Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Ubuntu i SSH

NotFrozeN

Pytanie

Opublikowano

Witam

Mam na VirtualBoxie postawionego ubuntu a konkretniej to BackBox'a. W jaki sposób z poziomu windows'a np za pomocą PuTTy mogę połączyć się z tym linuxem i zarządzać plikami ?

Daje lajki za pomoc.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Interfejs sieciowy maszyny ustawiasz na zmostowany dzięki czemu maszyna dostanie adres lokalny z Twojej sieci i będziesz mógł się podłączyć do niego po tym adresie.

Innym sposobem są hosty samego VB ale ten sposób jest najszybszy.

Opublikowano

Interfejs sieciowy maszyny ustawiasz na zmostowany dzięki czemu maszyna dostanie adres lokalny z Twojej sieci i będziesz mógł się podłączyć do niego po tym adresie.

Innym sposobem są hosty samego VB ale ten sposób jest najszybszy.

Mam mostkowany od samego początku, więc to nie pomaga

Opublikowano

A masz na pewno połączenie z maszyną? Spróbuj pingować maszynę z komputera macierzystego.

W jaki sposób mam ją spingować jak jest w tej samej sieci co ja.

Opublikowano

Tak, jest w tej samej sieci ale nie ma tego samego adresu IP - to jest różnica.

ifconfig na Ubuntu, odczytujesz adres i ping na niego

Wchodziłem na tej maszynie na moje-ip.eu i pokazywało mi takie same IP jak mojego komputera

Opublikowano

... w ten sposób odczytałeś adres publiczny a on nas nie interesuje w tym momencie w ogóle, równie dobrze możesz wypiąć WAN z routera - nam jest potrzebna sieć lokalna.

Adres na tej stronie będziesz miał taki sam z obu urządzeń i każdego innego w Twojej sieci bo cała jest routowana przez ten sam uplink.

Jeśli chcesz się dostać do maszyny wirtualnej w tej samej sieci lokalnej to adres lokalny Cię interesuje - i tylko on.

Opublikowano

... w ten sposób odczytałeś adres publiczny a on nas nie interesuje w tym momencie w ogóle, równie dobrze możesz wypiąć WAN z routera - nam jest potrzebna sieć lokalna.

Adres na tej stronie będziesz miał taki sam z obu urządzeń i każdego innego w Twojej sieci bo cała jest routowana przez ten sam uplink.

Jeśli chcesz się dostać do maszyny wirtualnej w tej samej sieci lokalnej to adres lokalny Cię interesuje - i tylko on.

Dzięki faktycznie, nie pomyślałem, wszystko już działa pięknie. Lajk dla ciebie :)

@EDIT: A jak będę poza moją siecią, to jak mam się połączyć z tym Ubuntu ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...