Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Nachalne blue screeny

MatrixXHardcore

Pytanie

Opublikowano

Dobry.

Od dwóch dni mam problem z blue screenami, które są spowodowane nie wiadomo czym.

BlueScreenViewer pokazuje to:

6CmZIdR.jpg

Podczas gry lub nawet przeglądania internetu komputer się zacina i przez czarny ekran wyskakuje blue-screen.

Reinstalowałem już sterowniki do karty graficznej lecz to nic nie zadziałało.

Jakieś propozycje?

Dodam też że na trybie awaryjnym nic nie crashuje.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic nie wymuszałeś, BSOD to raport dlaczego się zawiesił a nie że ty go wyłączyłeś, tego rodzaju wyłączenia nie są rejestrowane w BSOD tylko dzienniku zdarzeń 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

0x116 oznacza niepowiedzioną próbę zrestartowania sterownika sterownika ekranu. Zaktualizuj swój sterownik graficzny lub dla pewności możesz pobrać najnowszą wersje sterownika ze strony AMD/Nvidii (w zależności od Twojej karty), odinstalować stary za pomocą Display Driver Uninstaller i zainstalować od nowa wcześniej pobrany sterownik. Ewentualnie 0x116 może powodować również

Hardware issues that impact the ability of the video card to operate properly, including:

• Over-clocked components, such as the motherboard
  • Incorrect component compatibility and settings (especially memory configuration and timings)
  • Insufficient system cooling
  • Insufficient system power
  • Defective parts (memory modules, motherboards, etc.)

https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/ff557263(v=vs.85).aspx

0x124 oznacza błąd po stronie sprzętu. Podaj parametry, bo na zdjęciu tego nie widać. Możliwe, że oba błędy są powiązane.

Opublikowano

0x116 oznacza niepowiedzioną próbę zrestartowania sterownika sterownika ekranu. Zaktualizuj swój sterownik graficzny lub dla pewności możesz pobrać najnowszą wersje sterownika ze strony AMD/Nvidii (w zależności od Twojej karty), odinstalować stary za pomocą Display Driver Uninstaller i zainstalować od nowa wcześniej pobrany sterownik. Ewentualnie 0x116 może powodować również

Hardware issues that impact the ability of the video card to operate properly, including:

• Over-clocked components, such as the motherboard
  • Incorrect component compatibility and settings (especially memory configuration and timings)
  • Insufficient system cooling
  • Insufficient system power
  • Defective parts (memory modules, motherboards, etc.)

https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/ff557263(v=vs.85).aspx

0x124 oznacza błąd po stronie sprzętu. Podaj parametry, bo na zdjęciu tego nie widać. Możliwe, że oba błędy są powiązane.

Jest spowodowane tym, że musiałem komputer wyłączyć gdyż złapał freeza (przytrzymałem przycisk włączenia co spowodowało natychmiastowe wyłączenie)

Co do sterowników to instalowałem już najnowsze ze strony AMD.

Spece:

Radeon HD 3400

AMD Athlon 64X2 Dual Core 5000+

2GB Ram DDR2

Windows 7 Ultimate 32 bit

Opublikowano

Nie twórz sobie jakiś bezsensownych tłumaczeń, przyszedłeś  po pomoc to dostałeś wyraźnie powód, problem jest ze sterownikami grafiki albo głownie uszkodzonej grafiki.

Otwórz kompa i sprawdź grafiką, wentylatory, pasty na radiatorach. 

Opublikowano

Nie twórz sobie jakiś bezsensownych tłumaczeń, przyszedłeś  po pomoc to dostałeś wyraźnie powód, problem jest ze sterownikami grafiki albo głownie uszkodzonej grafiki.

Otwórz kompa i sprawdź grafiką, wentylatory, pasty na radiatorach. 

Sprawdziłem, wszystko jest git, nawet kurzu nie ma bo go czyściłem.

Raczej jest problem ze sterownikami, za chwile spróbuje jeszcze raz tego co kolega napisał przedtem.

Opublikowano

Po pierwsze, pokazuj też parametry BSoD'a, bo dają znacznie więcej (szczególnie przy 0x124)

Po drugie, 0x124 w 99.99999% wyskakuje z powodu błędu sprzętu, także sterowniki nie są problemem (w przypadku błędu sterownika wyskakuje zazwyczaj błąd IRQL lub jakiś 7E)

Po trzecie, na callstacku masz sterowniki od karty graficznej, czyli to z nią należy się zmierzyć na początku

Wymusiłem natychmiastowe wyłączenie komputera poprzez przytrzymanie przycisku ON/OFF i dlatego miałem błąd 0x124, komputer względem sprzętu jest sprawny.

Zreinstalowałem sterowniki i póki co wszystko działa.

Dopóki nie wyskoczy żaden kolejny blue screen, temat jest zamknięty.

Opublikowano

Sterowniki raczej nie są głównym błędem, z logów BSOD wyraźnie wynika że to sprzęt czyli albo karta graficzna, płyta główna lub nawet zasilacz jest problemem. 

Zwykle sprzęt psuje się nagle i jedyną możliwością jest go sprawdzić na innym kompie albo wymienić na sprawny. 

Opublikowano

Po pierwsze, pokazuj też parametry BSoD'a, bo dają znacznie więcej (szczególnie przy 0x124)

Po drugie, 0x124 w 99.99999% wyskakuje z powodu błędu sprzętu, także sterowniki nie są problemem (w przypadku błędu sterownika wyskakuje zazwyczaj błąd IRQL lub jakiś 7E)

Po trzecie, na callstacku masz sterowniki od karty graficznej, czyli to z nią należy się zmierzyć na początku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...