Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Siedzenie przy komputerze a światło

BHate

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aktualnie siedzę przy komputerze jak kret, jedynym światłem w pokoju jest monitor, czy zapalenie górnego światła będzie miało jakiekolwiek pozytywne znaczenie?

Opublikowano

Program f.lux pomaga, warto też odstąpić od komputera co jakiś czas i popatrzeć chociażby przez okno. 

Powiem tak, warto mieć zapaloną chociaż jakąś małą lampkę, aby był jakiś półmrok, ;) zdrowsze dla oka.

Rozproszone światło jest lepsze od skupionego.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Program f.lux pomaga, warto też odstąpić od komputera co jakiś czas i popatrzeć chociażby przez okno. 

Powiem tak, warto mieć zapaloną chociaż jakąś małą lampkę, aby był jakiś półmrok, ;) zdrowsze dla oka.

Rozproszone światło jest lepsze od skupionego.

Wiadomo, ale zawsze lepiej mieć jakąś małą lampkę niż siedzieć w ciemności. :)

Opublikowano

Nauczyciel od informatyki opowiadal, ze gral bardzo duzo nawet kilkanascie godzin dziennie i mial problemy z oczami prawdodpodobnie przez to ze wiekszosc czasu wlasnie spedzal tylko przy swietle monitora.

Opublikowano

co mnie uczyli na informatyce.

pół godziny pracy przy kompie

2 minuty patrzenia na ścianę najlepiej zieloną.

a  swiatlo musi być czemu nie wiem, pomieszczenie powinno być dostanie naświetlone. 

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

lepiej miec zapalone swiatlo w tlle, jak siedzisz w ciemnym pomieszczeniu przy kompie to oczy z powodu braku kontrastu bardziej skupiają się tylko na tym jednym zrodle światla przez co bardziej się męczą i wysilają co z kolei zwieksza szanse na nabawienie się wady wzroku

Opublikowano

Puscie wzroku od siedzenia z monitorem w ciemności to bujda, oczy tylko się męczą bo zaczyna brakować jakiejś substancji w spojówce która i tak się odnowi po kilku godzinach.

Opublikowano

Puscie wzroku od siedzenia z monitorem w ciemności to bujda, oczy tylko się męczą bo zaczyna brakować jakiejś substancji w spojówce która i tak się odnowi po kilku godzinach.

Yhy jakieś dowody? Oczy się męczą. A jeśli się nie psują to dlaczego ja w wieku 18 lat mam teraz -2.5 i -3 około w okularach?

Opublikowano

Yhy jakieś dowody? Oczy się męczą. A jeśli się nie psują to dlaczego ja w wieku 18 lat mam teraz -2.5 i -3 około w okularach?

Dlaczego ty? Moze jestes ofiara. Tez spedzam sporo czasu przed komputerem. 8-10h w pracy i potem reszte zycia tez marnuje przy komputerze.

Wzrok mam bez wad. Chcesz jakies dowody, a jako przyklad podales siebie ... Rownie dobrze ojciec mogl ci przypalac oczy petami.

Opublikowano

Doing this by itself is not 'harming' your eyes. Having said that, the reason that working in the dark causes problems is because a flickering light source causes the pupils to have to constrict and dilate many times quickly, over and over again. There are muscles involved in this process and, like any other muscle, overuse can be symptomatic - eyestrain, headaches, etc. This will also partly depend on the type of monitor you have, the refresh rate, the resolution, etc.

Samo w sobie nie szkodzi, uszkodzenie wzroku powoduje "nadużywanie" czegoś takiego, jeśli robisz tak codziennie wieczorem to owszem, cos ci sie moze stac bo źrenica jest narażona na ciągłe rozszerzanie od nieregularnego źródła światłą.

Opublikowano

Powiedzmy, ze grasz w nocy wiec ustaw sobie lampke, czy nawet zajebistym pomyslem swieczke, ale gdzies dalej, bo to nie chodzi o to, zeby dawala tak na prawde oswietlenie na cos, dlugo tak robilem, dopoki sie nie przenioslem na inne biurko, tzn zaczalem tak robic, gdy wlasnie wyczytalem, faktycznie mniej meczy oczy etc, teraz siedze juz wlasnie cala nocke przy kompie i oczka troche "nie te", z lampka byloby napewno chociaz troche lepiej. 

steam: /awesomeplayer1337

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...