Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

No more useless Sona!

Bagietka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Super poradnik, nie ma się do czego przyczepić, za ładną grafikę daję okejkę.

Muszę wypróbować kiedyś tego gauntleta na Sonie, bo osobiście nigdy nie widziałem, aby ktoś to na nią składał. :)

Opublikowano

Próbuję sobie przypomnieć jakąś dobrą Sonę, na którą grałam.. ale chyba jeszcze na taką nie trafiłam. ;)

Być może w zaproponowanym przez Ciebie buildzie coś jest.

Grafika pierwsza klasa :)

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Skille maxujemy w zależności od sytuacji. Jeśli mamy szansę zdominować lane, np. matchup Sona + Cait maxujemy to Q, jeżeli gramy vs duży poke niestety maxujemy W, które po prostu doda nam sustain. Tak samo na Sonie powinno się brać masterkę po zwiększone bufy/healing, bo jest ona bardziej przydatna dla naszego ADC. Odnośnie buildu - support to postać zawsze sytuacyjna, kierując się myślą, że zawsze budujemy dmg na sonie nie zajdziemy daleko. Nadal to jest support gdzie obowiązkiem jest pudełko wardów, a następnie itemy sytuacyjne - na pewno an 15% healingu. Must have to jest Aegis i duszki, których tu nie ma. Zwalniamy niby jednego slota, ale brakue nam slowa, który może wyłapać jakiegoś carrego, a z E sony łatwo jest go wtedy złapać, a do tego dostajemy jakiś sposób dodatkowego engage. Summoner spele - exh jeśli gramy na drużynę w której mamy dużo postaci typowo pod burst czyli jakieś zedy, leblanki, a ignite jeżeli nie mamy właśnie takich przeciwników - to warto by było poprawić. xp  + Maska jest zupełnie useless, obrażenia per time do kitu, jedyne co się może rzeczywiście przydać to HP, bo magic pen na suppie to bezsens - mamy pomóc, a nie zadawać DMG i głównym celem jest ochrona sojusznika, a nie nabicie dipsów. 

No i masterki rozdanie 12/18 jest typowo pod DMG, gdzie on w lacie po prostu słabnie na tyle, że drużyna zaczyna grać 4v5. 0/18/12 będzie zawsze najlepszym wyborem - obowiązkowo zamiast executiniora mana, zamiast thunderlorda zwiększone healanie, a 12 w masterkach defensywnych da nam większy sustan (zwiększony healing i tratata) +  CD na summoner spele, które są ważne dla suppa.

Ogółem ładna grafika, ale dużo błędnych itemków/masterek. :v 

Opublikowano

Skille maxujemy w zależności od sytuacji. Jeśli mamy szansę zdominować lane, np. matchup Sona + Cait maxujemy to Q, jeżeli gramy vs duży poke niestety maxujemy W, które po prostu doda nam sustain. Tak samo na Sonie powinno się brać masterkę po zwiększone bufy/healing, bo jest ona bardziej przydatna dla naszego ADC. Odnośnie buildu - support to postać zawsze sytuacyjna, kierując się myślą, że zawsze budujemy dmg na sonie nie zajdziemy daleko. Nadal to jest support gdzie obowiązkiem jest pudełko wardów, a następnie itemy sytuacyjne - na pewno an 15% healingu. Must have to jest Aegis i duszki, których tu nie ma. Zwalniamy niby jednego slota, ale brakue nam slowa, który może wyłapać jakiegoś carrego, a z E sony łatwo jest go wtedy złapać, a do tego dostajemy jakiś sposób dodatkowego engage. Summoner spele - exh jeśli gramy na drużynę w której mamy dużo postaci typowo pod burst czyli jakieś zedy, leblanki, a ignite jeżeli nie mamy właśnie takich przeciwników - to warto by było poprawić. xp  + Maska jest zupełnie useless, obrażenia per time do kitu, jedyne co się może rzeczywiście przydać to HP, bo magic pen na suppie to bezsens - mamy pomóc, a nie zadawać DMG i głównym celem jest ochrona sojusznika, a nie nabicie dipsów. 

