Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Plugin czy Skrypt?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym się zapytać czy zamienienie pluginu na skrypt wpłynie jakoś na działanie serwera. 

Pozdrawiam!

Opublikowano

Wg mnie, skrypt będzie najlepszym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o coś mniej skomplikowanego. Otóż "obciążanie serwera" przez skrypty, to jedynie stereotyp. W rzeczywistości, różnica między pluginem a skryptem jest praktycznie nie odczuwalna - jedynie w statystykach.

Opublikowano

Ja tam wolę skrypty. Każdy mówi, że skrypty bardziej obciążają serwer ale ja jakoś na swoim tego nie czuje. Do tego skrypt łatwiej napisać niż plugin.

Opublikowano

Zdecydowanie plugin, bo:

- Skrypty bez pluginu skript(który jest pluginem) by nie istniały

- Pluginy są x3 razy szybsze i wydajniejsze od skryptów

- Pluginy mają o wiele większe możliwości niż skrypty

- Pluginy są zawsze modne

- Pluginy są pisane w pięknym języku java

- Pluginy nie są gorsze od skryptów

@Edit

a tutaj "rzetelne" przeprowadzone badania

http://www.mpcforum.pl/topic/1519428-co-się-lepiej-sprawdza-na-serwerze-pluginy-czy-skrypty/?p=12853350

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Zależy jaki plugin, skrypt ma wbudowany optymalizator automatycznie, o wydajność pluginu musi zadbać autor, więc lipny plugin będzie gorszy w tym wypadku niż skrypt.

Opublikowano

Witam.

Chciałbym się zapytać czy zamienienie pluginu na skrypt wpłynie jakoś na działanie serwera. 

Pozdrawiam!

Jaki jest cel zamiany działającego pluginu na skrypt?

Opublikowano

Witam.

Pozdrawiam!

Jaki jest cel zamiany działającego pluginu na skrypt?

Nie ma to żadnego celu, po prostu niektórzy nie znają się na pluginach i umieją tylko skrypty. Więc każą innym przechodzić na skrypty by umieli im pomóc gdyby coś się popsuło. Taka nieetyczna praktyka.

to też piszą że skrypty są najlepsze, by mieć monopol na przyszłych "klientów" i wybić się jakoś na gorszeniu pluginów.

@bartzz

Skrypt ma wbudowany optymalizator, ale środowisko java/kompilator w którym się pisze pluginy nie jest gorsze i też ma. Tylko ten w środowisku java/kompilatorze jest nieinwazyjny, dzięki czemu jest lepszy. Ale o tym się niestety zapomina : P

TDepLbR.gif

Opublikowano

Wg mnie, skrypt będzie najlepszym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o coś mniej skomplikowanego. Otóż "obciążanie serwera" przez skrypty, to jedynie stereotyp. W rzeczywistości, różnica między pluginem a skryptem jest praktycznie nie odczuwalna - jedynie w statystykach.

Skrypt to samo zadanie wykona 3 razy wolniej niż plugin co udowodnił GotoFinal w jednym z tematów poświęconym co jest lepsze, ale aktualnie nie mogę tego znaleźć.

@top

Na pewno w jakimś stopniu odbije się to na serwerze bo jakby nie było "język skryptowy" musi najpierw zostać przeniesiony na javę, a dopiero potem odczytany, gdy plugin jest od razu gotowy do odczytu. Skoro masz coś napisanego w pluginie i jest to zrobione w miarę optymalny sposób to nie ma sensu przenoszenia tego samego na skrypt.

Opublikowano

Oczywiście że skrypt jest lepszy w 90%. Mniej zużywa pamięci bo jest mniej kodu. Szybciej działa bo nie musi czytać tyle kodu. Żeby napisać najprostszy to trzeba zrobić długą klasę, plugin.yml, config.yml i jeszcze jar. A w Skript masz wszystko w jednym. Skript można edytować na przykład zmienić wiadomości. I skrypty nie psują się tak jak pluginy. Zainstaluj sobie dużo pluginów to masz masę jakiś dziwnych wiadomości w konsoli a w Skript masz wszystko napisane. W Skript się szybko pisze - 4 linijki i zmienione wiadomości w on join i on quit. A w pluginie trzeba ich napisać ze 100 jak nie więcej. Odpowiedź nasuwa się sama.

