Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy bot muzyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po konsultacji z pewną osobą postanowiliśmy napisać nowego bota muzycznego pod serwery teamspeak.

Założenia ogólne:
  1. Bot na podstawie klienta TeamSpeak v.3.0.18.2
  2. Pełna obsługa poprzez komendy
  3. Prosty panel WWW
  4. Zabezpieczenia na UID (konfiguracja UID poprzez plik)
  5. Wszelkie komendy są potwierdzane za pomocą komunikatu zwrotnego np. (Trwa odtwarzanie xxx/Zatrzymano odtwarzanie)
  Założenia szczegółowe:
  1. Komenda playlist - wyświetla listę dostępnych playlist, a użyta z parametrem ID wybiera playlistę z podanym ID
  2. Komenda play
    3.1 w przypadku nie wybrania playlisty odtwarza z głównego katalogu
    3.2 w przypadku wybrania playlisty odtwarza playlistę
    3.3 w przypadku wybrania playlisty oraz podania ID/nazwy piosenki (odpowiednie parsowanie tytułów) odtwarza dany utwór
  3. Komenda stop - zatrzymuje odtwarzanie
  4. Dostęp do plików z konfiguracją oraz muzyką za pomocą sftp
  5. Możliwość odtwarzania muzyki z platformy YT - w wersji v0.2
  6. Możliwość przechodzenia bota za pomocą komend: 
    7.1 chodź do mnie
    7.2 chodź za mną (przyczepia się do użytkownika i przechodzi za nim na różne kanały)
    7.3 zostań (deaktywuje komendę 7.2)
    7.4 idź na kanał...
  7. Tryb karaoke - w wersji v0.3
  8. Możliwość nadawania uprawnień za pomocą komendy - w wersji v0.4
  9. Limity quota oraz komenda do wyświetlania aktualnych limitów - w wersji v0.2
  10. Komenda yt - pobiera utwór z YouTube, a następnie zapisuje go w głównym katalogu (usunięte problemy: zacinające się piosenki)

Bot jest pisany od podstaw, tak więc nie jest on w żaden sposób powiązany z botami typu SinusBot.
Bot nie wykorzystuje połączenia query, dzięki czemu można wchodzić nim na serwery które mają całkowicie zablokowane połączenie query

Pytanko do was: Co byście chcieli dodatkowo w takim bocie?
Opublikowano

Aktualnie wystarczą testy na naszym serwerze, ale mam dla was dobrą nowinkę. Znaleźliśmy przyczynę częstego zacinania się piosenek na platformie SinusBot i zmieniliśmy silnik dla oprogramowania YouTube dzięki czemu nie ma problemów z odtwarzaniem piosenek z YouTube. Jeśli jesteś chętny zobaczyć jak funkcjonuje bot to zapraszam. Na PW wysyłam adres.

Dodatkowo planujemy aktualnie ponownie przerobić silnik samego bota, z racji tego iż chcemy wprowadzić wielowątkowość, dzięki czemu bot nie będzie miał problemów z jednoczesnym wykonywaniem wielu poleceń.

Chodzi tu głównie o takie fakty, iż podczas np. skanowania utworów / listy użytkowników itp. bot nie może aktualnie przyjmować komend, przez co należy je wprowadzić kilkakrotnie aby bot załapał.

PS. Poszukujemy front-designer'a do stworzenia interfejsu WWW

Opublikowano

Ostatni raz jak chciałeś coś zrobić to skopiowałeś moją pracę, więc zobaczymy jak to będzie w tym projekcie.

Generalnie to pomysł jest nawet nawet.

Pozdrawiam, ArrMeeR

Opublikowano

Najpier ogarnij tego bota a pozniej pytaj nas co chcielismy mniec w tym bocie .. ;3 i jak wyzej trzeba pozniej sprawdzic kody na wszelki wypadek ^^

Chcesz żeby szybko ci odpowiedział ?

-Napisz @zxkalen

Pomogłem ci ?

-Zostaw Like

76561198043616385.png

Opublikowano

Nie wiem jakim cudem miał bym skopiować tym razem kod, skoro on jak wspomniałem nie działa na query. przeczytaj ze zrozumieniem zanim napiszesz.

Prace się niestety znacznie wydłużą, z racji tego iż musimy przebudować cały silnik w celu optymalizacji. Stare funkcje telnetowe odejdą w nie pamięć.

Aktualnie prace wstrzymane z racji konwersacji z teamspeak support.

Opublikowano

Artur a podaj przykład bota muzycznego z otwartym kodem, bo chyba za słabo szukałem i nie widziałem takiego jeszcze. Druga sprawa: kto powiedział że kod źródłowy będzie udostępniony?

@PGS: dzięki za propozycje i myślę że wykorzystami API Spotify, lecz to dopiero dodamy, gdy będzie stabilnie działać aktualny bot.

PS. Aby rozwiać wasze wątpliwości to powiem, że staramy się całkowicie wyłączyć QT GUI dla klienta TeamSpeak dzięki czemu nie będzie on zużywał dodatkowych zasobów, gdyż nie będzie uruchamiał wirtualnego środowiska graficznego oraz ładował zbędnych bibliotek. Jak pokażecie mi bota który aż w takim stopniu ingeruje w funkcjonowanie klienta to wówczas możemy rozmawiać o plagiacie.

