Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer czy konsola?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie, z tej strony Marcin.

Co lepiej kupić jakąś konsole czy złożyć komputer? Głównie do grania :) Jakie są najelpsze konsole do grania? Pozdrawiam.

• 1 rok później...
Opublikowano

Bier PS4, chyba że masz możliwość wydania z 6000 tysięcy to kupuj PC.

Sam kupiłem konsole i nie żałuje. Świetne gry, w które na kompie nie pograsz.

%5BW%5Die%5BV%5Du.png
  • 5 tygodni później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Do gier konsola. Płacisz mniej, masz pewność że kupione gdy pójdą Ci na tym sprzęcie. Do tego większa wygoda, rozrywka "na wyższym poziomie".
Do tego teraz często są promocje na konsole, zwłaszcza na XBOXy, dodają  gry w cenie konsoli. A najlepsza konsola według mnie to teraz PS4 Pro.

No ale kupując konsolę trzeba się też liczyć z tym że nie wykupując abonamentu nie pograsz online.

Opublikowano

Jak nie bedziesz miał zbyt wiele do wydania bierz konsole. A gdy już bedziesz miał z 3000zł to bierz PC.

Pomogłem? Daj +

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Dnia 18.12.2016 o 15:31, MXewart napisał:

Witam Serdecznie, z tej strony Marcin.

Co lepiej kupić jakąś konsole czy złożyć komputer? Głównie do grania :) Jakie są najelpsze konsole do grania? Pozdrawiam.

Według mnie nie opłaca się teraz kupować konsoli. Po pierwsze do wcześniej wymienionej konsoli PS4 Pro trzeba mieć dobry monitor/telewizor. Po drugie za rok/maks. dwa lata wychodzi nowa konsola. Co do pytania "komputer czy konsola", jeśli chcesz tylko pograć w fajne gierki i nie chcesz na to wydać majątku polecam konsolę, ale jeśli potrzebujesz również urządzenia nie tylko do grania, które wystarczy Ci na kilka lat to polecam komputer. Jakbyś się zdecydował kupować konsolę to poczekaj ten rok do PS5 i kup sobie ją z jakąś grą (na pewno będą promocje na konsole z grą).

1.gif

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Byłoby dużo łatwiej, gdybyś wypisał jakie konkretnie masz oczekiwania od sprzętu, bo to temat rzeka.

Moim zdaniem, przede wszystkim na chwilę obecną, jeżeli skupiasz się głównie na grach dużo lepszym wyborem jest konsola, ze względu na to ile kosztują podzespoły do pc'ta.

giphy.gif

Opublikowano

Przed zakupem konsoli zastanów się też w co byś chciał grać, bo na przykład taka forza horizon 4 jest tylko na XBOX-a.

Opublikowano

Ogólnie zależy w co grasz.
Bo takie GTA lepsze jest na konsolę

Ale jakiś BattleField już na PC
Wyścigi na konsole 
A strategie na PC

Jak chcesz grać sieciówki z strzelaniem to bierz PC, myszką lepiej się celuje, jak chcesz się pościgać 

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

• 1 rok później...
Opublikowano
Dnia 20.11.2018 o 13:49, Nekrosmanteia napisał:

Ogólnie zależy w co grasz.
Bo takie GTA lepsze jest na konsolę

Ale jakiś BattleField już na PC
Wyścigi na konsole 
A strategie na PC

Jak chcesz grać sieciówki z strzelaniem to bierz PC, myszką lepiej się celuje, jak chcesz się pościgać 

Niby trochę racji masz, ale jakoś nie mogę się ze wszystkim zgodzić 😉

Jako typowy konsolowiec z krwi i kości muszę Ci powiedzieć, że owszem w gry typu GTA, RDR, Tomb Raider lepiej się gra na padzie niż klawiaturze, ale do PC możesz pada sobie przecież podłączyć bez problemu. W takie GTA lepiej sobie pykać na komputerze ze względu na możliwość wgrania sobie modów i urozmaicenia jakoś jeszcze bardziej rozrywki.

