Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Duży spadek, co zrobić z takimi pieniędzmi?

gadus987

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na wstępie zaznaczę iż nie jest to żadna prowokacja, ani nic ... Znam to forum, jestem tu starym bywalcem. Nie będę się rozpisywał, wchodził w szczegóły i tak dalej. Mam odziedziczyć znaczą sumę pieniędzy. Może wam wydać się to dziwne, że piszę o tym na forum i tak dalej, ale jestem prostym chłopakiem, który sobie życia nie komplikuje. Nie powiedziałem o tych pieniądzach ani dalszej rodzinie, ani kolegom, nikomu. Sęk w tym ... że nie wiem co mam z takimi pieniędzmi zrobić. Nie będę mówił dokładnie, ale jest tego pare set tysięcy. I tutaj sytuacja wygląda tak. Wiadomo, auto, dom, wakacje, marzenia... Ale co dalej ? Takie pieniądze trafiają się raz na całe życie, a ledwo mam 19 lat. Nie chce tego rozpiep***ć za przeproszeniem w 2 lata. Wiadomo, poszaleje, ale chciałbym zainwestować znaczą część tych pieniędzy. Nie wiem, firma, inwestycje jakieś, giełda ? Rzecz w tym że kompletnie się na tym nie znam ... A wiem że jeśli pomyślę z głową to mogę ustawić się na całe życie. Nie mogę spytać nikogo kogo znam, nie chce żeby ktokolwiek wiedział o tym z mojego otoczenia, ludzie są zawistni i zaraz miałbym masę wypominek co to ktoś dla mnie zrobił 8 lat temu, albo coś. Taka prawda, wiecie sami jakie jest życie. W skrócie - co mam zrobić, żeby rozkręcić jakiś interes, albo coś ? Jak mam się za to zabrać, gdzie zgłosić ? Kto wgl mógłby mi w tym doradzić, prawnik jakiś ? Nie wiem, nie znam się, a googlowanie prawdę mówiąc jeszcze bardziej miesza mi w głowie niż rozjaśnia ... Po prostu spadło to na mnie jak grom z jasnego nieba i ... Wiadomo cieszę się, ale też nie chce żeby szajba odbiła mi do głowy, chce na siebie zarabiać, a nie żyć parę lat ze spadku. Co doradzicie ? I proszę o normalne odpowiedzi, nie piszę z mojego miejsca zamieszkania, nie chce żadnych głupich tekstów, jak już mówiłem prowokacja to też nie jest. Czekam na racjonalne propozycje, albo chociaż informacje kto może mi pomóc zainwestować udanie te pieniądze. Dzięki :)

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Skoro masz ledwo 19 lat, to załóż dobre konto w banku i odłóż te pieniądze na lokatę. W międzyczasie skończ szkołę, zrób studia, dowiedz się na czym dokładnie polega zarządzanie finansami i najważniejsze - zanim zaczniesz grać na giełdzie, przemyśl to kilkaset razy i nie idź w to bez żadnej wiedzy. To nie zabawa, możesz stracić wszystko w dosłownie kilka sekund. 

Skup się na samorozwoju. Zainwestować w przedsiębiorstwo każdy jeden umie, ale doprowadzić to wszystko do świetności i sprawić, żeby majątek nie zginął - mało kto :-) 

Przede wszystkim informację o spadku zachowaj dla siebie. Masz rację - ludzie są zawistni (wiem z autopsji, byłam w bardzo podobnej sytuacji jak Ty :) ), możesz polegać tylko na sobie. 

Więc póki brak Ci pomysłów i doświadczenia, żyj sobie spokojnie w świadomości, że masz stabilną sytuację finansową i w razie czego jesteś w stanie żyć w pełni samodzielnie. 

Aha - co do auta, domu, wakacji, marzeń itd - nie spiesz się. Kupisz sobie nowe auto z salonu, wypasione mieszkanko, pojedziesz w świat - na pewno nie umknie to uwadze innych, staniesz się łatwym celem dla fałszywych pizd szukających u Ciebie względów tylko przez to, że masz pieniądze.

Żyj jak żyłeś, dzięki temu nic Ci do głowy nie uderzy :-)

Qui est le prochain?