Jak dobrze pójdzie to będzie możliwość odtwarzania muzyki poprzez aplikację YouTube na Androida, ale to jeszcze nie jest pewne.

Specjalista
Opublikowano

No to spoczko. Pamiętaj też o tym żeby można było dodać awatar botowi albo jeszcze możesz pomyśleć nad wykorzystaniem szeptania. Jeśli nie wiesz o co chodzi to pisz wytłumacze

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Aby temat nie został wywalony trochę go odświeżę.

Chciał bym dodać iż bot będzie miał wyeliminowany standardowy system który funkcjonuje w mbocie, abocie i im podobnych. Chodzi tu konkretnie o system potocznie mówiąc "wykonuj to co określony czas". Wszystkie funkcje będą działać dynamicznie dzięki nasłuchiwaniu zdarzeń, a jesteśmy w stanie aktualnie już nasłuchiwać czy ktoś aktualnie ma aktyny mikrofon na kanale (będzie funkcja automatycznego przyciszania muzyki) i wiele więcej. Dzięki systemowi dodatków jaki jest wprowadzony w aktualnej wersji pisanie dodatkowych funkcjonalności jest bardzo proste. Może się zdawać że jest to coś w rodzaju systemu z aBot'a lecz tu zapewniam że rozwiązaliśmy to w zupełnie inny sposób. Funkcje nie są ładowane masowo, a główny plik core skrócony został do 200 linijek kodu, gdzie początkowo zawierał ponad 2 tyś. Dzięki wielozadaniowości bota bot jest w stanie jednocześnie wykonywać kilka operacji co w przypadku mbot'a zostało rozwiązane w dużo mniej optymalny sposób (czyli uruchomienia 4-5 instancji, które mają wytyczone zadania), a w przypadku aBota (bynajmniej tej darmowej wersji) nie zostało w ogóle wprowadzone.

PS, Bot aktualnie już ma wprowadzone również takie funkcjonalności jak AutoPoke

Opublikowano

Pomysł sam w sobie dobry tylko przydałyby się jakieś screeny albo wersja próbna. Bot będzie płatny, czy jakaś forma kupna lub subskrypcji?

(')(.)(;)

Opublikowano

@ArioSpeak

Dlaczego porownujesz abota i mbota, czyli boty automatyzujące z botem muzycznym?

I po co w bocie muzycznym Auto Poke?

A tak w ogóle to w PHP, z tego co wiem nie ma wielowątkowości, chyba, że przez "wielozadaniowość" rozumiesz coś innego.

Pozdrawiam, ArrMeeR

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wybaczcie za moją nie obecność, ale praca jaką ostatnio dostałem pochłania mi większość czasu.

Co do pytania po co AutoPoke w bocie muzycznym to odpowiem bardzo prosto. A po co dodatkowe boty administracyjne skoro można korzystać z jednego bota który będzie obsługiwał cały serwer.

Co do pytań jak się sprawuje bot można część jego funkcji przetestować u mnie. Funkcjonuje już system administracyjny i posiada takie funkcje jak skrypty oparte na cronie (aktualnie tylko zegarek gdyż nie widzimy większego zastosowania dla cron'a, choć możliwe że będą na nim oparte częściowo statystyki). Ostatnio przebudowaliśmy całkowicie główny silnik bota tak więc część funkcji musimy przepisać na nowo. Funkcje takie jak AutoPoke działają na notify dzięki czemu bot nie skanuje cały czas serwera co x sekund tylko nasłuchuje konsoli serwerower oraz reaguje dopiero gdy: użytkownik się połączy/rozłączy, przełączy się na inny kanał, zmieni nick, dowolny kanał zostanie zedytowany, zostaną nadane/zabrane rangi itp. Jest w stanie dzięki temu wykryć w bardzo łatwy sposób kto na jaki kanał przeszedł nie uruchamiając przy tym dodatkowych funkcji niż te które są w głównym silniku. Staramy się dostosować główną klasę tak aby była jak najbardziej podobna do dobrze wam znanej klasy ts3admin. Z takiej oto klasy możemy pisać wówczas dodatkowe skrypty pod bota, a nawet importować pewne skrypty z ogólno dostępnych źródeł które bazują na ts3admin. Aktualnie obciążenia procesora naszego skromnego VPS nie przekraczają nawet 10% przy odtwarzaniu muzyki oraz wykonywaniu funkcji administracyjnych takich jak autopoke, serverlog (funkcja która w odpowiedni sposób zapisuje wszystkie informacje z serwera w bazie danych w postaci zdarzeń serwerowych). W planach aktualnie mamy napisanie odpowiednich cron'ów w bazie danych które będą regularnie się uruchamiać oraz analizować zebrane dane. Dzięki tak szczegółowym danym można z dokładnością co do minuty zobaczyć jak serwer wyglądał wcześniej łącznie z informacjami kto na jakich kanałach siedział, jakie miał rangi itp. Najważniejsze jest to aby te cron'y uruchamiały się bezpośrednio w bazie danych aby ich działanie w jak najmniejszym stopniu obciążały serwer. Niestety nie mamy jeszcze żadnego paneli zarządzania ale po woli zaczniemy przepisywać całą konfigurację do bazy danych. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...