Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gdzie ten klimat? - Dyskusja

Damian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

RCevQD0.png

Przeglądając ostatnio publikacje serwerów, zaskoczył mnie fakt istnienia tak małej ilości miejsc, na których można grać na najnowszej wersji Minecrafta. Swoje pierwsze serwery zakładałem w 2011 roku. Pamiętam czasy, kiedy jak wychodziły najnowsze wersje gry, to serwery wręcz "ścigały się" o to, który będzie oferował dostęp do serwera na najnowszej wersji Minecrafta. Dzisiaj tego nie ma. Dziewięćdziesiąt procent polskich serwerów nadal korzysta z zacofanej wersji 1.7.2, która została wydana trzy lata temu! Sprawdzałem - nie ma nic w najnowszych silnikach co by uniemożliwiało stabilną rozgrywkę nawet na dużych serwerach. A więc skąd się takie coś bierze? Produkcja Mojangu z pewnością lata świetności ma za sobą, ale nadal zrzesza tysiące polskich fanów. Porażka połowy serwerów kończy się już na etapie pomysłu - wszyscy pożądają tymi samymi, utartymi już ścieżkami. Serwer na najnowszej wersji to powiew świeżości, którego brakuje, skok technologiczny - bez zbędnej działalności modyfikacji. Dawniej, bez PlotMe serwery normalnie istniały, nawet te, które zrzeszały setki Graczy. Dawniej, bez dropu ze stone serwery normalnie istniały, nawet te najmniejsze, które nie dysponowały wielką pamięcią RAM na dobre zabezpieczenia anty-xray. 

Co się takiego stało, że Minecraft zatrzymał się w Polsce na jednej wersji?

Czemu gra notuje takie spadki?

Gdzie ten dawny klimat?

Zapraszam do dyskusji. 

Opublikowano

Pierwszy raz styczność z kwadratami miałem w 2010 a poważniej zacząłem grać w 2012 pamiętam jak z kolegami gadaliśmy o tym jak zombie rozwalają drzwi i jakie to jest fajne, gdy odkryliśmy mulitplayer i jakiś z konkretniejszych FB (FreeBuild) i doszliśmy co do czego pasuje na trybie zaczął się wyścig pomiędzy nami kto ładniejszy domek zrobi, kto jaki ma ekwipunek, pieniędzy czy kto ile ma "diaksów". To były czasy bez troski gdzie jeszcze w miarę był szacunek do innych graczy. Jak ja widze sytuacje na serwerach ? Wchodzę a tam dzieci piszą "jak bym ci starej nie wyróchał" lub "dafaj na klepe kokśie, a jak nie to pizda jesteś". A co do serwerów to tylko tygodniowe mchc i spędzone dnie na AFK przed jednym kolckiem ewentualnie enchantem i to tyle... Przynajmniej tak to jest w Polsce. Dla mnie MC był jedną z najlepszych gier. Teraz to jakoś mi się nie widzi tego :/

Opublikowano

Kiedyś Minecraft to był Minecraft

Można było pograć naprawdę dobrze, pamiętam jak chowało się po lasach, górach czy innych wymyślnych miejscach

swoje rzeczy, teraz jedynie co to możesz zrobić to iść na płaski świat gdzie działek są miliony i brak tam żadnego efektu

Nie ma już tego powiewu strachu wychodząc z serwera że ktoś może przypadkiem wpaść na naszą kryjówkę i nas

dosłownie okraść, nie ma także już tego dreszczyku z okradania innego Gracza bo nie ma jak

Serwery rzeczywiście goniły się kiedyś w nowościach silników ale także pomysłów, nie 

było czegoś takiego jak dziś że kopia, kopiuję skopiowaną kopię i tak dalej.

Wchodząc na różne serwery były różne pomysły i to na podobnych pluginach.

Poza tym nowsze wersje odrzucają, gram w Minecrafta ale na starych wersjach gdzie naprawdę przypomina On

jakiś Survival

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

Ja uważam, że mc to dalej mc i tylko gracze się wypalili. Są serwery z klimatem, ale mimo tego to nie jest to samo. Kiedyś drżałam ze strachu przed zombie, a teraz wieje monotonnością.