No i masterki rozdanie 12/18 jest typowo pod DMG, gdzie on w lacie po prostu słabnie na tyle, że drużyna zaczyna grać 4v5. 0/18/12 będzie zawsze najlepszym wyborem - obowiązkowo zamiast executiniora mana, zamiast thunderlorda zwiększone healanie, a 12 w masterkach defensywnych da nam większy sustan (zwiększony healing i tratata) +  CD na summoner spele, które są ważne dla suppa.

Ogółem ładna grafika, ale dużo błędnych itemków/masterek. :v

Poradnik dotyczy mojego stylu gry i nikogo nie obliguje do grania w ten sposób, ponieważ jest to jedynie propozycja, jedna z opcji. Uważam, że Sona w tej wersji jest ciekawsza i daje więcej satysfakcji z gry. Aegis jest, robimy z niej Solari (?), woreczek wardów mamy w eotw. Jeżeli "mamy pomóc, a nie zadawać dmg", nie potrzebujemy ignite, a w exhausta zawsze możemy złapać adc. Slowa mamy z Gauntleta. Szablonowe masterki nie są "obowiązkowe", mamy możliwość wyboru. Jeżeli kogoś nie zadowala gra maszynką do healania, nie musi tego robić. Tak, jak napisałam - jest to mój styl gry i zachęcam do spróbowania małej odmiany. Nie uważam, że to co napisałaś jest błędne, ale zwyczajnie nudzi mnie gra w taki oklepany sposób, a agresywniejsza Sona przypadła mi do gustu. Lol to nie metin, gdzie każdy musi mieć identyczne eq i grać w ten sam sposób. :P

c:

Opublikowano

Bardzo dobry poradnik dla zielonych, wyjaśnia dobrze jak grać Soną.

Jedyną dziwną rzeczą w tym buildzie jest Gauntlet, nie widziałem jeszcze Sony z tym itemem. 

893961446222509646083.png

Opublikowano

Krótko, a zarazem bardzo konkretnie i na temat.

Plusik i liczę na więcej takich poradników

<p class='bbc_center'><span style='font-size: 24px;'><span style='font-family: lucida sans unicode'><strong class='bbc'>Hejtować będę</strong></span></span></p>

Opublikowano

grałem pierwszy raz soną i od razu rankeda, win z twoim poradnikiem, super jest :D

Brak 10 postów [ ]
Brak 50 postów [ ]
Brak 100 postów [x]
Brak 150 postów [x]
Brak 200 postów [x]
Brak 250 postów [x]

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Co uważasz o złożeniu kosy statikka? Szybciej się poruszasz, szybciej atakujesz, idealnie nadaje się do pogoni za przeciwnikami oraz pomaga w szybszym czyszczeniu linii! Ciekawi mnie Twoja opinia.

qNlpLYT.jpg

Opublikowano

Co uważasz o złożeniu kosy statikka? Szybciej się poruszasz, szybciej atakujesz, idealnie nadaje się do pogoni za przeciwnikami oraz pomaga w szybszym czyszczeniu linii! Ciekawi mnie Twoja opinia.

Drogi Pivociku... Jeżeli chcesz zagrać Soną w roli ADC, Kosa jak najbardziej przyniesie Ci wiele korzyści. W mojej wersji stawiam na bonusy defensywne oraz takie przedmioty, które ułatwią kilka akcji całej drużynie, a nie tylko mojej postaci (Gauntlet - obszarowy slow po każdej umiejętności, na których Sona ma bardzo niskie cooldowny [dodatkowo obniżone przez cdr z Gauntleta] i dodatkowe dmg, ładnie współgrające z pasywką i Q). Spróbuj, a nie pożałujesz! :)

c:

Opublikowano

Jak dla mnie Zmora Licza jest dobrym itemkiem u Sony, ale każdy składa to, co mu bardziej odpowiada.

