Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Temperatury CPU i GPU - czy są w normie?

ManGan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie.

Mam pytanie na temat temperatur i obrotów wentylatorów, mianowicie mam takie odczyty z OCCT i FurMark:

CPU:  (Szczytowa) 48 C - (46,5 C (obciążana)) Spoczynek: 29C (OCCT - 1800 obr went przy 48C)

GPU: Szczytowa (64C) - (62 C (obciążona)) Spoczynek: 32C - obroty wentylator: 36% (FurMark przy 64C)

Procesor: Fx-4300 (nie podkręcany)

GPU: Sapphrire r7 250 1GB Gddr5

Moje pytanie przmi: Czy takie temp. i obroty są ok, czy karta nie ma za mało obrotów przy takiej temp?

Czy można coś podkręcić procka i kartę przy takich temperaturach czy raczej nie ma sensu.

Pozdrawiam

ManGan

Maruusek.png

Opublikowano

Temperatury mogą być. Nie są złe. 

Jeżeli do procesora masz niereferencyjny coller, to możesz spokojnie podkręcać. Jeżeli oczywiście masz do tego dobrą płytę i nie byle jaki zasilacz.

Opublikowano

temp są ok, tendencja jest taka, że radeony do 70 stopni to chłodne radeony.

Z prockiem podobnie

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

Jeżeli masz dobre chłodzenie procesora, płytę główną z dobrą sekcją zasilania i mocny zasilacz, to możesz myśleć o kręceniu, ale nie spodziewaj się wielkiego skoku mocy.

Co do grafiki, to 36% obrotów przy ponad 60 stopniach to trochę mało. Ja w MSI AfterBurner ustawiam samemu prędkość wentylatora, przy danej temperaturze i przy 60 stopniach mam około 55%. 

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...