Zdecydowanie plugin, bo:

Skrypty są wydajniejsze. Miałem kiedyś serwer i miałem na nim ponad 100 skryptów i nic nie lagowało. Musisz mieć porządną maszynkę na porządnym hostingu.
Skrypty mają tyle samo możliwości co Pluginy a nawet więcej.
Pluginy były modny dopóki nie powstał Skript. Teraz każdy może pisać co chce i nie musi płacić za np. gildię.
Java nie jest ładna. Wszystko się psuje podkreśla znaczki się takie na lewo pokazują. Masakra. W javie nie da się pisać.
Pluginy były spoko gdy nie powstał Skript.

A poza tym sądzę że Unia Europejska musi być zniszczona.

Q8eOMob.png

Opublikowano

Oczywiście że skrypt jest lepszy w 90%. Mniej zużywa pamięci bo jest mniej kodu. Szybciej działa bo nie musi czytać tyle kodu. Żeby napisać najprostszy to trzeba zrobić długą klasę, plugin.yml, config.yml i jeszcze jar. A w Skript masz wszystko w jednym. Skript można edytować na przykład zmienić wiadomości. I skrypty nie psują się tak jak pluginy. Zainstaluj sobie dużo pluginów to masz masę jakiś dziwnych wiadomości w konsoli a w Skript masz wszystko napisane. W Skript się szybko pisze - 4 linijki i zmienione wiadomości w on join i on quit. A w pluginie trzeba ich napisać ze 100 jak nie więcej. Odpowiedź nasuwa się sama.

Zdecydowanie plugin, bo:

Skrypty są wydajniejsze. Miałem kiedyś serwer i miałem na nim ponad 100 skryptów i nic nie lagowało. Musisz mieć porządną maszynkę na porządnym hostingu.

Pluginy były modny dopóki nie powstał Skript. Teraz każdy może pisać co chce i nie musi płacić za np. gildię.

Java nie jest ładna. Wszystko się psuje podkreśla znaczki się takie na lewo pokazują. Masakra. W javie nie da się pisać.

"Mniej zużywa pamięci bo jest mniej kodu"

Kolego, nie jest mniej kodu, jest więcej. To co jest w plikach .sk to nie jest cały kod który plugin skript wykonuje. To jest tylko instrukcja do wykonania prawdziwego kodu który jest kilka/kilkadziesiąt razy dłuższy.

"Zainstaluj sobie dużo pluginów to masz masę jakiś dziwnych wiadomości"

To są errory, one się pojawiają gdy źle napiszesz swój plugin. Popraw go, a wiadomości znikną.

"Skrypty są wydajniejsze. Miałem kiedyś serwer i miałem na nim ponad 100 skryptów i nic nie lagowało."

To że miałeś 100 skryptów nie znaczy nic, bo równie dobrze mogłeś je wrzucić do jednego pliku .sk i mieć jeden skrypt.

Ja też mogę podzielić jeden plugin na 100 mniejszych pluginów, a potem mówić że miałem 100 pluginów i nie lagowało nic. : D

"Skrypty mają tyle samo możliwości co Pluginy a nawet więcej."

To napisz, np. w pełni funkcjonalny skrypt na logowanie premium ( ale bez żadnych addonów do skripta )

"W javie nie da się pisać."

A umiesz w niej pisać że tak twierdzisz? To pewnie miliony programistów java przeżywa istną męczarnie.

Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia.

TDepLbR.gif

Opublikowano

Zdecydowanie plugin, bo:

Czyli według Ciebie 800 linijek kodu w pluginie bardziej laguje niż 800 linijek skripta? Otóż nie! Czas wczytywania pluginu na drop to około 3-4s, natomiast Skript musi wczytać wszystkie linijki kodu czyli ok. 8-15 sekund. Czas ładowania jest większy w skripcie, wielkość kodu nie oznacza większej ilości wymaganych zasobów ponieważ plugin pisany asynchronicznie potrafi wywoływać kod optymalnie nie lagując. Natomiast z własnego doświadczenia wiem że skrypty pozostają załadowane w pamięci do wyłączenia serwera. Jeśli chodzi o małe dodatki to skript może zostać wykorzystany to na +.