Grafika bardzo ładna.

PS. Znalazłam błąd!
Miis Fortune -> Miss Fortune. 

Opublikowano

Zacznę od kolejności maksowania skilli. R Q W E to zwykły bullshit i jest dobry tylko w niektórych matchupach. Jeśli masz linię, która jest w stanie non stop Cię pokeować - maksujesz W, jeśli, to Wy macie lane bully matchup maksujesz Q. Natomiast - Q jest dobre w krótkich trade'ach, natomiast w długi prawie zawsze będzie dobre W. Wszystko zależy od tego co masz przeciwko sobie. Czasami nawet warto maksować W E Q, jeśli chcesz mieć jako taki engage w mid game. 

Runy. 
Marki na hybrid pene, ponieważ obijasz zarówno z autoataku co w early ma duże znaczenie, jak i z umiejętności która zadaje magic damage, te marki nie są tak optymalne w late game, natomiast w dzisiejszej mecie wygrywanie linii znaczy bardzo dużo. 

Seale się zgadzam, HP jest bardzo dobre, dodaje dużo w early i błędem jest granie skalowanych sealków pod hp. 

Glyphy to 5 flat ap + 4 mana regeny. To najbardziej optymalny wybór, ze względu na to, że przez swoją spamowalność Sona jest bardzo mana hungry, natomiast AP dodaje dosyć dużo w early game trade'ach.

Quinty to flat armor, nic nie da Ci tak dużo przy postaci z najniższym bazowym armorem>

Masterki: 

0/18/12 - nie jest ap carry, masz grać jako utility, niech reszta drużyny robi swoją robotę, a Ty jako support zajmij się swoją, szczególnie kiedy cały Twój kit opiera się na utility. 

5 punktów w Wanderera - ms pomaga wardować, ułatwia roamy a także zwiększa mobilność nawet przy głupim wracaniu na linię.
Secret Sash - chyba nie muszę tłumaczyć, ciasteczka zwiększają sustain na linii, szczególnie przy 3 potkach, tudzież przy Refillable Potion.
Meditation - jak wcześniej pisałem - mana hungry champion potrzebuje mana regenu.
Bandit - zysk golda przy poke'owaniu i jeden za każdego creepka który przy Tobie ginie - must have na supporta.
Intelligence - to wybór cudowny prawie na każdego supporta (może z wyjatkiem ap carry supportów takich jak Brand, Vel'Koz czy Zyra), dodatkowy CDR może zmienic losy zarówno linii jak i całej gry.
Windspeaker Blessing - prawdopobonie najlepszy wybór na sustainerów, współgra z W jak nic innego. Thunderlord jest dobry tylko wtedy, kiedy jest się idiotą z silvera tudzież golda i myślisz tylko o tym, żeby być kolejnym - niepotrzebnym - ap carry.

Recovery - sutain na linii.
Explorer - tak jak Wanderer - niesamowicie ułatwia roamowanie po rzece i wardowanie.
Veteran's Scars - dodatkowe HP jest niesamowicie ważne na tak papierowej postaci jaką jest Sona. Tak jak już wcześniej pisałem, linie jest w dzisiejszej mecie bardzo ważna, a nie chcesz się wypieprzać.
Insight - cudowna masterka, która redukuje CDR summoner spelli, jeśli jej nie masz, to sprawia ogromny ból, ponieważ support z przeciwnego teamu czy flasha, exhausta czy ignite'a będzie miał o wiele szybciej i możesz tym wdupić linię.

