Skocz do zawartości
  • 0

Ubuntu Server, VirtualBox i squid

Bojka222

Pytanie

Witajcie. Na jutro mam przygotować referat na temat instalacji squid (nie mam pojecia co to jest, na maszynie wirtualnej) . Jest to dla mnie czarna magia, o nauczycielu który tego wymaga nawet nie wspomnę . Niżej macie playliste wszystkiego co robiliśmy na lekcji, szczerze nie wiem do czego mi to potrzebne aby zdać egzamin E13, ale skoro nauczyciel wymaga to musze to robić. Te instalacje na ubuntu, zmiany tych maców, konfigurowanie tych ssh żeby na wirtualnej maszynie był internet to dla mnie czarna magia . Co do squida na ubuntu nigdzie nie mogę znalezc instalacji, mógłby ktoś pomóc?

https://www.youtube.com/playlist?list=PLWkCaPFZjsJdS0c0vBdY0hKt7NyBuHpWv

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Odnosząc się do playlisty jak można zgadnąć to są podstawy jak wszystko w szkole, bo nic innego od tej instytucji oczekiwać nie można, ale zarówno administratorzy serwerów, jak i programiści mogą skorzystać z poruszonych tam zagadnień SSH, SSL, LAMP, FTP to nie jest nic niezwykłego. W hostingach administratorzy muszą umieć instalować te pakiety, zarządzać nimi, ogarniać błędy. Programiści (przynajmniej webdeveloperzy) też ogarniają te zagadnienia. Jeśli chodzi o serwery to w większości to są linuxy, bo Windows Servery są drogie jak cholera i w mojej opinii koniec końców gorsze do bawienia się z nimi, wolę lin'a.

Nie czaje jak może być coś innego w szkole, niż na stronie. Rozwiniesz co masz na myśli, mówiąc że to jest coś całkiem innego?

Naskoczyłem, bo wiem jak to wygląda u mnie w klasie. Też się nie realizuje w takim stopniu w jakim myślałem, ale jak już jestem to staram się coś z tego wynieść, lepsze to, niż łupanie w kantera, jak już muszę iść do tej szkoły to przynajmniej staram się z niej coś wynieść. Nie myślałeś, żeby po prostu zmienić kierunek i robić to co lubisz? Niby rok w dupe, ale lepszy rok w dupe, niż 4 lata jakby nie patrząc.

Gdyby to nie była trzecia klasa już dawno bym kierunek zmienił, a wymarzony kierunek na drugim końcu Polski, bo czego oczekiwać po mieszkaniu w "czarnej dziurze" :) . No ale trudno nie będę się rozpisywał tutaj o moim życiu. Dzięki za odpowiedz spróbuję jutro zobaczymy jak wyjdzie :) Pozdro

Z*********e szukasz, nie ma co.

http://lmgtfy.com/?q=ubuntu+squid

Generalnie fajnie, że narzekasz, że nauczyciel wymaga coś więcej, niż do egzaminu. Ja propsuje, gdy nauczycielom z mojej szkoły chce się pokazać cokolwiek więcej i nie jadą na minimum 'byle zdać egzamin', który to be honest jest gówno wart. Z takim podejściem i nieporadnością (bo nie wiem jak inaczej nazwać na tech inf brak umiejętności wygooglowania czegoś co przy użyciu dwóch fraz znajduje się na pierwszym miejscu) po uzyskaniu tytułu będzie można Ci pogratulować i życzyć powodzenia, bo po tym jednym poście kariery w IT Ci nie wróżę.

Dla jasności, składanie i serwisowanie komputerów na osiedlu to nie jest coś co można nazwać sukcesem po TI.

Hmm, gwarantuję Ci, że po jednej lekcji zmieniłbyś zdanie jak około 90% mojej szkoły :) . Mimo wszystko dzięki za krytykę, IT mnie nie interesuje poszedłem bo byłem gówniarzem (no ale co wymagać od 15 letniej osoby decydowania co chce w życiu robić). Tę stronę odwiedziłem ale to jest całkiem coś innego niż mam w szkole, ale zobaczę jutro może akurat zadziała. Mimo tego naskoczenia na mnie dzięki i pozdrawiam .   
PS.Rzucisz okiem na tę playlistę którą ci wysłałem? Często wykorzystuje się coś takiego ? :) Windows server nawet nie otworzyliśmy i cały czas wałkujemy to ubuntu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający forum Ubuntu Server, VirtualBox i squid   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...