Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Allegro, Nieletni, Podatki

yukomee

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od stycznia sprzedawałem przedmiotwych w grach internetowych na allegro. Dziś dostałem email, że ktoś wyślę do urzędu skarbowego prośbę o kontrolę mojej osoby. Mam 16 lat. Czy coś mi grozi? Nie miałem działalności gospodarczej.

Opublikowano

Jesli nie odprowadzales podatku, to twoja sprawa zostanie przekierowana przez Urzad Skarbowy do Komisji Nadzoru Finansowego.

KNF przeswietli twoja aktywnosc w celu wykrycia nieprawidlowosci. Jezeli takowa zostanie wykryta, a zostanie, to sprawa zajmia sie prokuratura.

Grozi ci grzywna i do 10 lat pozbawienia wolnosci.

Jako ze sam brzydze sie takimi oszustami, to zycze ci najwyzszego wymiaru kary. Mam nadzieje, ze panowie grzeja juz na ciebie bagiete na ciasnej pryczy.

Opublikowano

Niby czemu oszust? Ze zdobyłem wszystko sam i chciałem to sprzedać? Nie wiedziałem, że musze odprowadzić jakiś podatek. Mam dopiero 16 lat, nie znam sie na takich rzeczach.

Opublikowano

Zapamietaj jedno. "Nie wiedzialem" nie jest zadnym uzasadnieniem i w zaden sposob nie lagodzi popelnionego wykroczenia, przestepstwa.

Opublikowano

Jeżeli działałeś w sposób ciągły to masz przejebane ;p

Jeśli jednak sprzedawałeś coś powiedzmy raz na parę miesięcy to nic Ci nie grozi. Chodzi tutaj o ciągłość - jeżeli jest ta ciągłość to powinieneś sprzedawać jako firma i odprowadzać podatki.

Opublikowano

Sprzedawałem przez około tydzien w styczniu. Parę dni w marcu i teraz od tygodnia jakoś. Może jeszcze było coś wcześniej. Nigdy nie ciągle. Jeżeli coś zarobiłem wtedy sprzedawałem.

Opublikowano

Nic ci nie grozi.

Sprawdź sobie czym zajmuje się Komisja Nadzoru Finansowego - gdybyś wiedział wcześniej, to nie uwierzyłbyś w jeden z wyżej napisanych postów.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Nic ci nie grozi.

Sprawdź sobie czym zajmuje się Komisja Nadzoru Finansowego - gdybyś wiedział wcześniej, to nie uwierzyłbyś w jeden z wyżej napisanych postów.

Na pewno? Zarobiłem dość sporo.

Opublikowano

Jak jest to średnia krajowa to prawdopodobnie przekroczyłeś kwotę wolną od podatku.

Jeśli zarobiłeś tak dużą kwotę, to na pewno sprzedając wiele rzeczy, a do tego potrzebna jest już firma.

Resztę dopowiedz sobie sam.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Ze zdobyłem wszystko sam i chciałem to sprzedać?.

Może i zdobyłeś sam ale te przedmioty nie są twoją własnością tylko twórców gry więc jest to nielegalne

DhyEdvI.gif

Opublikowano

Jako ciekawostkę powiem, że kolega zarobił od 3k do 5k.

Z tego co wiem podatki trzeba odprowadzać co miesiąc.

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

A to nie jest tak, ze podatki z tego roku odprowadza sie w nastepnym?

Jeśli się nie myle to podatek z twoich zarobków musisz zapłacić przed 30 kwietnia 2017. I to twoi rodzice muszą to zapłacić, bo ty jeszcze nie możesz.

Sprawdź jeszcze w internecie dla pewności, bo mogę się mylić.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

chłosta albo obić ryj hehe

a tak na serio to masz przejebane bo podatki trzeba płacić i c**j ich to obchodzi że nie wiedziałeś Podstawy przedsiębiorczości powinieneś mieć w szkole albo cos podobnego.. teraz bedziesz bulił kare 

Opublikowano

chłosta albo obić ryj hehe

a tak na serio to masz przejebane bo podatki trzeba płacić i c**j ich to obchodzi że nie wiedziałeś Podstawy przedsiębiorczości powinieneś mieć w szkole albo cos podobnego.. teraz bedziesz bulił kare 

Chodze do pierwszej technikum i zamiast podstaw przedsiebiorczości miałem psychologie organizacji pracy :/

Pomocnik
Opublikowano

Do 10 lat, stary nie przesadzasz? 

Lol, to mi chyba grozi dożywocie.

Konto Allegro i bankowe na prawdziwe dane, nie używasz VPN = Spotka cię sroga kara, tobie raczej nic nie grozi, ale twoim rodzicom - owszem. Ogólnie nie wiem co ostatnio taka moda na donosicielstwo, straszne mnie drażni ta cebula, która zazdrości innym lepszego bytu.

Oczywiście, jeżeli sprzedawałeś fejkowe klucze lub kradzione konta jakich na allegro masa - To życzę ci minimum trzystumiesięczniaka w kiciu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...