Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte]Dodanie negatywnej oceny

Vilche

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drobna sugestia, dodanie przy nicku albo pod napisanym postem ile kto ma polubień, bądź dodanie oceny negatywnej.

Dlaczego? Po co?

Jak wiadomo działy są coraz częściej przepełniane tym że ktoś wyśle swojego "keyloggerka" czy robaczka, a tak to bedziemy w stanie odróżnić kto jest tym dobrym użytkownikiem a kto tym złym.

Bo teraz, to jest tak, ktoś napiszę wstawi swój programik z virusami, potem dostanie ochrzan że musi podać skan ale przed tym może ktoś to pobrać, a tak to będzie się liczyła zasada kto ma więcej tych lajków jest bardziej wiarygodny i uczciwy, zaś ten co ma złe będzie tym złym (no co więcej tutaj) potem po zablokowanym poście i temacie w koszu i tym 10%, to facet dalej będzie latał po mpc jako zwykły random, a tak to będziemy odróżniać tych złych :)

Pomysł ma plus, ale nie zdziwie się gdyby był jakiś minus. 

Czerwone jest piękne! Kocham <3

Opublikowano

Tak dla oceny negatywnej, ale nie dla wszystkich. Zaraz znajdą się jakieś trolle.

Żeby było bardziej uczciwie proponuję (nie wszystko, jedno lub kilka ;) ):

- oddanie negatywnej oceny wiąże się z odebraniem "pozostałe lajki do rozdania"

- osoba musi być minimum x czasu na forum

- osoba nie otrzymała żadnego ostrzeżenia w ostatnim czasie (x dni)

- w ostatnim tygodniu/miesiącu osoba otrzymała więcej ocen pozytywnych niż negatywnych

- lub można dać tyle negatywnych ocen ile w ostatnim czasie samemu uzyskało się pozytywnych [-negatywnych]

Edit: te gwiazdki do oceny tematu, które są np w tym dziale mogły by zostać zmienione na "Ocena tematu (okejka)(okejka w dół)" i zrobić to bardziej widoczne

PS, ale nie ma co się oszukiwać #JSniedziała

Opublikowano

To nie ma większego sensu, a poza tym będzie to nadużywane. Te łatwe do obejścia wymagania powyżej nic nie dadzą. 

Mało kto daje polubienia za pomaganie ludziom, prędzej za bycie w kółko wzajemnej adoracji. Moderator ma dawać komuś 10%, bo kilka ludzi się zgadało, że da taką, a nie inną ocenę? Jeżeli źle to rozumiem (bo pewnie tak jest), to proszę o sprostowanie.

Opublikowano

Nie ma szans, że coś takiego będzie normalnie funkcjonowało. Nieszczęśliwy użytkownik zacznie z kolegami masowo rozdawać minus dla moderatorów za respektowanie regulaminu. Uważam, że sam system plusów wystarczy, chociaż i to jest wykorzystywane w inny sposób, na zasadzie: tego lubię, ma lajka, tego już nie, więc nie dam. To miało służyć docenieniu pracy, wkładu innej osoby, ale w tym momencie już tak nie jest. 

Reasumując, co do propozycji jestem na nie. 

Opublikowano

Jakby to miało jakieś znaczenie... Kiedyś były łapki w dół i nie powiem, że było lepiej. Nope.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

To nie ma większego sensu, a poza tym będzie to nadużywane. Te łatwe do obejścia wymagania powyżej nic nie dadzą. 

Mało kto daje polubienia za pomaganie ludziom, prędzej za bycie w kółko wzajemnej adoracji. Moderator ma dawać komuś 10%, bo kilka ludzi się zgadało, że da taką, a nie inną ocenę? Jeżeli źle to rozumiem (bo pewnie tak jest), to proszę o sprostowanie.

Nie, nie nieeee. 

Chodziło mi o typowe zachowanie modów, czyli zazwyczaj za takie bajery z virusami karacie ich ostrzeżeniem. A oni by się tym nie przejmowali i robili co chcieli dalej, czyli zwodzenie graczy na programy które w jakiś sposób nas oszukują np wykradają dane, sami wiecie co to keyloggery to nie ma sensu tłumaczyć.

Nie ma szans, że coś takiego będzie normalnie funkcjonowało. Nieszczęśliwy użytkownik zacznie z kolegami masowo rozdawać minus dla moderatorów za respektowanie regulaminu. Uważam, że sam system plusów wystarczy, chociaż i to jest wykorzystywane w inny sposób, na zasadzie: tego lubię, ma lajka, tego już nie, więc nie dam. To miało służyć docenieniu pracy, wkładu innej osoby, ale w tym momencie już tak nie jest. 

W końcu mpc ma tego programistę i wiele innych, to jaki problem, dla osob z wyznaczoną rangą "moderator" zablokować możliwość otrzymywanie negatywnych ocen?