Jeśli chodzi o strzelanki, to tutaj też mam już mieszane uczucia. Ja osobiście już nie wyobrażam sobie powrotu do gry na klawie i myszce po tylu latach z padem w dłoniach. Próbowałem i nie mogę się odnaleźć xD Dodatkowo plusem konsoli w takich grach jest brak cziterów, a na padzie naprawdę da się grać i można wymiatać. Pragnę też zauważyć, że obecnie więcej strzelanek sprzedaję się na konsole. Oczywiście nie wliczam tutaj najpopularniejszego CS'a, ale CoD i BF rozchodzi się w większych nakładach na konsolach niż PC.

819531478353821175209.gif

Opublikowano
3 minuty temu, tripipi napisał:

Oczywiście nie wliczam tutaj najpopularniejszego CS'a, ale CoD i BF rozchodzi się w większych nakładach na konsolach niż PC.

Czyli konsola lepsza, po wykluczeniu tytułów, lepszych na PC 😄 ciekawa logika 

Ale oczywiście zależy od tego co OP chce grać, jaki budżet ma, jakie możliwości.
PC to duża skrzynia, do tego powierzchnia na klawę i mysz, monitor.

A konsola jest malutka, małe pudełeczko i pad wielkości 2 pięści.

Konsola to też koszt 800zł za PS4 

PC to już koszt 2500zł za taki w miarę dobry.

Co do klawa=pad, ja znów odwrotnie, nie dałbym rady celować na padzie, jeździć czy wykonywać czynności w RPG 

Muszę mieć 2 osobne systemy osi x i y jeden do ruchu obiektem a drugi kamery, gałki na padzie mnie nie przekonują 

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano
2 godziny temu, Nekrosmanteia napisał:

Czyli konsola lepsza, po wykluczeniu tytułów, lepszych na PC 😄 ciekawa logika

Źle mnie zrozumiałeś.

Dałem przykład konkretnego gatunku jakim są strzelanki, o którym sam wspomniałeś. Nie napisałem, że PC jest lepszy bo ma jedną grę. Tak samo by można powiedzieć, że takie PS4 jest lepsze od PC bo ma jakiś tytuł ekskluzywny... wiesz o co chodzi 😉 Co w sumie nie jest takie głupie patrząc na ex'y PlayStation, o których PC mogą sobie marzyć xD

O samym CS'ie wspomniałem jako o tytule, którego po prostu nie ma na konsoli i w tym przypadku nie możemy porównać gdzie sprzedaje się lepiej. Napisałem najpopularniejszego gdyż posiada największe community i pieniążki na turniejach. Nie wiem jak bardzo interesujesz się strzelankami i profesjonalnymi klanami, ale przeciętny Kowalski prędzej od tak z dvpy poda jakiś znany klan z CS'a niż z CoD'a czy BF'a.  W przypadku CoD'a i BF'a sami wydawcy tego nie ukrywają, że gry sprzedają się lepiej na konsolach.

819531478353821175209.gif

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

To zależy od Twojego użytkowania, a teraz możesz również kupić PS5, koszt inwestycji w PC można zrekompensować, robiąc na nim inne rzeczy, ale zależy to wyłącznie od Twojego użytkowania, jeśli chcesz grać tylko w gry, to ps5 byłoby dla ciebie najlepsze. Z ekskluzywnymi grami 4k i streamingiem.
Osobiście korzystam z wersji 1660 super 6 Gb OC i na pewno można łatwo grać w gry 2k z odpowiednimi RAMami 3200 MHz i dobrą chłodnicą. I płynnie zabija na wyświetlaczu Nsync.

Ale głównie konsole nowej generacji zrobią to za Ciebie.

Opublikowano
15 godzin temu, BrownLuther007 napisał:

To zależy od Twojego użytkowania, a teraz możesz również kupić PS5, koszt inwestycji w PC można zrekompensować, robiąc na nim inne rzeczy, ale zależy to wyłącznie od Twojego użytkowania, jeśli chcesz grać tylko w gry, to ps5 byłoby dla ciebie najlepsze. Z ekskluzywnymi grami 4k i streamingiem.
Osobiście korzystam z wersji 1660 super 6 Gb OC i na pewno można łatwo grać w gry 2k z odpowiednimi RAMami 3200 MHz i dobrą chłodnicą. I płynnie zabija na wyświetlaczu Nsync.

Ale głównie konsole nowej generacji zrobią to za Ciebie.

Popatrz na datę 😕

• 4 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...