Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przywrócenie komputera do żywych

RaVneS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka!

Jako że matura zbliża się wielkimi krokami postanowiłem swój stary komputer(z czasów komunii) przywrócić do życia.Wszystko po to,żeby pograć w fife 17 i wiedźmina 3.

Aktualne podzespoły:

Płyta główna - Gigabyte G33M-S2

Procesor - Intel Core 2 Duo E6550 2,33Ghz

Ram - 4gb ddr2

Zasilacz - jakieś 350-380W

Grafika - Geforce 8600GS

Planowo chciałbym wymienić te rzeczy:
Procek -> Intel Core 2 Quad Q9300

Zasilacz -> Coolermaster Thunder 500W

Ram -> +2/4gb

Grafika -> Tutaj mam problem,ale myślałem nad używanym GTX 570 ewentualnie 560ti.

Moje pytanie,czy takie coś w ogóle będzie miało prawo odpalić w 30 klatkach fife i wiedźmina?
Oraz czy może lepiej dołożyć kilka stówek i np. kupić konsole (PS4,XOne)?

Zależy mi na pc głównie dlatego,że znajomi posiadają m.in. fife właśnie na pc.

*Jak ja dawno nic nie pisałem na tym forum :O

1393619387-U339575.png

Opublikowano

Podaj budżet. Ogólnie całość do wymiany. Na tym co wymieniłeś, w takiego wieśka nie zagrasz. Jeszcze podaj jaki masz dysk, może będzie można go wykorzystać, chociaż w sumie wątpię, jeżeli PC z komunii.

Opublikowano

+/- 700 zł.Da radę coś z tego zrobić?
Hitachi 300gb.

@Edit

No jak wieśiek nie to trudno...chociaż ta fifa będzie w miarę działać?To będzie PC na kilka miesięcy.

1393619387-U339575.png

Opublikowano

Hmm, ogólnie może być słabo. Płyta obsługuje ddr2, brak możliwości późniejszych upgradów. Ten Intel Quad dałby radę przy wieśku, ale karta zdecydowanie za słabo. Zasilacz też oczywiście do wymiany.

Polecam trochę dorobić i zakupić (oczywiście używane):

MOBO H61(100zł) + CPU i3 2120(100-130zł) + Zasilacz Antec 500w (nowy, 170zł) + GPU HD7770 (200zł) + Ram 8GB na DDR3 (100zł) + Dysk P300/Seagate (tutaj też niestety nówka 220zł) + Do tego jakaś buda SilentiumPC M20 (130zł nówka) albo Brutus 410/430 (100zł)

Inaczej może być ciężko. Na takim zestawie zagrasz w nowe gry, wiedźmin itp, ale nawet niestety na Fifę 17 jest za słaba karta, nie odpali (próbowałem). Ale ogólnie to jest już zestaw po taniości, ewentualnie możesz spróbować znaleźć używany dysk, zasilacz od SilentiumPC/Antec/Evga 450-500W.

Opublikowano

@aresorek

A jakbym zostawił płytę i te pamięci ddr2. Kupił zasilacz ten co napisałeś,intel quad,bo i3 nie pójdzie na tej płycie i tą karte HD7770?

Potrzebuje ten komputer na kilka miesięcy,potem nie będzie już używany do gier. Chodzi o fife 17 głównie.

1393619387-U339575.png

Opublikowano

Jak juz to moda plyty na 771 i kupujesz tanio xeona, byle zasilacz uzywany chiefteca za pare dych i do tego GTX 770, mozesz dokupic 2gb ramu, ale to tyle, skoro i tak potem odstawiasz ten PC w kat. Plan aresorka jest taki sobie + duzo poza budzet. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Jak juz to moda plyty na 771 i kupujesz tanio xeona, byle zasilacz uzywany chiefteca za pare dych i do tego GTX 770, mozesz dokupic 2gb ramu, ale to tyle, skoro i tak potem odstawiasz ten PC w kat. Plan aresorka jest taki sobie + duzo poza budzet. 

Jakiś problem, co "taki sobie". Dobry zestaw kurczaki! Tylko właśnie problem jest taki, że wychodzi poza budżet. Więc proszę nie marudzić. Jest to budżetowy zestaw.

Co do twojego sposobu @RaVneS to z HD7770 Ci nie pójdzie fifa17. Sam mam te GPU i w ogóle gra nie odpala. I nie jest to wina CPU czy czegoś innego.