Build: 

Start:
- Spellthief's Edge + 3 potki, tudzież refillable potion (świetny snowball item, który pozwala zaoszczędzić golda na inne itemki)

Core:
Eye of the Watchers - Sightstone i Spellthief's w jednym - slot efficiency - czego chcieć więcej. / Można też zbudować Ruby Sightstone'a i w późniejszej fazie gry ulepszyć spellthief's edge na maksa.
Locket of the Iron Solari - cudowny itemek przeciwko jakimkolwiek obrażeniom, może zmienić losy walki, absolutny core.
Mikael's Crucible/Ardent Censer - Te dwa itemki są bardzo sytuacyjne, natomiast są super core w każdym buildzie. Oba zwiększają heale i shieldy, natomiast od jednego patcha już się niestety nie stackują, wiec trzeba wybierać. Mikael jest świetnym wyborem przeciwiko CC które mogą wyłączyć Twojego carry z gry.
Natomiast Ardent jest świetną kombinacją z hyper carry, tudzież każdym carry który nie jest spell casterem (ez, lucian, corki etc.).

Buty to już sytuacyjnie. Snowballowe Mobillity, które pozwalają Ci się poruszać po mapie znacznie szybciej, lub Ionianki, które redukują cd summonerów jak i dodają 10% cdr dla zwykłych spelli (nie chcemy overstackować cdr'u, więc trzeba się budować rozsądnie). Ioniany pomagają zdecydowanie w inicjacji, ale zarówno dają bardzo dużo na linii, gdyż jak już mówiłem, summonery zmieniają wszystko.

Co dalej.

Athene's unholy grail jest dobrym, ale nie najlepszym wyborem. Rzadko to widuję, natomiast jest dobry, jeśli jesteś ahead.
Frozen Heart - utility item na postaci które są zależne od autoataków. Dwa w teamie to zły wybór, więc wypada dogadać się ze swoim tankiem, tak żeby oni budowali randuina, jeśli tak się nie stanie, to randuin jest dosyć dobrym wyborem dla Ciebie.

Zeke's Harbinger - Usefullness tego itemku to znak zapytania, zależnie w mecie kiedy carry grają głównie 80% kryta. Generalnie jest dalej dobry jeśli grasz z jakimś Dravenem, Lucianem czy czymś podobnym.

Mógłbym tu się jeszcze rozpisywać, ale dobry gracz, wie co się na supporcie buduje. Gauntlet to jakiś żart. Twój slow, jest z Power Chordu na E.

Summonery. 

Flash + Exh to nie jest jedyny wybór. Na typowo agresywną linię chcesz Ignite'a. Szczególnie przeciwko takiej np. Sorace.
Natomiast jeśli martwisz się o Zeda, Talona, Rengara, Katarine czy innego asasyna, tudzież postać która będzie po prostu w stanie zniszczyć Twojego carry - grasz exhausta.

To tyle.

Twój poradnik ma wiele błędów, nie grasz Soną tak jak trzeba, nazywasz się jej mainem, bo pewnie najprościej przychodzi Ci facerollować klawiaturę.
Brakuje Ci jakiegokolwiek knowledge'u. Zacznij pisać poradniki jak opuścisz Silver/Gold i nabierzesz trochę informacji na temat - Co? Dlaczego? Kiedy?

Pozdrawiam :)

Edit:
A jeśli chodzi o trinket, to widze tutaj Sweeping Lens. 
Żółty zmieniasz od razu po tym jak zakupisz Sightstone'a. Natomiast po 9 poziomie interesuje Cię tylko i wyłącznie Oracle Alteration.

Poradnik ma nie tylko ładnie wyglądać, ale ma mieć sens. :) W Twoim sens jest taki, że jeśli chcę sobie potrollować gierki, będę się nim kierował.

DIG86Gz.jpg
Opublikowano

Treść treścią, ale trzeba przyznać że grafika nice. Wyboostuje mnie ktoś do platyny jak napiszę podobny poradniczek?

jak masz cycki to pewnie, dawaj pw i jedziem EUW ofc na EUNE grają przegrywy 

ItgMSFz.gif­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...