Twierdzisz że java jest rudna i nie da się w niej pisać? Śmieszne. Jeśli uczysz się programowania z poradników z youtube to powodzenia. Programowania uczysz się z książek lub kursów których jest pełno, nie chodzi mi o lewe kursy tylko te profesjonalne. Skript jest ograniczony do zmiennych które zostały zaimplementowane w javie jest więcej eventów do wykorzystania.

hex.svg

PLAYBASE - Nowoczesna lista serwerów gier

Opublikowano

Czyli zamiana pluginu na skrypt (chodzi mi raczej o ClearLagga, randomtp, generatory) nie wpłynie negatywnie na prace serwera?

Opublikowano

Wpłynie pozytywnie. Skrypty mają mniejszą wagę. Jeżeli nie potrafisz programować w javie, to jest idealny wybór dla ciebie!

Jeden z niewielu oficjalnych partnerów minecraft pochodzących z polski.

goPYjbL.png

Opublikowano

Jak zwykle łapiecie wszyscy clickbaita Molki...

No ale nieważne.

@macjoker007

Ta, kompilatory mają optymalizatory kodu, wiesz jakie? Dodają do odpowiednich zmiennych modyfikator final, i na tym się to kończy. Skrypt ma wbudowany bardzo sprytnie napisany system optymalizacji każdej jednej linii skryptu, a Java? To Ty tam musisz zadbać o wydajność, Bukkit ani Java za Ciebie tego domyślnie nie robi.

Poza tym wszyscy, którzy załapali baita:

Owszem, jeśli ktoś ogarnia bukkity i javy, to proszę bardzo, może się brać za pluginy i śmiało twierdzić, że zżerają mniej pamięci, bo to będzie prawda. Ale jeśli ktoś jest zupełnie nowy, ma do wyboru skrypt lub plugin, to dobrą alternatywą będzie skrypt. Najważniejsze jest, by nie przesadzić, małe skrypty na jakieś tam mniejsze interakcje są ok - gorzej jeśli ktoś chce gildie, wtedy polecam mu się zgłosić do jakiegoś developera albo samemu się zacząć uczyć, byle z głową.

No i trzeba też pamiętać, że jakiejś tam autoryzacji premium nie napiszesz, tak samo nie stworzysz mobka z własnym, unikalnym AI i wielu, wielu innych rzeczy. Dlatego wszystko ma swoje plusy i minusy. 

Opublikowano

Zdecydowanie plugin, bo:

Wpłynie pozytywnie. Skrypty mają mniejszą wagę. Jeżeli nie potrafisz programować w javie, to jest idealny wybór dla ciebie!

Skrypty nie wpływają mniej na serwer, niż pluginy, wręcz przeciwnie.

Co to jest plugin? Plugin to zbiór poleceń w java[...], które wpływają w jakiś sposób na prace serwera.

Co to skrypt?  To zbiór poleceń w "języku"[...], które wpływają w jakiś sposób na prace serwera.

Więc w czym jest różnica? Różnica polega na tym, że plugin to kod źródłowy skompilowany w kompilatorze java. Ten plik po kompilacji jest wkładany do foldery plugins na serwerze. Skrypt to ciąg poleceń, które są dalej tłumaczone, na jave. To wygląda mniej więcej tak, że jest 1 polecenie(funkcja) z "języku skrypt" i do tego kilka(co najmniej)lini kodu, które to tłumaczą. Co to oznacza? "tłumaczone" jest więcej rzeczy niż zazwyczaj potrzebujemy, opcje funkcje nie są w pełni wykorzystywane, ale  mimo to muszą być załadowane. W pluginie dokładnie  się definiuje co jest potrzebne i to się używa to jest kompilowane.