Nie możemy ciągle winić gry, bo przecież my też się wypaliliśmy ;)

Opublikowano

Większość serwerów oferuje wersję 1.7 dlatego, że na launcherze "majnkraft by zlodziej" (większość graczy mc korzysta z niego) nie ma najnowszych wersji (ostatnia na tym launcherze to chyba 1.9)

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Core i3 2120 | 4 GB RAM DDR3 1333 | Gigabyte GTX 460 SOC | WD Blue 640 GB | ASUS P8H61-M LE Rev 3.0 | be quiet! System Power 8 600 W | obudowa iBox (bodajże)

Opublikowano

Ja uważam, że mc to dalej mc i tylko gracze się wypalili. Są serwery z klimatem, ale mimo tego to nie jest to samo. Kiedyś drżałam ze strachu przed zombie, a teraz wieje monotonnością.

Nie możemy ciągle winić gry, bo przecież my też się wypaliliśmy ;)

Możliwe, że odbieramy to tak po kilku latach. Jednak, nie rozumiem co stoi na przeszkodzie, żeby wymyślić coś nowego i dążyć za nowościami. To właśnie aktualizacje powodują, że stały Gracz pozostaje przy produkcji na kolejne długie godziny. Hostingi serwerów już nie posiadają w ofertach zaporowych cen serwerów. Wszystko jest dzisiaj tak dostępne, a na końcu i tak otrzymujemy odgrzewany kotlet. 

Opublikowano

moim zdaniem Minecraft dużo się zmienił  i działą to inaczej ponieważ nie wszyscy lubią Nowe update typu 1.8 wolniejsze bicie oraz w następnych już nie ma nawet craftingu koxów Gracze serwerów nie dali by rady + pełno 'cheaterów' dla nich to już bez sensu i łatwiej jest teraz zrobić serwer na 1.7.X - 1.7.10 ponieważ za dużo by im było pisania nowych pluginów/skryptów i nikt teraz nie ma na to czasu

Opublikowano

Nowe wersje MC dla mnie upadły gdy M$ przejął ta grę. Z każdą wersją rozgrywka dla trybów typu freebuild czy skyblock jest zbyt ułatwiana - skrzydła, tarcze. Widać, że grę robią pod serwery "izihace" i pvp, których jest pełno.

1.7 to najlepsza wersja ever, po 1.6 oczywiście, ta też była jak najbardziej spoko :)

Darmowe kody na 20% zniżki (WWW, VPS and MC) na lvlup.pro

Szczegóły discord: xVendrome#6074 / PW

Opublikowano

Powiem tak, moim zdaniem ten "stary" minecraft już nigdy nie wróci :/

Szukam osób, które chcą stworzyć ze mną serwer, więcej informacji na priv

Opublikowano

W Polsce jest to spowodowne tym, że dzieciom nie chce się pobierać nowej wersji i grają na tym co im wgrał wujek. Nowe wersje urozmaicają rozgrywkę, ale są wydawane z taką częstotliwością, że ciężko się połapać. Ja oczekuję jednej pożądanej aktualizacji do 2.0, w której będzie coś zrobione raz, a pożądanie.

Opublikowano

Ja dużo nie grałem w MC, ale moim zdaniem gra po prostu się znudziła, gracze odeszli, polityka mojang czy jak tam sie zwali też nie była najlepsza, liczyli że całe życie utrzymają sie na topie

NIE POLECAM NOWEJ JAKOŚCI ,SAME BUGI, STRATA  CZASU

Opublikowano

Ja dużo nie grałem w MC, ale moim zdaniem gra po prostu się znudziła, gracze odeszli, polityka mojang czy jak tam sie zwali też nie była najlepsza, liczyli że całe życie utrzymają sie na topie

Co ma do tego polityka Mojang? Dodają nowe rzeczy aby gra się nie nudziła. Pewnie gdyby nic nowego nie dodali to byście płakali, że nic nie dodają. 

W Polsce jest to spowodowne tym, że dzieciom nie chce się pobierać nowej wersji i grają na tym co im wgrał wujek. Nowe wersje urozmaicają rozgrywkę, ale są wydawane z taką częstotliwością, że ciężko się połapać. Ja oczekuję jednej pożądanej aktualizacji do 2.0, w której będzie coś zrobione raz, a pożądanie.

A co jest trudnego w wyborze wersji (nowy profil -> wersja 1.10 i tyle)???

Nowe wersje MC dla mnie upadły gdy M$ przejął ta grę. Z każdą wersją rozgrywka dla trybów typu freebuild czy skyblock jest zbyt ułatwiana - skrzydła, tarcze. Widać, że grę robią pod serwery "izihace" i pvp, których jest pełno.

