Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[1.10][Survival] Braver Newer World: Tribes & Kingdoms

Eryk1983S

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zachęcam Was do przeczytania odświeżonego spoilera z aktualnymi questami w pierwszym poście. Gracze mają mianowicie pośrednią możliwość częściowego współdecydowania o ustawieniach serwera, ale warunkiem jest wykonywanie stawianych im na bieżąco zadań.

Poza tym za niecałe 3 tygodnie szykuje się turniej. Wojownicy, ostrzcie miecze. Jest dużo czasu, by zdobyć ekwipunek, z którym możecie pokonać każdego! :)

Opublikowano

Już pierwszego dnia od ogłoszenia turnieju Chaos Kombat na naszej grupie facebook'owej zapisało się 7 osób. Dołącz do nich :)

PS: Zapisy na fb nie są konieczne. Wystarczy być w grze w podanym terminie.

Opublikowano

W kolejnej porcji FAQ-a chciałbym odpowiedzieć na pytanie:

Czy planowany jest restart mapy?

Odp.:

Nie, nie zakładamy takiej opcji, przynajmniej na bieżący rok.

Nasz pomysł na grę różni się od innych wojen frakcji właśnie tym, że nie ma restartów i nowych edycji. Uznaliśmy, że nie byłoby sensu budować wielkich królestw, skoro za jakiś czas wszystko zostałoby skasowane. Nie stawiamy na krótką grę wg schematu "Zbuduj bazę i niszcz innych, a potem od nowa". Braver Newer World stanowi symulację tworzenia i rozwoju państw. Państwa osiągają rozmiary po kilkaset chunków, a nie są jedynie malutkimi kryjówkami. Królestwa będą się rozwijać dalej, zajmując i cywilizując jeszcze dziewicze tereny, a restarty mapy by temu nie sprzyjały.

U nas raz puszczony w ruch świat trwa i każdy może współtworzyć jego historię. Porzucone państwa będą powiązane z ukrytymi questami, których wykonanie umożliwi nowym Graczom przejęcie opuszczonych królestw. Im dłużej będzie toczyć się gra, tym świat będzie coraz bardziej zabudowany, a jego historia barwniejsza.

Przede wszystkim restarty mapy zniechęcają do tworzenia większych dzieł, gdyż myśl, że wszystko i tak wkrótce przestanie istnieć, odbiera chęć działania.

Co zatem z równowagą gry? Gdy dołączę teraz, inni - grający dłużej - będą mieli znaczną przewagę...

Odp.:

Po części to prawda, ale taka przewaga musi istnieć zgodnie z zasadą, że kto "pracuje", ten ma. Jeśli ktoś grał dłużej, zbierał punkty, rozbudowywał swoje państwo, to naturalnym jest, że musi skorzystać z tej przewagi. Z drugiej strony, jeśli Wy dziś zaczniecie i pogracie dłużej, kiedyś Wy będziecie "rozdawali karty" w grze.

Ponadto to wcale nie jest tak, że jak przychodzi nowy, to inni od razu chcą mu wklepać na dzień dobry. Przewaga początkującego polega przede wszystkim na ukryciu. Poza tym rozbudowane państwa nie mają żadnego interesu w atakowaniu tych słabszych. Jeśli więc osiedlicie się na dzikich terenach, a tych nadal nie brakuje, zdążycie się dobrze rozbudować. Poza tym nowe królestwa korzystają z trybu pacyfistycznego i jeśli go sobie ustawią, nie mogą być atakowane.

Dalej, dla wyrównania szans początkujących do gry wprowadzamy questy, których wykonywanie będzie umożliwiać zdobycie znaczącej pomocy startowej. Mogą to być np. cenne przedmioty, broń, punkty zasobów lub doświadczenie. Wskazówki odnośnie questów zostaną rozmieszczone w terenie, więc będzie je można znaleźć podczas gry.

W końcu nowy Gracz ma też inne opcje niż własne królestwo, przynajmniej na początek. Może dołączyć do istniejącego rozbudowanego państwa (zależy od jego władcy, ale nie brakuje rekrutacji). Wkrótce dodamy też inne klasy postaci niż Osadnik należący do królestwa, ale o tym już w innym poście...

Zapraszam do gry p4-smile.png

Opublikowano

Drodzy Gracze!

Z przykrością informuję, że musimy - być może tymczasowo - zawiesić działalność serwer z przyczyn technicznych.

