Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gdzie ten klimat? - Dyskusja

Damian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wywołała się ciekawa dyskusja. Czytając te wszystkie posty wysuwa się jeden najważniejszy wniosek - klimat gry został zaburzony przez społeczność, która zmieniła swoje podejście do gry. Ja się z tym całkowicie zgadzam, tylko nie rozumiem w którym momencie nastąpiła aż taka zmiana. Chciałbym obwinić tutaj technologię jaką jest BungeeCord. Nie lubię kilku serwerów połączonych w jedno, doprowadziło to do jeszcze większej automatyzacji. Jak słusznie zauważył @1361622928-U485574.pngEryk1983S często Gracz jest prowadzony za rękę przez osoby z Administracji, które jawnie wytyczają Użytkownikowi cele gry. To się mija z celem. To sandbox, który ma wzbudzać kreatywność.

Opublikowano

Czytając wszystkie posty w tym temacie cieszę się,że jest wielu Graczy lubiących tradycyjne podejście do tej gry. Ciężko znaleźć co prawda grę na zasadach nam odpowiadających,bo jednak komercyjne projekty idą na ilość,a nie na jakość w kierunku dobrej gry. Pozostaje nam omijać serwery-molochy i grać na mniejszych,gdzie ludzie czują klimat. A jeśli takich brakuje,warto stworzyć taki samemu. Wtedy nie będziemy tęsknić za dawnym klimatem,tylko go przechowamy i ożywimy :)

Opublikowano

Wersję 1.6 i 1.5 grają tam tylko fajni ludzie a na1.7 same bachory jak i serwery p2win

Co masz na myśli "fajni ludzie"?

Na tych wersjach już prawie nikt nie gra bo serwery przeszły na nowszą wersję Minecrafta.

Opublikowano

Dokładnie. Wcale nie trzeba cofać się w wersjach. Rzeczywiście,dzieci easyHC zatrzymały się na 1.7.,bo walka na nowszych sprawia im trudności. Można śmiało odpalać 1.10.

Opublikowano

@up dobrze powiedział.

Tylko jak mamy grać, skoro dla osób z większym stażem nie sprawia to takiej przyjemności jak kiedyś? 

Nie oszukujmy się. Początki craftingu i uciekanie przed nocą i potworkami - to było coś:)

Opublikowano

Tak, właśnie. Gdy zapada noc, a nie mam dobrego wyposażenia na walkę, próbuję się schronić. Jest na to tyle sposobów... Można zejść pod ziemię i kopać surowce. Z zegarkiem wiemy, kiedy wstanie słońce; bez zegarka polegamy na wyczuciu. Lubię też wypłynąć łodzią na większą wodę i łowić ryby. Noc szybko mija, bo brak nudy. W końcu lubię w jakiejś jaskini pisać książki, aż nastanie świt.

Co dla odmiany zaobserwowałem na niektórych serwerach? Głosowanie, czy admin ma włączyć dzień przed czasem... <facepalm> Wychodzisz poexpić na potworach, a tu nagle słońce... :/

Nie chcę jednak narzekać. Widzę, że są ludzie podobnie podchodzący do gry i to mnie cieszy :)

Opublikowano

Stary klimat był i nie wróci - developerzy psują grę od 1.5.2 (tylko moja opinia) ale myślę, że dodają też takie rzeczy które nie pasują do Minecrafta to już nie jest ta sama gra.

Niby zmienia się (co jest dobre bo pracują nad nią a nie porzucili jej), czekam jeszcze z 5 wersji i zobaczymy co to będzie.

1000 post :yay:

Opublikowano

@DarnoczeG

Jako zwolennik "teorii", że nie chodzi o wersję, bo można grać w klasyczny sposób również na nowych wersjach, chętnie podejmę dyskusję, dlaczego wg Ciebie, Drogi Przedmówco, akurat od 1.5.2. zaczęło to iść w dół? Ja sam zaczynałem dopiero od 1.5.8., więc jestem ciekawy zdania kogoś z dłuższym doświadczeniem.

Opublikowano

@DarnoczeG

Jako zwolennik "teorii", że nie chodzi o wersję, bo można grać w klasyczny sposób również na nowych wersjach, chętnie podejmę dyskusję, dlaczego wg Ciebie, Drogi Przedmówco, akurat od 1.5.2. zaczęło to iść w dół? Ja sam zaczynałem dopiero od 1.5.8., więc jestem ciekawy zdania kogoś z dłuższym doświadczeniem.