1.7 to najlepsza wersja ever, po 1.6 oczywiście, ta też była jak najbardziej spoko :)

Co mają tarcze do serwera fb i skyblock??  T_T To nie serwery pvp czy jakieś inne, gdzie trzeba kogoś zabić aby mieć przewagę. 1.7 nie jest najlepszą wersją. 

moim zdaniem Minecraft dużo się zmienił  i działą to inaczej ponieważ nie wszyscy lubią Nowe update typu 1.8 wolniejsze bicie oraz w następnych już nie ma nawet craftingu koxów Gracze serwerów nie dali by rady + pełno 'cheaterów' dla nich to już bez sensu i łatwiej jest teraz zrobić serwer na 1.7.X - 1.7.10 ponieważ za dużo by im było pisania nowych pluginów/skryptów i nikt teraz nie ma na to czasu

Wolniejsze bicie jest w 1.9 btw (chyba), w nowym trybie pvp liczy się skill, a nie jakieś macra i autoclickery (ba, pewnie sam tego używasz). Na nowych wersjach jest mało cheaterów (dajmy porównanie na 1.7 ile jest cheatów? Na pewno więcej niż ty masz IQ). A tym ostatnim to dowaliłeś. Teraz za byłe plugin za gildie zapłacisz 30 zł, gdzie kiedyś trzeba było dać ~200 zł.

@topic

Co się takiego stało, że Minecraft zatrzymał się w Polsce na jednej wersji?

Czemu gra notuje takie spadki?

Gdzie ten dawny klimat?

Zapraszam do dyskusj

1. Bo żaden serwer nie dał przykładu innym gówno-serwerom, że nowe wersje są lepsze niż komuś się wydaje. 

2. Są lepsze gry niż klocki. Tak samo jest z Pokemon GO. Każda gra ma swoje 5 minut. Minecraft już je miał, teraz są inne, lepsze gry.

3. Tam gdzie starzy gracze. 

Opublikowano

Tyle serwerow na 1.7.2 jest bo wiekszosc polskich graczy gra na kartoflach ktore nie moga grac na wersjach wyzej jak 1.7.2. Zobaczcie sobie ile tematow jest z tym samym problemem:

Pixel Format Not Accelerated

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

To już nie jest to... 

Pełno rutyny i cziterów 

Szukam osób, które chcą stworzyć ze mną serwer, więcej informacji na priv

Opublikowano

To już niestety nie to samo co było 4 lata temu... Właściwie to już minęło. Dzisiaj nikomu nie chce się robić serwera powyżej 1.7, jak już to rzadko się dobre zdarzają. Cóż... Typ serwerów przejął EasyHC+Gildie, jest ciągle to samo, to samo. Widząc coś kilkaset razy to po jakimś czasie się nudzi, tak jest z minecraftem. Myślę, że liczba graczy zaczyna spadać, inni zaczynają grać w inne gry. Wątpię, że to kiedykolwiek wróci. 

Opublikowano

@razor3254 Już bariery technologiczne pomijam. Minecraft na Javie to był błąd.

@Nightday96 Minecraft Windows 10 Beta Edition to był dobry krok w stronę optymalizacji gry, szkoda tylko, że tak słabo wykorzystany. 

Właśnie dzięki tej Javie masz tyle wspaniałych modyfikacji i pluginów. W językach typu C bez API stworzonego przez samych twórców gry, które byłyby ograniczone* - nie byłoby tych tysięcy dodatków jak do wersji stworzonej w Javie.

*jeśli by było

Opublikowano

Hmm według mnie powodów jest kilka i każdy na tą sytuację jakoś wpłynął....
Może jednym z nich to fakt, że gra może być naprawdę świetna, swego czasu podbijać cały internet ale w pewnym momencie nastaje coś takiego jak wykorzystanie/zmęczenie materiału (?) 
I tu nie chodzi mi o to, że rozwijanie i rozbudowywanie tej gry stanęło w miejscu bo to byłoby błędne założenie, ale dla każdej gry(no prawie każdej) 
nastaje w pewnym czasie moment, że gra po prostu się nudzi, zaczyna być monotonna i pomimo wielkich starań twórców to powolutku zaczyna hmm umierać?