Podsumowując: skrypt>tłumaczenie>"plugin" w java, a z pluginem nic się po drodze nie dzieje, jest gotowy do użytku.

W skrócie skrypty nie mogą być zoptymalizowane przez ich uniwersalność(pluginu skript).

Pozdrawiam

Opublikowano

Zdecydowanie plugin, bo:

Jak Skript może mieć więcej możliwości niz plugin?! :((

Lepiej użyć pluginu, bo zajmie ci on max 100KB, a skrypt niby mniej, ale dolicz sam plugin, oraz dodatki do niego.

"W javie nie da się pisać." - Wiesz co Ty w ogóle piszesz?! Sam rak...

@PabloTL

Ale muszę się kur#a doczepić jeszcze jednej rzeczy...

"A poza tym sądzę że Unia Europejska musi być zniszczona." - to po co żyjesz w kraju, który jest członkiem unii? Wyjedź kur#a do Afryki i nie pi#rd#l na forum dot. gier/etc.

topic();

Lepiej użyć pluginu - powody:

• szybsze ładowanie się serwera,
  • mniejsze rozmiary plików (porównaj config z zapisywaniem a variables ze Skript),
  • więcej możliwości,
  • wsparcie każdej wersji (chodzi mi o najnowszą).
Opublikowano

Zdecydowanie plugin, bo:

Czyli według Ciebie 800 linijek kodu w pluginie bardziej laguje niż 800 linijek skripta? Otóż nie! Czas wczytywania pluginu na drop to około 3-4s, natomiast Skript musi wczytać wszystkie linijki kodu czyli ok. 8-15 sekund. Czas ładowania jest większy w skripcie, wielkość kodu nie oznacza większej ilości wymaganych zasobów ponieważ plugin pisany asynchronicznie potrafi wywoływać kod optymalnie nie lagując. Natomiast z własnego doświadczenia wiem że skrypty pozostają załadowane w pamięci do wyłączenia serwera. Jeśli chodzi o małe dodatki to skript może zostać wykorzystany to na +.

Twierdzisz że java jest rudna i nie da się w niej pisać? Śmieszne. Jeśli uczysz się programowania z poradników z youtube to powodzenia. Programowania uczysz się z książek lub kursów których jest pełno, nie chodzi mi o lewe kursy tylko te profesjonalne. Skript jest ograniczony do zmiennych które zostały zaimplementowane w javie jest więcej eventów do wykorzystania.

Holy s**t,

Nie uczyłem się nigdy ani z poradników ani z youtube ani z kursów :C

Chyba jestem nuuubem.

Programowanie to tylko i wyłącznie angielski, logiczne myślenie i otwarty umysł na nowe rzeczy ; )

@topic

No jasne, że skript!

http://www.mpcforum.pl/topic/1584055-nowo%C5%9B%C4%87-skrypt-jest-wydajniejszy-ni%C5%BC-plugin/#entry13366042

Tutaj masz wszystko ładnie opisane.

Zresztą nie widzę sensu, by ktoś kto nie potrafi javy płacił za plugin np. na jakąś wiadomość.

W skript zrobi to szybko, łatwo i przyjemnie. 

A wydajność i tak będzie taka sama xD

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Ja używam skryptów i różnicy wielkiej nie ma.

I serwer nie wybucha jakoś.

To tak samo jak napiszesz badziewny plugin, a badziewny skrypt.

A tak samo jak napiszesz dobry plugin i dobry skrypt.

A po za tym już gówno burze o to były. Po co wczynasz następne?
Takie tematy już były, każdy ma swoje zdanie, nie koniecznie takie samo jak ktoś inny.