Moim zdaniem (tylko moja opinia) 1.5.2 (albo nawet 1.4.7) było najlepsze bo wyższe wersje to już nie minecraft, dodają "badziewia".

Opublikowano

Kiedyś nie było głodu? Nawet nie wiedziałem :) Historia minecrafta to ciekawa sprawa.

Ja nie łykam wszystkich nowości od razu,ale akurat gry bez głodu sobie nie wyobrażam. Co więcej,jest on zbyt łagodny,ale na szczęście w spigocie można nim manipulować.

W 1.5.2 na pewno jeszcze nie było koni. Jak z 1.5.8 przeskakiwałem na 1.7.2 narzekałem na konie,bo moje pociągi nie były już takie niezbędne. Potem się do nich przekonałem. Mimo kilku bugów do dziś lubię te szarże i strzelanie z łuku na pełnej prędkości :)

Opublikowano

Jednym z wielu powodow, ze gracze majnkraftow zatrzymali sie na 1.7, jest to, ze ostatni update skript wyszedl dwa lata temu.

Narzekamy, ze teraz nie ma tego klimatu, a sami sie wypalililsmy. Teraz to tylko trylion izihace - gra na takich serwera polega zwykle na odpaleniu cheatow i zalozeniu gildii. Nie ma juz tego poziomu trudnosci na wiekszosci serwerów, np. na *r**rd diaxowe eq prot 4 mialem po 4/5 godzinach gry (normalnie mialbym je po godzinie, ale koniecznie chcialem prot4). Rozwoj polskiej sceny serwerow mc nie jest taki duzy jak kiedys. 90% serwerow zatrzymalo sie na 1.7.10, bo dzieci posiadajace minkraft by zlodziej nie sciagaja 1.8 bo im skin nie dziala. Takze na nowszych wersjach pro elo pr0gramisci skript nie maja sie czym pochwalic, bo na nowszych wersjach (bodajze od 1.8) sypie bledami.

Ja planuje zrobic serwer freebuild z dzialkami na spawnie i handlu emeraldami na 1.10. Planuje tez dodac frakcje, lecz to nie bedzie najwazniejsze na tym serwerze. Oczywiscie drop z rud.Bylby ktos zainteresowany takim serwerem?

Wysłane z mojego XT910 przy użyciu Tapatalka

Core i3 2120 | 4 GB RAM DDR3 1333 | Gigabyte GTX 460 SOC | WD Blue 640 GB | ASUS P8H61-M LE Rev 3.0 | be quiet! System Power 8 600 W | obudowa iBox (bodajże)

Opublikowano

Sam stworzyłem wiele popularnych serwerów za dawnych lat, były to serwery 20-60 slotowe, które cieszyły się dużą popularnością. Wtedy Minecraft miał super atmosfere, był tajmeniczy, istniało wiele mitów i legend, budowało się skomplikowane budowle z redstone bez użycia commandblocków i comparatorów (wtedy ich jeszcze nie było). Z czasem Mojang zaczął dodawać wiele nowych rzeczy, gra stawała się coraz łatwiejsza, pojawiło się dużo niepotrzebnych rzeczy.. Kiedyś zbudować sobie prosty domek, jakiś prosty system z redstone, zdobyć diament - to było coś. Nie ma już tego klimatu, Mojang chciał regularnie aktualizować grę, dodawać nowe rzeczy, aż w końcu gra stała się prosta, o wiele mniej tajemnicza, wszystko było już pod ręką. Za dawnych czasów było mniej celów - ale były to cele trudne i pełne przygód, nie było endu, nie było wiosek, świątyń i tak dalej.. Domek w skale, pierwszy diament, prosty system dźwignia->redstone->drzwi.. To cieszyło mnie najbardziej.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngRenox

Przez cały czas mojego udziału w tym temacie staram się nakłaniać do przeciwdziałania tendencji i robienia serwerów pod modę,czyli - jak pisano wyżej - easyHC 1.7. Dlatego popieram Twój pomysł serwera,chociaż sam nie zagram,bo prowadzę swój. Również na 1.10,surwiwal po staremu jak na singlu (nawet budynku na spawnie nie ma,a punkt spawnu jest zmienny),wszystko trzeba zdobyć samemu. Gracze mogą się łączyć w królestwa,a w obrębie królestw władca może wyznaczać prywatne działki. Już nawet nie piszę o dropie z rud,bo dla mnie inny to już nie Minecraft.

Zachęcam do niewypalania się i do tworzenia/grania na serwerach takich,jakie pasują do treści całej tej dyskusji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...