Opublikowano

Wow @RaVneS ty żyjesz xD Pamiętaj ciebie jeszcze z działu WarRocka parę lat temu xD

Są dwa wyjścia.

1. Xeon 771. Czyli przerabiasz płytę główną (nie jest to trudne), modujesz bios (5 minut roboty). Ogólnie tańsza opcja, a ja na Xeon E5420 grałem w GTA V na wysokich, więc spokojnie procesor da radę i oczywiście pomożemy z tym wszystkim :P

Po prostu dam linki: 

-Procesor: http://allegro.pl/procesor-intel-xeon-2-50-ghz-12m-1333-e5420-i6640963475.html

-Adapter (na procesor): http://allegro.pl/adapter-xeon-lga771-lga775-core2quad-fv23-i6628552257.html?fromVariant=6628552257

-Zasilacz: http://allegro.pl/zasilacz-chieftec-500w-i6636112500.html

-Grafika: http://allegro.pl/radeon-280x-sapphire-dual-x-r9-280x-3g-i6631516084.html

-Grafika (tańsza): http://allegro.pl/promocja-asus-gforce-gtx-760-i6641207735.html

Ale warto dołożyć do R9 280, chociaż by ze względu na ilość pamięci.

2. 

i3-2100 (100zł)+H61(90zł)+4GB ramu (70zł) + zasilacz (100zł). A reszta na grafikę (~450zł). Ten zestaw jest spoko pod rozbudowę, bo masz już tutaj ram DDR3, i możliwość rozbudowy z czasem na jakąś i5-2400, dołożyć ramu i grać w najnowsze gry nawet.

Problem jest taki, że są to używki i jak ostatnio były i3-2100 za 100zł (chyba 9 sztuk ktoś sprzedawał), tak teraz za 150zł jest i3-2100/2120, więc słabo.

Jeżeli komputer potem idzie w kąt i ewentualnie będziesz składać coś nowego, to wersja pierwsza jest lepsza. Ponieważ składając nowy komputer będziesz mógł robić ot na raty. Tzn. najpierw płyta + procesor + ram, a później reszta (lub reszta z tego komputera, bo są to naprawdę przyzwoite części) ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@JacoH fajnie zobaczyć jakąś znajomą twarz po latach haha

Dzięki za odpowiedź,jak coś będę mógł się gdzieś tam na priva zgłosić jakbym miał jakieś problemy? Zwłaszcza z tą płytą główną...trochę czarna magia dla mnie.

1393619387-U339575.png

Opublikowano

@RaVneS w każdym moencie, ewentualnie telegram (gg nie używam). Co do płyty, to tutaj masz poradnik: http://www.mpcforum.pl/topic/1328644-mod-lga-771-775-czyli-jak-o%C5%BCywi%C4%87-tanim-kosztem-starego-pc/

Ogólnie w skrócie:

1. Wgrywasz zmodyfikowany bios, jak podasz mi model płyty głównej, to ci go zmodyfikuje, bo te od Chińczyka nie zawsze działają (ja pobrałem kiedyś takowy i się okazał niezmodyfikowany), na szczęście system się włączył i wykrył mi procesor jako jakiś Core 2 Duo xD;

2. Wyciągasz stary procesor, wycinasz te dwa ząbki po bokach (ja to robiłem nożykiem do tapet delikatnie);

3. Na nowy procesor naklejasz adapter,który zamienia miejscami dwa piny

4. Wkładasz nowy procesor (pilnując trójkącików), miejsce gdzie był ząbki nie będę się w ogóle pokrywać z otworami w procesorze (dlatego je wycinamy);

5. nakładasz pastę termoprzewodzącą (i właśnie, tutaj polecam np. MX-2, saszetka kosztuje 10zł i możesz ją dostać w większości sklepów komputerowych (nie mediamarkt, raczej proline, morele etc.);

Odpalasz komputer i działa. Może to być kwestia 2-3 uruchomień, nim system prawidłowo zweryfikuje nowe podzespoły i wszystko zacznie działać.

Jeżeli myślisz kiedyś zrobić coś z tym kompem, tzn. składać nowego po trochu, to warto R9 280 wziąć. Jeżeli nie to GTX760 nawet będzie spoko (zawsze to parę zł zaoszczędzić porównując do GTX770).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...