Pomysł na grę był świetny-całkiem coś nowego i świeżego, coś czego nie było. I chyba tak było do pewnego momentu, aż gry nie *ekhm*.. wykupiła pewna firma.
Wszystko fajnie się rozwijało, powstawały serwery, polskie fora o tematyce Minecrafta żyły itd. (nie mówię, że tak dalej nie jest no ale kurde to widać xD)  oraz wiadomo-YouTube przesycony filmikami z Minecrafta xD
I tutaj wkracza moja druga teoria-kiedy inni nagrywali jakieś gameplaye blablabla, "wybijali się" na tym to był ogromny hype na tą grę.
W pewnym momencie youtuberzy przestali powoli nagrywać i po pewnym czasie niektórzy również przestali grać i przenieśli się na coś innego.
Nie mówię tu o wszystkich tylko o przykładowych grupkach ludzi xD a takich powodów jest o wiele więcej np. jak pewna osoba napisała na górze-może sami
się trochę wypaliliśmy, wydorośliśmy(lol jak to brutalnie brzmi).

Ja osobiście czasami lubię odpalić sobie czystego Minecrafta, bez żadnych modów i ulepszonych wersji-just for fun and relax xD albo pograć na serwerze z kumplami

banner_by_theunbridle-d9iz41q.png

Opublikowano

dla mnie najlepszy klimat to był na serwerze mpcforum, nie chodzi nawet o administracje bo ta akurat była c*****a.

NIE BOJĘ SIĘ BOGA

Opublikowano

Najbardziej działa na ten klimat to, że duuużo osób hejtuje minecrafta, ponieważ większość osób to podobno same dzieci ok 10 lat. Rozumiem. Często spotykam dużo jakiś osób w takim wieku, ale przecież nie wszyscy są tacy sami. Zawsze możemy zrobić jakąś ekipe do gier itp. Założę się, że gdyby właśnie nie to ocenianie ludzi po tym, że grają w Minecrafta, bo to przecież" Gra dla dzieciaków z podstawówki" to gra byłaby przyjemniejsza. Dużo osób musi się kryć z tym, że gra... Załamuje mnie to ;_; Wgl ta gra jest coraz bardziej przesadzona. Rozumiem, że chcą coraz bardziej " rozbudować" grę, bo potrzebują coraz więcej graczy dla pieniążków, ale z sekundy na sekunde to wygląda jakby było ściągnietę z gier takich jak trove czy zwykły gothic. Chętnie pograłabym z kimś na wersji przynajmniej tej 1.5.2, jednak nie ma co liczyć. Brak takich serwerów( dobrych przynajmniej ), brak ekipy.. Nic chyba już nie mam do dodania ;) 

Opublikowano

Nostalgicznie wróćmy do czasów 1.5/1.6/1.7 (2011), bo moim zdaniem tamten okres był jednym z najlepszych.

Chciałbym móc opisać jakoś ten niepowtarzalny klimat z tamtych czasów, ale nie mogę znaleźć słów na to...

To było coś co po prostu gracz musiał przeżyć. Poznałem wtedy wiele pierwszych znajomych, zawarłem przyjaźnie na lata. Zapisywało się nazwy i IP serwerów na kartce lub w notatniku aby ich nie zapomnieć. Kupowało Vipy, żeby utrzymać małe lokalne serwery. Pamiętam radochę jaka mnie wypełniała w momencie kiedy dostawałem pierwsze działki, budowałem brzydkie kwadratowe domki z drewna.. Wiele z was nie pamięta tego okresu, ale istniało wtedy tyle genialnych pluginów dodających wielkie możliwości w grze (np, CraftBook - zachęcam do obejrzenia możliwości tego cuda na YouTube), które były tak świetne i nadal są mimo rozwoju gry. Pierwsze wojny gildii, które wyglądały moim zdaniem o wiele bardziej widowisko obecne klikanie myszką w przeciwnika póki koxy mu się nie skończą lub jakaś część seta mu się nie skończy. Mimo braku creative'a i gamemode'a gracze nie byli ograniczeni pod żadnym względem, bo było wtedy wiele innych przydatnych rzeczy i komend ułatwiających budowanie i tworzenie różnych struktur. Teraz tak naprawdę wszystko mamy podane na tacy.

No niestety sama gra jak i gracze się wypalili. Kiedyś była większa kultura. Częściej kupowano grę. Było mniej dzieci, które "ruchają ci matkę". PVP było o wiele lepsze moim zdaniem. No i była różnorodność serwerów, bo każdy próbował wprowadzić coś oryginalnego od siebie, a teraz wchodząc na obojętnie jakie dwa serwery są one dosłownie identyczne. No i ten klimacik...

