NotFrozeN Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Witam Mam na VirtualBoxie postawionego ubuntu a konkretniej to BackBox'a. W jaki sposób z poziomu windows'a np za pomocą PuTTy mogę połączyć się z tym linuxem i zarządzać plikami ? Daje lajki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertisan Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Interfejs sieciowy maszyny ustawiasz na zmostowany dzięki czemu maszyna dostanie adres lokalny z Twojej sieci i będziesz mógł się podłączyć do niego po tym adresie. Innym sposobem są hosty samego VB ale ten sposób jest najszybszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NotFrozeN Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Interfejs sieciowy maszyny ustawiasz na zmostowany dzięki czemu maszyna dostanie adres lokalny z Twojej sieci i będziesz mógł się podłączyć do niego po tym adresie. Innym sposobem są hosty samego VB ale ten sposób jest najszybszy. Mam mostkowany od samego początku, więc to nie pomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertisan Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 A masz na pewno połączenie z maszyną? Spróbuj pingować maszynę z komputera macierzystego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NotFrozeN Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 A masz na pewno połączenie z maszyną? Spróbuj pingować maszynę z komputera macierzystego. W jaki sposób mam ją spingować jak jest w tej samej sieci co ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertisan Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Tak, jest w tej samej sieci ale nie ma tego samego adresu IP - to jest różnica. ifconfig na Ubuntu, odczytujesz adres i ping na niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NotFrozeN Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Tak, jest w tej samej sieci ale nie ma tego samego adresu IP - to jest różnica. ifconfig na Ubuntu, odczytujesz adres i ping na niego Wchodziłem na tej maszynie na moje-ip.eu i pokazywało mi takie same IP jak mojego komputera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertisan Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 ... w ten sposób odczytałeś adres publiczny a on nas nie interesuje w tym momencie w ogóle, równie dobrze możesz wypiąć WAN z routera - nam jest potrzebna sieć lokalna. Adres na tej stronie będziesz miał taki sam z obu urządzeń i każdego innego w Twojej sieci bo cała jest routowana przez ten sam uplink. Jeśli chcesz się dostać do maszyny wirtualnej w tej samej sieci lokalnej to adres lokalny Cię interesuje - i tylko on. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NotFrozeN Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 ... w ten sposób odczytałeś adres publiczny a on nas nie interesuje w tym momencie w ogóle, równie dobrze możesz wypiąć WAN z routera - nam jest potrzebna sieć lokalna. Adres na tej stronie będziesz miał taki sam z obu urządzeń i każdego innego w Twojej sieci bo cała jest routowana przez ten sam uplink. Jeśli chcesz się dostać do maszyny wirtualnej w tej samej sieci lokalnej to adres lokalny Cię interesuje - i tylko on. Dzięki faktycznie, nie pomyślałem, wszystko już działa pięknie. Lajk dla ciebie @EDIT: A jak będę poza moją siecią, to jak mam się połączyć z tym Ubuntu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertisan Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Musisz odpowiednio wytrasować ten adres lokalny na zewnątrz bądź usługę na konkretnym porcie, np. poprzez port forwarding - poczytaj o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
NotFrozeN
Witam
Mam na VirtualBoxie postawionego ubuntu a konkretniej to BackBox'a. W jaki sposób z poziomu windows'a np za pomocą PuTTy mogę połączyć się z tym linuxem i zarządzać plikami ?
Daje lajki za pomoc.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.