Jestem świadom że to oczywiście może być zbędne i kłopotliwe, czasochłonne albo i nie, ale jesteśmy użytkownikami, tak jak ja i wy i chcemy ulepszać to forum, a nie stać w miejscu. Chyba że popieracie takie akcje że ktoś kto owalił mnóstwo typów z swoich programów np do czitów do metina (załóżmy że to metin) wysyłając na pw czy pod postem osoby która by  napisała "fastem proszę podać mi czita na x serwer" i jak użytkownik widzi że ta osoba ma tą "negatywną aurę" to tego nie pobiera. Myślę że gdyby coś takiego wprowadzić to forum po dłuższym czasie nie mogłoby się bez tego obyć, bo jeżeli o tym tak pomyślimy to faktycznie może być to przydatne.

A co do minusów,  to wiem o co wam chodzi dlatego też napisałem na wstępie że nie wątpię że mój pomysł ma jakieś wady, ale może trochę kreatywności i problem da się rozwiązać tak jak przed chwilą wam napisalem.

Można było by wprowadzić jakieś ograniczenia np. można tylko założyć jedno konto na forum na komputer > można oceniać tylko jakieś komentarze bądz tematy w którym znajduje się link, albo trzeba spędzić jakąś ilość czasu wraz z daną ilością polubień o.O to mogłoby zadziałać, jeżeli ustawilibyśmy na licznik 100 lajków na profilówce to minimalna ilość by móc oceniać negatywnie. 

Myślimy, myślimy.

Czerwone jest piękne! Kocham <3

Opublikowano

Nie, nie nieeee. 

Chodziło mi o typowe zachowanie modów, czyli zazwyczaj za takie bajery z virusami karacie ich ostrzeżeniem. A oni by się tym nie przejmowali i robili co chcieli dalej, czyli zwodzenie graczy na programy które w jakiś sposób nas oszukują np wykradają dane, sami wiecie co to keyloggery to nie ma sensu tłumaczyć.

Ale wirus/keylogger = permban, a nie ostrzeżenie z 10%...

Opublikowano

user 2k postów raczej nie wstawi robaczka, a od 'konto założone wczoraj' raczej sie nie pobiera.. kiedyś były +/-, ale teraz raczej sie to nie przyjmie..

ahhh.. pamietam te wstawki zagranicznych privów w 2009/2010 i minusowanie neostrady za coś w stylu 'dzieki za wstawke fajny serwer, ale na c**j go publikujesz bo dzieci przyjdo i rozjebio

:makka: DajGrzdyla - s.56 Diumar  <3  <3

808911489533930136490.jpeg

Opublikowano

Wstawisz kogoś do idiotyzmów i przyleci banda dzieci i da kilka minusów, bo kolegom przez GG się żalił, bezsens.

Opublikowano

Ktoś w ogóle przywiązuje wagę do polubień? Na Youtube klikacie w film bo ma najwięcej wyświetleń czy najwięcej lajków? Ja przykładowo prędzej na forum wejdę w poradnik, który ma 5000 wyświeleń i 100 polubień niż np 1000 wyświetleń i 500 polubień.

Dawniej był system ujemnej reputacji i nie był jakoś nadużywany - ewentualnie jak ktoś miał brzydki ryj w "Pokaż swoją twarz" to wtedy się przykro robiło.

Także neutral, jeżeli serio jest to wyznacznik przydatności posta/tematu dla większości użytkowników to można to wprowadzić.

Opublikowano

Ktoś w ogóle przywiązuje wagę do polubień? Na Youtube klikacie w film bo ma najwięcej wyświetleń czy najwięcej lajków? Ja przykładowo prędzej na forum wejdę w poradnik, który ma 5000 wyświeleń i 100 polubień niż np 1000 wyświetleń i 500 polubień.

Na YT jest system dodatni i ujemny więc to chyba zły przykład.

Dawniej był system ujemnej reputacji i nie był jakoś nadużywany - ewentualnie jak ktoś miał brzydki ryj w "Pokaż swoją twarz" to wtedy się przykro robiło.

Nie był? Spróbowałbyś napisać jakąś opinię, która różni się od opinii innych(nawet jeśli nie jest niepoprawna), podać swoją preferencję buildu do jakiejś gry gdzie większość gra na innych buildach, podaj sposób, który nie spodoba się innym a natychmiast byś został zminusowany, zaufaj mi, byłem tam ;_;

Wspomniałem o masowym minusowaniu modów i globali? :D

Osobiście jestem na nie, z wyżej wymienionych względów, to przykre dostawać minusy za pisanie prawdy lub swoją opinię(pisząc wcześniej, że to i tak tylko opinia)

tzn. nie tak przykro ale przykro ;_;

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To samo co Alfik, jestem na nie, znajdą się jakieś trolle które sobie ubzdurają dawanie negatywnych punktów reputacji non sens  :((

#LenovoLegion Team

Opublikowano

"trolle", ehh... nie. to są zwyczajnie idioci, którzy dają reputację innym. innym idiotą jest ten, co będzie to nazbyt przeżywał.

jestem za oceną negatywną

Opublikowano

Był system ujemnej rangi i nie sprostał wyzwaniu. To nie przechodzi, już lepiej, niech zostanie jak jest. Dla mnie wyznacznikiem dobrego poradnika/pomocy jest to, że jeśli już kilka osób polubiło ten post to znaczy, że jest wartościowy, a jeśli nic nie ma przy nim to znaczy, że jest lipny.

ezgif-com-effects.gif

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...