Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Amerykański czy brytyjski akcent?

Evergreen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Którego według was akcentu lepiej się uczyć?

Wiem, że w UK jest dużo różnych akcentów, ale powiedzmy, że jakiś z tych popularniejszych w części angielskiej (nie wiem jak to w USA wygląda).

I jakby co to nie planuję nigdzie wyjeżdżać póki co. Po prostu dla siebie (no i do szkoły) na razie się uczę.

Opublikowano

Kwestia estetyczna, amerykański jest znacznie prostszy zarówno w naśladowaniu jak i nauce, brytyjski jest stosunkowo trudniejszy ale imo brzmi ładnie i czysto.

Opublikowano

Brytyjski jest w miarę  prosty do zrozumienia jak się ma na co dzień do czynienia z językiem nie jest zrozumiały przez początkowy okres.

Amerykański jest niechlujny i łatwiejszy do opanowania. Prościej mówiąc to tak jakbyś wychował się w mieście i rozmawiał z typowym starszym chłopem ze wsi. 

Akcentu sie nie  nauczysz w szkole nawet od lektora native speakera ( on nauczy tylko swojego akcentu i wymowy )  . Tylko kontakt bieżący z językiem angielskim pozawala mówić z akcentem. Tak normalnie to 90% polaków mówi po angielsku  bez akcentu usiłując naśladować jakikolwiek akcent. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Brytyjski akcent jest trudniejszy do zrozumienia od Amerykańskiego. Ja bym osobiście wolał Amerykański.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

W Stanach również w każdym rejonie sprawa akcentu wygląda inaczej. Dla mnie osobiście bardziej irytujący jest amerykański (hipnotajzing, amejzing). Sam wybrałbym naukę czystego angielskiego akcentu z UK. 

egq3SFm.png

Opublikowano

Taa , czysty akcent masz tylko w telewizji u części spikerów  i do tego głównie w wiadomościach. Można się spokojnie nauczyć nawet z tego słuchając tej sieczki informacji jaką TV ogłupia anglików. 

Tu przykłady : 

Sam mówię w czymś w rodzaju birmingham z akcentem buckingham ( nie ma go na filmie ) , akcent najłatwiej załapuje się w pierwszym roku nauki a akurat tam dość długo przebywałem. 

p.s. W odróżnieniu od oglądania polskiej  tvPiS nie grozi ci przez oglądanie BBC jako polakowi bezmózgowie po wysłuchaniu tamtejszych informacji. 

Opublikowano

Kwestia estetyczna, amerykański jest znacznie prostszy zarówno w naśladowaniu jak i nauce, brytyjski jest stosunkowo trudniejszy ale imo brzmi ładnie i czysto.

brytyjski latwy i czysty? wez jakiegos brytola z liverpoolu starego co mowi tru ingliszem to nie zrozumiesz slowa 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

boze po co wy sie uczycie jezykow jestem polakiem wiec umiem tylko jezyk polski proste i tak powinno byc

Opublikowano

A co ma do tego nauka języka że jesteś polakiem ? Zacofany i ograniczony człowiek tylko tak może stwierdzić. 

Nie czuł bym się dumy z tego że jestem polakiem słuchając kogoś i głoszącego takie poglądy, oglądającego filmy PO ANGIELSKU i grającego w gry PO ANGIELSKU. Oczywiście sam nic nie zrozumie to trzeba mu to przetłumaczyć.

Oto obraz prawdziwego fałszywego i zacofanego, patrioty polaka. 

Jeśli się nie uczysz mając potrzebę czy chęć to jesteś zwykłym tumanem, krytyka tego że inni mogą więcej się nauczyć świadczy tylko o zacofaniu i ignorancji, nic  wspólnego z dumą narodową nie ma. 

Opublikowano

A co ma do tego nauka języka że jesteś polakiem ? Zacofany i ograniczony człowiek tylko tak może stwierdzić. 

Nie czuł bym się dumy z tego że jestem polakiem słuchając kogoś i głoszącego takie poglądy, oglądającego filmy PO ANGIELSKU i grającego w gry PO ANGIELSKU. Oczywiście sam nic nie zrozumie to trzeba mu to przetłumaczyć.

Jeśli się nie uczysz mając potrzebę czy chęć to jesteś zwykłym tumanem, krytyka tego że inni mogą więcej się nauczyć świadczy tylko o zacofaniu i ignorancji, nic  wspólnego z dumą narodową nie ma. 

Czemu odpowiadasz na trolla? xDDDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano

boze po co wy sie uczycie jezykow jestem polakiem wiec umiem tylko jezyk polski proste i tak powinno byc

Jutro na obiad schabowe.
Opublikowano

Czemu odpowiadasz na trolla? xDDDDDDDDDDDDDDDD

moze odpowiedzial baitem na baita

xDDDD 

Opublikowano

Zadnego co ty wstydzisz sie swojego kraju.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Tacy jak Ty się rodzą czy znajdują was w jakiejś jaskini autyzmu?

TEMAT

Nauka akcentu jako takiego nie jest czasochłonna. Naucz się obu, tak będzie najprościej :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Zadnego co ty wstydzisz sie swojego kraju.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Tacy jak Ty się rodzą czy znajdują was w jakiejś jaskini autyzmu?

TEMAT

Nauka akcentu jako takiego nie jest czasochłonna. Naucz się obu, tak będzie najprościej :)

nie mieszaj w to autyzmu

Opublikowano

akcentu nie da się nauczyć bez kontaktu z językiem z nativem, bo wymowa przy akcencie się zmienia. ewenementem języka polskiego jest to, że dogadamy się z ludźmi z różnych rejonów polski bez problemu. brytyjczycy często nie rozumieją amerykanów i vice versa, taki już urok języka angielskiego. to samo tyczy się niemieckiego, gdy niemiec z północy nie dogada się z niemcem z południa

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Amerykański akcent łatwiejszy do zrozumienia, poprzez kontakt z amerykańskimi filmami jest łatwiej nauczyć się amerykańskiego, więc amerykański.

Chociaż nie polecam uczenia się na siłę danego akcentu. Akcentu uczy się mając częsty kontakt z osobą, która tego akcentu "używa".

"Forget the 72 virgins. If I blow myself up in a crowded restaurant, I think I’m asking for a plate of these babies."

Opublikowano

Nie można się nauczyć akcentu bez kontaktu z ludźmi mówiącymi w nim. Nie można podzielić akcentów na Amerykański i Brytyjski. Akcenty można podzelić według rejonów w tych krajach. Tak jak u nas np kaszubski, śląski.

(')(.)(;)

Opublikowano

Kwestia gustu. Ucz się tego który dla Ciebie jest "lepszy".

Zawodowo używam raczej brytyjskiego. Osoby z którymi rozmawiam różnie, wszystko zależy od wieku (niektórzy starsi ludzie mają po prostu wyje**ne) i od tego czy dana osoba jest z Europy czy z innych kontynentów.

Nie zgodzę się z tym że którykolwiek z nich jest niechlujny, po prostu trzeba ćwiczyć żeby być zrozumianym.

f.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...