Opublikowano

Witam Wszystkich :)

Jest to mój pierwszy post, a nie widzę działu "Przedstaw się" (jeśli jest, proszę o wskazówkę), więc na start krótko o sobie. Na imię mam Eryk, mam 33 lata, a w Minecrafta gram od 2013 r. od wersji bodajże 1.5.8. Twierdziłem, że nigdy w to nie zagram, a teraz prowadzę mój drugi serwer. Mniejsza o niego, bo to nie ten dział, ale chciałbym podzielić się wrażeniami odnośnie współczesnych Graczy, które tam zaobserwowałem.

Na początek ustalmy w ogóle, co rozumiemy jako "dawny Minecraft". Bo wg mnie to wcale nie musi być starsza wersja. Skoro są nowości, po co okrajać grę tylko po to, żeby była stara? Uważam, że na najnowszych wersjach też można zrobić serwer "po staremu".

Myślę, że wszystko zaczęło się psuć (jak wszystko zresztą) wtedy, gdy pierwszy właściciel serwera poczuł, jak łatwo wyciągnąć kasę od Graczy na pay2win. W tym momencie zaczął się wysyp płatnych serwerów. Nikt nie postawi już gry na zwykłym surwiwalu, bo trzeba przecież napakować grę wymyślnymi modami i dodać przecudowne przedmioty w adminshopie. W końcu, kto chce zarabiać, musi się wyróżniać...

Gracze - głównie Ci młodsi - zostali właśnie przez takie serwery "rozpieszczeni", że powinni zacząć na mega wypasionym spawnie, gdzie dostaje zestaw startowy, może sobie natłuc expa i dopiero wtedy wyruszy w świat. Już zapomnieli, że na singleplayer trafia się na pustkowie z pustymi rękami i trzeba sobie radzić. Gdy tacy trafiają do naszej gry, nawet nie zetną drzewa, tylko męczą na czacie o spawn, zestaw startowy albo teleport lub próbują wbić odpowiednie komendy z essentials (który wbrew nazwie wcale nie jest konieczny :) ).

Idąc dalej, Minecraft jest grą mającą rozwijać kreatywność, nawet na surwiwalu. To Gracz decyduje, co i kiedy robić. Tymczasem zauważam, że współczesne serwery nauczyły ludzi, że muszą podporządkować się pod obowiązujące tam struktury i robić to, co admin/moderator każe. Gdy ktoś trafi do gry "klasycznej", gdzie sam ma decydować, co robi, po prostu się gubi.

W końcu temat najnowszej wersji. Część Graczy nie chce 1.10. z kilku powodów. Jednym z nich jest zmieniony system walki, więc nie wystarcza już nawalanka w LPM, tylko trzeba kombinować, czy uderzyć kilka razy szybko czy też raz mocno. Nowym wersjom zarzuca się też, że system zaklinania jest ułatwiony. Rzeczywiście, na stole do zaklęć traci się 3 lvl, a nie 30, ale za to kowadło stało się bardziej "głodne". No i wreszcie kto głupio i często nie ginie, ten korzysta...

Podsumowując: Gra w starym stylu może bazować na nowych wersjach. Nie powinna być jednak naszpikowana pay2win i żadnymi ułatwieniami na start. Korzenie Minecrafta to wyrabianie samodzielności i zdolności samodecydowania o własnym losie w grze. Nieograniczone możliwości - to było to, czego inne gry nie miały i czym Minecraft się wyróżnił.

Dziękuję za uwagę :)

Opublikowano

Kiedyś się robiło serwery na wersję 1.6, czy też początek 1.7.

Długie godziny spędzone na serwerze, ręczne rozdawanie działek..  integracja z graczami.

Teraz to tylko easy hc i inne gówna, Minecrafta przejęli dzieci. Tamte czasy już nie wrócą, niestety.

Myślę, że każdy serwer powinien na bieżąco wprowadzać aktualizację nowych wersji, zachowując zasady old schoolu.

Ale pamiętajmy o tym, że to w głównej mierze my się wypaliliśmy, codziennie starsi, codziennie nowe obowiązki...

Pozdrawiam całą ekipę SpecCraft, rok 2012. ellanore :)

logo8.png

Niedługo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...