409.jpg?7190

|---> Z o s t a n ę <---|

Zostanę technikiem na twój serwer minecraft, zrobie cały serwer według twojego pomysłu!
http://www.mpcforum.pl/topic/1486254-zostanę-technikiem-stworzę-serwer-twojego-pomysłu/#entry12589185

Opublikowano

Jezeli masz stawiac serwer na pluginach to sobie podaruj chlopcze... Skrypty sa nawet o 239,5% wydajniejsze od pluginow co na pewno przylozy sie na wydajnosc serwera. Druga sprawa skrypty sobie dobrze radza i o wiele lepiej od pluginow przy 500+ graczach, bo skrypty wtedy automatycznie interpretuja wewnetrzna optymalizacje a pluginy sie szybko wysypia. Podsumowujac skrypty sa o wiele, wiele bardziej stabilniejsze od pluginow.

Opublikowano

Jezeli masz stawiac serwer na pluginach to sobie podaruj chlopcze... Skrypty sa nawet o 239,5% wydajniejsze od pluginow co na pewno przylozy sie na wydajnosc serwera. Druga sprawa skrypty sobie dobrze radza i o wiele lepiej od pluginow przy 500+ graczach, bo skrypty wtedy automatycznie interpretuja wewnetrzna optymalizacje a pluginy sie szybko wysypia. Podsumowujac skrypty sa o wiele, wiele bardziej stabilniejsze od pluginow.

Nie pisz bzdur. Masz na to jakiekolwiek dowody?

Skrypty są wolniejsze od pluginów. Jest to zauważalne.

Dodatkowo pluginy posiadają więcej funkcji ;)

Jeżeli masz pluginy to nie zamieniaj ich na skrypty. Jak chcesz coś małego napisać, to łatwiej i szybciej będzie to w skrypcie.

bjk8v7f.png

Opublikowano

Nie pisz bzdur. Masz na to jakiekolwiek dowody?

Skrypty są wolniejsze od pluginów. Jest to zauważalne.

Dodatkowo pluginy posiadają więcej funkcji ;)

Jeżeli masz pluginy to nie zamieniaj ich na skrypty. Jak chcesz coś małego napisać, to łatwiej i szybciej będzie to w skrypcie.

Autorze tematu nie sluchaj tego Pana, celowo wprowadza nas w blad.
Opublikowano

Ja używam skryptów i różnicy wielkiej nie ma.

I serwer nie wybucha jakoś.

To tak samo jak napiszesz badziewny plugin, a badziewny skrypt.

A tak samo jak napiszesz dobry plugin i dobry skrypt.

A po za tym już gówno burze o to były. Po co wczynasz następne?

Takie tematy już były, każdy ma swoje zdanie, nie koniecznie takie samo jak ktoś inny.

Wprowadzasz w błąd.

Skryptu nie da się napisać źle.

Skrypt da się po prostu napisać.

I tutaj jest kolejny + dla skript.

Jeśli nie znasz się na javie to lepiej będzie Ci napisać skrypt, bo na pewno go napiszesz dobrze i powiedzmy ,,wydajnie".

Dokładnie tak!

I na skryptach pomieścisz 500 graczy więcej!

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

@Oldis

Obydwoje wiemy, że w pluginie jeśli narobisz sto miliardów zmiennych to będzie mułowaty i będzie mieszał to.

Tak samo w skript.

Wg mnie ten temat nie ma sensu.

Skrypt to w końcu plugin. Tylko, że łatwiejszy w pisaniu.

Oczywiście każdy wie, że wszystkiego w nim nie zrobimy.
Np: Nie zrobimy w nim API, i tym podobnych rzeczy...

@Etaku a ty jesteś głupszy o 239,5%

Na c**j te bez sensowne komentarze?

Drugie pytanie, czemu moderatorzy nie dają warnów za to, tego nie wiem.

409.jpg?7190

|---> Z o s t a n ę <---|

Zostanę technikiem na twój serwer minecraft, zrobie cały serwer według twojego pomysłu!
http://www.mpcforum.pl/topic/1486254-zostanę-technikiem-stworzę-serwer-twojego-pomysłu/#entry12589185

Opublikowano

Tak, skrypty zajmują dużo RAMu oraz obciążają serwer lecz, skrypt jest lepszy więcej możliwości łatwo zrobić, jak już chcesz skrypt to polecam max 14 skryptów.

EasyYT.pl     1.7-1.8      MediumHC     Autorskie Pluginy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...