Przede wszystkim chciałbym podziękować Wam za liczne godziny wspólnie spędzone przy budowie Nowszego Wspanialszego Świata. Dzięki Waszym budowlom zwiedzanie świata było prawdziwą przyjemnością. Jestem również pewny, że będzie brakowało mi tej atmosfery wśród Was przy grze, którą wszyscy lubimy. Dziękuję również za słowa pochwały i cenne rady, które utwierdzały nasze poczucie, że warto ciągnąć ten projekt. W "dobrych czasach" na serwerze gościło regularnie po kilkanaście osób jednocześnie, co - jak twierdziła część z Was - było ewenementem dla tego trybu gry. Te parę miesięcy również bardzo wzbogaciły i zaktualizowały naszą wiedzę o grze i dodatkach do niej, a więc i z tego względu uważam to za ciekawe doświadczenie.

Niestety, przeważyły czynniki zniechęcające, które i Wy zapewne odczuliście, co widać po spadku frekwencji ostatnimi czasy. Winowajcą dyskomfortu gry jest plugin, na którym bazuje cała koncepcja rozgrywki. Wsparcie autora wtyczki nie zdaje się na wiele, gdyż doświadczenia z kilku miesięcy wyraźnie pokazały, że nawet jeśli już zareaguje on w końcu na prośbę, to rozwiązanie jednego buga prowadzi do innego błędu. Plugin miał już swoje "ostatnie szanse" kilka razy...

Sami zatem rozumiecie, że w takiej sytuacji potrzebne są radykalne zmiany: albo oprzeć grę na innym pluginie, albo zmienić jej koncepcję... Takich decyzji nie podejmuje się jednak w pośpiechu z dnia na dzień. Potrzebny jest czas, by dokonać właściwego wyboru.

Wszystkich Was zachęcam do pozostania w kontakcie. Wierzę, że jeszcze pogramy wspólnie, czy to na naszym czy też na innych serwerach. Kto nie dołączył do grupy na fb, może pisać prywatną wiadomość na forach, gdzie był ogłaszany serwer (Bender, odezwij się :) ).

Jeszcze raz serdeczne dzięki za wspólnie spędzony czas i świetną atmosferę.

Opublikowano

Szkoda że serwer padł :( Właśnie chciałem wbić, ale czytając ciekawym by było podobna, a może i taka sama gra na modach? O ile byłoby to możliwe z tym pluginem, na paczce np B-Team lub HermitPack (<3) :)
Mam nadzieje że serwer ruszy ponownie taki bądź inny, lecz na podobnych zasadach!

2e102b5f9b77b.jpg

Opublikowano

Dzięki za zachęcające słowa :)

Jeśli chodzi o mody, przyznam się bez bicia, że jestem w tej kwestii zielony i nigdy nie zgłębiałem mojej wiedzy w tym zakresie. Z modami jest tak, że modyfikują rozgrywkę. Może się to podobać, ale innych może zniechęcać. Klasycznego Minecrafta zna każdy z nas i nikt nie musi się przyzwyczajać do zmodyfikowanych zasad gry. Jest jednak zasada "Nigdy nie mów nigdy", więc kto wie... :)

Również mam nadzieję i postaram się, byśmy mogli jeszcze pograć - a jakże - na zbliżonych zasad do dotychczasowych. BNW ma swoje tradycje i będzie się ich trzymał albo nie będzie go wcale. Myślę co prawda o pewnych urozmaiceniach, ale trzon pozostanie zawsze ten sam. Nie będzie dropu z kamienia, nie będzie teleportów ani żadnych innych ułatwień. Gra ma stanowić wyzwanie.

Co do nieszczęsnej wtyczki - trudno jo dobry zamiennik, ale chodzi mi po głowie pomysł, jak skonfigurować grę, by ominąć techniczne problemy, które plugin stwarza. Nie lubię jednak działać pochopnie i wolę najpierw przeprowadzić niezbędne testy, zanim wejdę na niepewny grunt. Czas pokaże, co da się z tego zrobić...

Póki co wszystkim Wam życzę miłej gry na innych dobrych serwerach :)

Opublikowano

w razie czego bardzo chętnie mógłbym być testerem! :)
Chętnie pomógłbym w jakikolwiek sposób na serwerze niestety od strony technicznej jestem noga. W budowaniu raczej dla nikogo konkurencją również nie jestem. Lecz jeżeli będzie potrzebna jakaś osoba ja chętnie coś pomogę, Mam 17 lat, jestem komunikatywny i łatwo mnie dorwać na tsie/ skype/ discordzie :)

Planujesz już jakiś termin reaktywacji/ startu prac nad serwerem?

2e102b5f9b77b.jpg

Opublikowano

Testerzy na pewno się przydadzą :) Serdeczne dzięki za chęć pomocy. Póki co serwer jest jeszcze opłacony na kilka dni, więc wykorzystam je na kilka eksperymentów. Napiszę prywatną wiadomość, gdy będę potrzebował wsparcia.

Opublikowano

<Do usunięcia. Spam niezamierzony. Zmylił mnie komunikat, po którym myślałem, że pierwsza wiadomość nie weszła>

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...