Opublikowano

Weź sobie np 20 tys czy ile chcesz żeby ci się dobrze żyło a resztę wsadź do banku na dobry procent. Mozesz tez sprobowac sil na gieldzie czy cos

Opublikowano

poczytaj trochę o giełdzie może zaczniesz w coś inwestować.. możesz kupić też ziemie 

Opublikowano

Przede wszystkim, nie mów ludziom o takich sumach, zdziwiłbyś się co by się stało, bardzo dobrze zrobiłeś nie rozprzestrzeniając takich informacji. Właściwie to wszystko zależy od osoby, ja na przykład bym wpłacił do banku i używałbym gdybym ich potrzebował, na rzeczy, na które zwykłą pracą ciężko zarobić(mieszkanie, samochód, cokolwiek co potrzebne). Najlepiej nie myśl zbyt dużo o tych pieniądzach, daj do banku, którego bankomaty znajdują się daleko od Ciebie :D Możesz skupić się na swoich zainteresowaniach/hobby, żyj na codzień jakbyś nie miał tych pieniędzy, możesz też coś trenować, lub zdrowiej się odżywiać, takie rzeczy poprawiają dyscyplinę.

Opublikowano

Niewielką część wydaj na co chcesz, resztę odłóż do banku. Takie pieniądze to jak znalazł do emerytury w tym antyludzkim państwie.

Opublikowano

Ja bym wywalczył dobrą lokate w banku i nie kupował nawet samochodu tylko żyl tak jak  żyłem, po studiach pieniadze by urosły, otworzyłbym swoją firme, ew nadal żył lokatą, jeśli jest to ok milion złotych to dałbyś rade się utrzymać z dochodu lokaty.

Opublikowano

Zainwestuj te pieniądze, tylko dobrze. Na pewno nei pchaj sie w gielde, bo tam naprawdę trzeba mieć dużą wiedzę a ty takiej nie masz.

Opublikowano

Nie będę mówił dokładnie, ale jest tego pare set tysięcy. I tutaj sytuacja wygląda tak. Wiadomo, auto, dom, wakacje, marzenia... Ale co dalej ? Takie pieniądze trafiają się raz na całe życie, a ledwo mam 19 lat. Nie chce tego rozpiep***ć za przeproszeniem w 2 lata.

Sam sobie zaprzeczasz. Nie chcesz tracić tych pieniędzy w 2 lata, ale właśnie to zrobisz - wydając większą część pieniędzy na samochód, wakacje itd. 

Najpierw zrób coś z tymi pieniędzmi, by mieć ich z każdym miesiącem coraz więcej (na wakacje sobie wyjedziesz, gdy już ta kwota będzie rosnąć).

1398258449-U383457.png

Opublikowano

lemingi które mówią aby odłożyć te pieniądze do banku bardzo mało się w życiu dorobią

- inwestycja, a na pomysł musisz wpaść sam, nikt ci w tym nie pomoże

Opublikowano

lemingi które mówią aby odłożyć te pieniądze do banku bardzo mało się w życiu dorobią

Tak od razu ma grać na giełdach, zaciągać się w hazard czy totolotka. Może nie każdy się tym interesuję. Taki spadek to tylko drobna pomoc do życia, a wszyscy namawiacie go żeby został jakimś multimilionerem.

Opublikowano

Tak od razu ma grać na giełdach, zaciągać się w hazard czy totolotka. Może nie każdy się tym interesuję. Taki spadek to tylko drobna pomoc do życia, a wszyscy namawiacie go żeby został jakimś multimilionerem.

znasz pojęcie inwestycji?

Opublikowano

Lokata w banku, może spróbuj z własnym biznesem - tylko żebyś całej kasy nie wpakował w to. Najważniejsze to co sam napisałeś, nigdy nie chwal się nikomu że masz tyle i tyle bo Ci żyć nie dadzą. Jeśli chodzi o biznes to musisz sam się zastanowić i zagłębić w  temat. 

GaimdKk.jpg

Opublikowano

Pieniądze na lokacie z procentem są jedynym dobrym pomysłem w tej sytuacji, autor ma 19 lat, więc nie posiada wiedzy odpowiedniej do założenia własnej firmy, a tym bardziej do inwestowania w pomysły innych.

Opublikowano

Zainwestuj, tylko nie żadne giełdy czy buki bo to nie jest inwestycja. Nie inwestuj także w programy typu hyip. Na początek rozwiń trochę mniejsze projekty które dadzą Ci spokojne utrzymanie, sklepy internetowe itp... Co do firmy... Z czasem z pewnością na coś wpadniesz....

Opublikowano

Mała część na fajne życie reszta na lokatę, a jak wpadniesz na to czym byś się chciał konkretnie zajmować to wyciągasz pieniądz i nim obracasz.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...