Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do gier.

lukaszowy98

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jaki posiadasz budżet na kupno? 2500-3000zł (ale bardziej te dwa i pół koła)

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) W najbliższym czasie do 3tyg.

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? Nie wiem dokładnie o co chodzi ;p wymieniam całego kompa.

Do czego ma służyć komputer? Do gier głównie cs;go ale po zakupie komputera na pewno pojawią się inne "lepsze" tytuły ;p.

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie. 

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Tak.

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Szczerze mówiąc to się na tym nie znam więc zapewne nie. (Ale możliwe, że kiedyś pojawi się taka opcja).

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Nie znam się dokładnie na komputerach ale chciałbym coś dobrego w podanej cenie. Niech niczego mu nie brakuje. Tak jak napisałem ma dawać radę w "lepszych i nowych" tytułach gier.

Poproszę o jakieś ciekawe linki od Was. Za każdą pomoc odwdzięczę się +repką. Nie patrzcie na to, że ktoś coś podesłał - dobrze żebym miał do wyboru kilka maszyn.

Dzięki.

Opublikowano

Hm dobry komp do gier w takiej cenie może być ciężko, czy niektóre części mogą być używane? Lub przynajmniej to 3tys

Używki odpadają. W sumie okej 3 tysiące. W sklepie komputerowym na pewno będę miał zniżkę, wszystko co potrzebne brałem zawsze tam.

I przy swojej propozycji rozwiń wypowiedz: "może być ciężko". czy jak wydam te 3koła to i tak nie będzie dobrze ;p?

Opublikowano

Nie chodzi o to że nie będzie dobrze bo będzie okej, tylko myślę że jakbyś np kupił używany procek to możesz zaoszczędzić np na lepszą kartę graficzną co by napewno pomogło w grach pokroju Wiedźmin albo bf1, do cs tylko dobry procek a używany czy nie procek będzie taki sam.

Opublikowano

Powiem tak, bierz pod uwagę, że skoro chcesz system operacyjny, to zabierasz sobie ponad 400zł od razu i na kompa zostaje 2k.

Co do używek, to są opłacalne do około 3-4k. np. porównując, możesz mieć za 2k kompa wartego ponad 2.5k (a części często dalej są na gwarancji). Poza tym części komputerowe nie należą do zbyt awaryjnych.

Za 3.2k złożyłem ci dostatecznie dobry zestaw, a dalej jest ledwo dostateczny. Za te 3k mógłbyś mieć zdecydowanie lepszy zestaw. Jeżeli zrezygnujesz z systemu, a dokupisz go ewentualnie z czasem, to można coś złożyć, ale w dalszym ciągu używki byłyby najlepsze.

Na allegro można naprawdę tanio kupić części, np(co ja kupiłem, lub nzalazłem).:

-Ram 2x8GB DDR4 2400MHz HyperX Furry - 220zł z wysyłką (nowe około 340zł) - sam kupiłem

-I5 6400 690zł (nowe 800zł) - jest na allegro, żywotność procesora jest tak duża, że jeżeli kupuje się procesor i działą on, to praktycznie zawsze będzie nam chodził aż nie zmienimy komputera xD

-płyta MSI Z170 Krait 389zł (625zł nowa) - miałem ją zamiar kupić, ale wtedy była za 450zł (koleś napisał do oleole! i sprzedali mu ją za 389zł (płyta była wymieniana u producenta na nową, więc dosłownie nówka)

Takich okazji jest pełno, wystarczy poszukać ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Tak jak mówię wszystko musi być nowe, bez używek. Po prostu temu nie ufam nawet jak 100 osób napisze, że to nic złego. Poproszę o jakieś konkretne sklejki. (Myślę, że system bym dostał za free jeżeli to kwestia 300-400zl).

Opublikowano

No dokładnie o tym mówię @JacoH, więc autorze Przyjdź tydzień przed zakupem i przemysl ta propozycje bo za 2,5k z systemem nic dobrego nie wyjdzie. Ok, możemy złożyć Ci nowy ale nie licz na to że pograsz w Najnowsze tytuły.

Opublikowano

3k z systemem, to i tak średnio. Teraz może pograswz, ale w BF1 na średnio-wysokich już, nie mówiąc o przyszłym roku, ale twoja decyzja. Przemyśl, określ w końcu konkretny budżet i czy ma być system, czy za darmo go dostaniesz?

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

ISO sytemu znajdziesz na www.basewin.pl. Obraz wrzucasz na pendrive np. programem UltraISO.

ps. to nie jest piractwo. Obrazy na tej stronie pochodzą z MSDN i są ogólnodostępne również na stronie MS. Tutaj tylko są ładnie zebrane wszystkie w jednym miejscu. A jak się autorze dokładnie tam rozejrzysz, to możesz znaleźć różne sposoby aktywacji systemu. Tylko pamiętaj, użyj tego tylko jeśli kod który już posiadasz jest nieczytelny, albo go zgubiłeś, albo Ci ukradli czy coś.  Piractwo jest złe itd.

Innymi słowy skorzystaj z tego jak chcesz, wszyscy piracą. Ja ten wpis umieściłem tutaj wyłącznie w celach edukacyjnych.  

No i pieniądze zostają na mocniejszy sprzęt.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...