Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

2D Grid Collision - Unity

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zacząłem robić grę 2D RPG w unity, w której chodzi się po kratkach (coś takiego jak w margonem czy tibii), stworzyłem prosty skrypt na chodzenie, ale nie wiem jak zrobić kolizje.

Wiem, że trzeba to zrobić przy użyciu tablicy ale po prostu nie umiem. Byłby ktoś w stanie napisać przykladowy skrypt w c# na takie kolizje?

Opublikowano

Witam.

Zacząłem robić grę 2D RPG w unity, w której chodzi się po kratkach (coś takiego jak w margonem czy tibii), stworzyłem prosty skrypt na chodzenie, ale nie wiem jak zrobić kolizje.

Wiem, że trzeba to zrobić przy użyciu tablicy ale po prostu nie umiem. Byłby ktoś w stanie napisać przykladowy skrypt w c# na takie kolizje?

Manual: https://docs.unity3d.com/Manual/index.html

A co do skryptu tego twojego to watpie zeby ktokolwiek na cokolwiek napisal ci skrypt bo to ty robisz gre i ty powinieneś nad nią pracować, a jak czegoś nie umiesz bądź nie mozesz rozwiązać to właśnie kłania się manual.

VGE BEZ TŁA.png

Opublikowano

Dobra chłopaki, ogarnąłem to!

Wystarczy zrobić tablice dwuwymiarową, a następnie przed wykonaniem ruchu pobierać z niej informacje, czy dany ruch jest możliwy.

Opublikowano

Dobra chłopaki, ogarnąłem to!

Wystarczy zrobić tablice dwuwymiarową, a następnie przed wykonaniem ruchu pobierać z niej informacje, czy dany ruch jest możliwy.

No to gratki.

VGE BEZ TŁA.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...