie chcę działać płynnie, a kupiłem sobie pada i chciałem pograć na TV 4K w jakieś starsze gierki, no ale już przy Minecrafcie sprzęt wysiada... :D Jest to macbook, więc domyślnie gram na OSXie, ale windowsa też posiadam na nim i tam jakoś cudów nadal nie ma, parametry sprzętu

ssd

Intel HD 515 1536MB VRAM

Coś nie bardzo mi się chce wierzyć że z 700MHz tak nagle do 3.1GHz ?

Nie ma się co dziwić, to są procesory stworzone do pracy, a minecraft wymaga coś głównie od procesora. 

Pomocnik
Opublikowano

ssd

Intel HD 515 1536MB VRAM

Nie ma się co dziwić, to są procesory stworzone do pracy, a minecraft wymaga coś głównie od procesora. 

No to uwierz, bo w trybie oszczędzania energii zegar potrafi zjechać nawet do 500MHz i tak sobie pracować przez parę godzin. ;) To Core M - magia pojawia się gdy jest taka potrzeba i wtedy turboboost nakręca zegary do gigantycznych wartości. :P Na pasywnym chłodzeniu potrafi utrzymać 1.7GHz przez parę godzin, chociaż teraz zimą może i do 1.9GHz dobiję.

Opublikowano

ssd

Intel HD 515 1536MB VRAM

No to uwierz, bo w trybie oszczędzania energii zegar potrafi zjechać nawet do 500MHz i tak sobie pracować przez parę godzin. ;) To Core M - magia pojawia się gdy jest taka potrzeba i wtedy turboboost nakręca zegary do gigantycznych wartości. :P Na pasywnym chłodzeniu potrafi utrzymać 1.7GHz przez parę godzin, chociaż teraz zimą może i do 1.9GHz dobiję.

Co jak co ale na Intel Core M nie pograsz wydajnie w minecrafta. Potwierdza to nawet test jednego z nich na tym filmie:

https://www.youtube.com/watch?v=MnXhDTLeqJk 

Pasuje tutaj coś mocniejszego. 

Pomocnik
Opublikowano

Innym działa a mi nie? :P Ja jestem świadom, że to nie jest potwór do gier, ale nie jest to aż tak słabe urządzenie. GTA V sobie jakiś czas temu dla hecy odpaliłem i 25 fpsów, baaa! na modzie na niskie teksturki nawet 40-50 klatek było, terraria również działa w porządku, a od czasu do czasu jak przyjedzie jakiś znajomy to podłączam do TV i sobie w jakieś starsze tytuły pykamy na padzie...  :v

https://www.youtube.com/watch?v=2K42kCu8HGc

Tutaj działa... Ja już nie ogarniam, specjalnie kupiłem Core M7 zamiast M3 żeby sprzęt działał sporo dłużej.

Opublikowano

Innym działa a mi nie? :P Ja jestem świadom, że to nie jest potwór do gier, ale nie jest to aż tak słabe urządzenie. GTA V sobie jakiś czas temu dla hecy odpaliłem i 25 fpsów, baaa! na modzie na niskie teksturki nawet 40-50 klatek było, terraria również działa w porządku, a od czasu do czasu jak przyjedzie jakiś znajomy to podłączam do TV i sobie w jakieś starsze tytuły pykamy na padzie...  :v

https://www.youtube.com/watch?v=2K42kCu8HGc

Tutaj działa... Ja już nie ogarniam, specjalnie kupiłem Core M7 zamiast M3 żeby sprzęt działał sporo dłużej.

Jak wszystko ustawisz na low, ograniczysz fps i powyłączasz wszelkie upiększania i zmniejszysz rozdzielczość w launcherze to może na 25 fps uciągniesz. 

Jesteś świadom, ale to nawet nie nadaje się do uruchomienia gier. 

Opublikowano

Jeżeli chcesz pograć na tym MACu w MC to możesz wykupić za śmieszne ceny wirtualkę, zainstalować tam WIN i MC i odpalaj sobie przez zdalny pulpit :D

A co do procka to poleciałeś :D

Pomocnik
Opublikowano

moim zdaniem karta graficzna za słaba, a z tym prockiem to chyba przesadziłeś ? :)

Procesor naprawdę ma tak niskie zegary, baaa w trybie oszczędzania energii potrafi zbić się do 500MHz! Ale jak potrzebna jest moc to załącza turbo boosta i potrafi utrzymać wysokie taktowanie.

Jeżeli chcesz pograć na tym MACu w MC to możesz wykupić za śmieszne ceny wirtualkę, zainstalować tam WIN i MC i odpalaj sobie przez zdalny pulpit :D

A co do procka to poleciałeś :D

Ale po co? OpenGL niczym się na Macintoshach nie różni...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...