Skocz do zawartości
  • 0

Dźwięk systemowy włączający się bez żadnego powodu.

zafiriusz

Pytanie

Cześć!

Od jakiegoś tygodnia zauważyłem, że podczas korzystania z laptopa (mam Win 8.1) co jakiś czas z głośników dochodzi baaaardzo cichy, delikatny, jakby przytłumiony jeden z dźwięków systemowych. Nie kojarzę go za bardzo a sytuacja niepokoi tym bardziej, że włącza się on samoistnie bez żadnego większego powodu podczas korzystania z komputera. Przeczesałem już wszystkie dźwięki systemowe wielokrotnie i niestety nie potrafię dopasować go do żadnego z przesłuchanych, co jest dla mnie jeszcze dziwniejsze (możliwe, że powodem jest fakt, iż odtwarzany jest bardzo cicho). Jestem w 99,(9)% pewien, że nie jestem odpowiedzialny za jego wywoływanie i nie mam większego związku ani wpływu na niego. Dźwięk podobny do informacji jakby o zakończeniu zapisywania/zgrania/wysyłania, czy czegoś w ten deseń. 

Jak myślicie, co może być powodem? Wydaje mi się, że ze mną nie jest jeszcze tak źle i niczego sobie nie uroiłem. xD

Pozdrawiam! 

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Domyślam się, tylko wiesz... grany jest randomowo to raz, dwa nie mam najmniejszego pojęcia kiedy zabrzmi a trzy to fakt, że trwa ok sekundy max dwóch więc jest to jeszcze trudniejsze niż znalezienie powodu/przyczyny.
pomyślałem, że mógłbym mieć na swoim lapku jakiś program szpiegująco-szyfrujący (wirus), który kopiuje lub robi coś z plikami na moim komputerze i gdzieś je udostępnia czy coś, ale sam w sumie nie wiem. Przesłuchiwałem dźwięki i podobnego nie znalazłem póki co, a na pewno nie jest on przypisany do żadnej wyróżnionej w systemie czynności. :/

@Edit

ok, jednak się myliłem - znalazłem ten dźwięk. Problem w tym, że nie jest od przypisany do ŻADNEJ funkcji czy akcji w systemie. Nie jest wykorzystany nigdzie. Załączam dźwięk, który jest odtwarzany.

notify.wav

Tzn. u mnie jest tak jak wspomniałem randomowo. Nie ma wyraźnej przyczyny, powodu czy mniej lub więcej możliwego do określenia momentu kiedy zostanie odtworzony. U mnie odtwarzany jest tylko 1 raz, bardzo cicho i koniec do następnego razu. Nigdy nie odtwarzał się kilka razy z rzędu w krótkim czasie. Daje o sobie znać w różnych odstępach czasowych. Jakiego masz lapka?

Wejdź w podgląd zdarzeń i sprawdź w logach co pokazują. Resztę trzeba się niestety domyślić i wysilić myślenie by poszukać problem. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Sprawdzałeś w trybie bezpiecznym? Generalnie to jedna wielka zgadywanka co to może być. Jak w bezpiecznym nie wystąpi problem to zapewne powoduje go jakiś program firm trzecich. Może też systemowi coś odjebało. Możliwych powodów jest tyle, że nawet jeśli ktoś miał podobny problem to wcale nie musi oznaczać, że to samo jest u Ciebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający forum Dźwięk systemowy włączający się bez żadnego powodu.   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...