Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć grę w Tibie?

TheParkourPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, o Tibi słyszałem dużo ale nigdy w nią nie grałem. Mam ochotę teraz na jakiegoś rpga i wybrałem sobie Tibie. I mam parę pytań, m.in na jakim serverze grać, gdzie jest najwięcej graczy i na którym opłaca się wg zaczynać? Z jakim systemem pvp grać i na czym one polegają? Jestem zupełnie nowy w tej grze i chętnie przyjmę jakieś wskazówki :D

2a0c2mq.png

Opublikowano

na jakim serverze grać, gdzie jest najwięcej graczy i na którym opłaca się wg zaczynać?

Na Europejskich większość to Polacy, gdzie jest najwięcej graczy? Na nowych serwerach, tylko żeby tam zagrać trzeba posiadać pacca (konto premium).

Z jakim systemem pvp grać i na czym one polegają?

Open pvp - pvp, za zabójstwa masz kary w postaci skulli.

Optional pvp - typowe n-pvp.

Hardcore pvp - za zabójstwa nie masz żadnej kary.

Jestem zupełnie nowy w tej grze i chętnie przyjmę jakieś wskazówki :D

Na początku proponuję, żebyś zrobił sobie konto na jakimś serwerze Optional pvp - np. Securze, mam tam sporo kasy, mogę coś rzucić na start ;)

Opublikowano

Ja polecam zacząć na Open pvp bo zawsze moża zabić typa jak siedzi ci na expie itp.Ale to zależy od ciebie czy chcesz się bić albo levelować bez obawy

12Z3na4w70uNWDDFCGFCG.gif

Opublikowano

na jakim serverze grać, gdzie jest najwięcej graczy i na którym opłaca się wg zaczynać?

Na Europejskich większość to Polacy, gdzie jest najwięcej graczy? Na nowych serwerach, tylko żeby tam zagrać trzeba posiadać pacca (konto premium).

Z jakim systemem pvp grać i na czym one polegają?

Open pvp - pvp, za zabójstwa masz kary w postaci skulli.

Optional pvp - typowe n-pvp.

Hardcore pvp - za zabójstwa nie masz żadnej kary.

Jestem zupełnie nowy w tej grze i chętnie przyjmę jakieś wskazówki :D

Na początku proponuję, żebyś zrobił sobie konto na jakimś serwerze Optional pvp - np. Securze, mam tam sporo kasy, mogę coś rzucić na start ;)

Okej to spróbuje zagrać na tej Securze, ale na początku chciałbym spróbować sam się jakoś dorobić itd. I tu moje kolejne pytanie, gra istnieje już bardzo długo więc wymyślono pewnie dużo sposobów na zarobek. Jak zarabiać w takiej grze? I jak wg wygląda tutaj system handlu? 

2a0c2mq.png

Opublikowano

Różnie, masz NPCów, którym możesz sprzedawać itemki, masz market z graczami, gdzie robisz to samo.
W tych czasach w Tibii zarabia się głównie mając inne konto na którym się boci. Smutna prawda, to nie czasy ~7.4, gdzie można było stać pod DP i robić runki na sprzedaż :( Możesz też oczywiście kupić na Allegro gpki, drogie to one nie są.

Opublikowano

jak chcesz wideoporadniki to na necie masz kastitv - on robił serie z tego jak grać od czego rozpocząć co i jak, na paccu i bez pacca. 

Tam się zorientujesz jak gra wyglada, co i jak, gdzie mounty zdobyć, jakie misje itp.

Na początek bym ci polecił jakiś serwer nopvp np. olympa - gra tam też dosyć sporo polaków i serwer jest mało zaludniony (tak jak większość) jak szukasz wyzwania to zapraszam na antice (pvp).

Jak chcesz rozpocząć grę z przytupem to polecam zakupic pacca, latwiej będzie i przez miesiąc poznasz tibie od lepszej strony.

Czerwone jest piękne! Kocham <3

Opublikowano

Rób loot bagi gdy będziesz expił teraz nikt ci nie ukradnie baga bo większośc graczy ma hajs i to nie stara tibia.

jak chcesz wideoporadniki to na necie masz kastitv - on robił serie z tego jak grać od czego rozpocząć co i jak, na paccu i bez pacca. 

Tam się zorientujesz jak gra wyglada, co i jak, gdzie mounty zdobyć, jakie misje itp.

Na początek bym ci polecił jakiś serwer nopvp np. olympa - gra tam też dosyć sporo polaków i serwer jest mało zaludniony (tak jak większość) jak szukasz wyzwania to zapraszam na antice (pvp).

Jak chcesz rozpocząć grę z przytupem to polecam zakupic pacca, latwiej będzie i przez miesiąc poznasz tibie od lepszej strony.

Według mnie powinien pograć do 20~30lvla na FACC aby ogarnąć na czym ta gra polega i dopiero bawić się w PACC.

Opublikowano

Rób loot bagi gdy będziesz expił teraz nikt ci nie ukradnie baga bo większośc graczy ma hajs i to nie stara tibia.

Według mnie powinien pograć do 20~30lvla na FACC aby ogarnąć na czym ta gra polega i dopiero bawić się w PACC.

ale poradniki moze obejrzeć. 

Czerwone jest piękne! Kocham <3

Opublikowano

Możesz podlinkować jakie poradniki najlepiej obejrzeć? Bo nie mam pojęcia co mam oglądać :D 

2a0c2mq.png

Opublikowano

Nie polecam zaczynać na serverach pvp, ponieważ na większości jest dominando, czyli jedna gildia przejmuje server i zabijają każdego, a gildie dominando są niczym innym jak boterami. Jak chcesz dużo graczy i system pvp to polecam ci zacząć grać na antice, morte. Co do optional pvp to secura chyba tylko, gra tam dużo osób lecz niestety jest tam sporo botów.

Opublikowano

Nie polecam zaczynać na serverach pvp, ponieważ na większości jest dominando, czyli jedna gildia przejmuje server i zabijają każdego, a gildie dominando są niczym innym jak boterami. Jak chcesz dużo graczy i system pvp to polecam ci zacząć grać na antice, morte. Co do optional pvp to secura chyba tylko, gra tam dużo osób lecz niestety jest tam sporo botów.

Dominando jest ale nie zabijają noob lvli zresztą nie zabijają nawet lvli 100+ bo mi szkoda fraga. Dopóki im nie wejdziesz w drogę to możesz grać.Gram na yanarce i expie tam edeka i jakoś Tripple Aliance mnie nie hunci a nawet robie sobie wypady na pk zabić jakiegoś 50-70lvla.Wystarczy sprawdzać ludzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...