Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zasilacz a karta graficzna

adrian237

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A gdzie na płycie znajdę wejścia do wentylatorów? bo w obudowie są zamontowane 2 a nie mam pojęcia gdzie je zamontować :33

@Edit

Jeszcze jedno. (tak wiem jestem totalnym lajkiem)

Gdy otworzylem procesor to na coolerze jest nałożona jakaś pasta więc uznałem że to pasta termoprzewodząca i nałożyłem cooler odrazu na procek. Teraz pytanie czy to naprawde była pastatermoprzewodząca bo nie jestem pewny :/ Wiem napisane byle jak ale nie mam czasu :/

Opublikowano

A gdzie na płycie znajdę wejścia do wentylatorów? bo w obudowie są zamontowane 2 a nie mam pojęcia gdzie je zamontować :33

Wentylatory nie mają być na płycie, tylko na obudowie, popatrz gdzie są zamontowane te 2 i szukaj takich samych "pozycji" na obudowie.

@edit.

Tak, to była pasta, choć polecam ją wymienić przy pierwszej okazji.

Opublikowano

Ale mi chodzi o to gdzie jest wejście do tych przewodów wentylatorów... Bo nie wiem gdzie podłączyć

Tak wgl to tam gdzie są piny do włącznika komputera, resetu ledu itd to zostały mi 2 wolne piny na górze. To tak ma być bo w panelu przednim obudowy nie ma więcej przewodów.

Opublikowano

Ale mi chodzi o to gdzie jest wejście do tych przewodów wentylatorów... Bo nie wiem gdzie podłączyć

Tak wgl to tam gdzie są piny do włącznika komputera, resetu ledu itd to zostały mi 2 wolne piny na górze. To tak ma być bo w panelu przednim obudowy nie ma więcej przewodów.

Ah, to na płycie faktycznie, powinno być podpisane "system fan", powinienieś mieć wtyczkę 3-pin dołączoną do tego wentylatora, po prostu znajdź 3 pinowe wejście na płycie, nie sposób się pomylić.

Opublikowano

Folijke? xD Ale czek ona jest pod pastą czy na? bo ja pastę przez przypadek dotknąłem i miałem więc chyba tak. Już mało pamiętam bo robiłem to 7godzin temu :xxx a do tej pory nie wiedziałem co zrobić z tymi wentylatorami i jeszcze nie wiem niektórych rzeczy 

Np nie wiem czy dobrze piny do włącznika włożyłem i zostały mi tam 3 wolne piny 2 na górze i 1 na dole. Wgl włącznik powinien iść tam gdzie idzie reset? 

Co by się stało jakbym np odwrotnie podłączył kartę graficzną do kabli od zasilacza? Bo tam mam 2 wejścia 6pin a ja mam w zasilaczu 6 + 2pin  

Niestety nie znalazłem takiego poradnika składania kompa na którym wszystko jest tak jak u mnie :/ 

Opublikowano

Odwrotnie podłączyć kartę graficzną do kabli zasilacza? Co? xD Jeżeli masz tylko jeden 6+2 to możesz podłączyć w pierwsze albo drugie miejsce na zasilanie do karty, nic się nie stanie jeżeli podłączysz w to czy to.

Masz je w tym miejscu.

dcb185dd53eed.jpg

Opublikowano

Jeżeli masz tylko jeden 6+2 to możesz podłączyć w pierwsze albo drugie miejsce na zasilanie do karty

To czek czyli mogę podłączyć 2 ale może być tylko 1 ? Jak będą podłączone 2 to będzie lepiej? Sry za takie trucie dupy ale przecież nie chcę żeby coś nie działało albo nawet się spaliło ;-;

Opublikowano

Jeżeli masz tylko jeden 6+2 to możesz podłączyć w pierwsze albo drugie miejsce na zasilanie do karty

To czek czyli mogę podłączyć 2 ale może być tylko 1 ? Jak będą podłączone 2 to będzie lepiej? Sry za takie trucie dupy ale przecież nie chcę żeby coś nie działało albo nawet się spaliło ;-;

Podałem jakbyś miał tylko jedna wtyczkę, ale jeżeli masz dwie (tak, masz) to tak, podłącz je. Podłącz je w dwie. Kiedy będą dwie, to będzie lepiej. :D Każdy kiedyś był rakiem w tych sprawach ;v

Opublikowano

Nie, musisz podpiąć oba, przecież jak tak Ci mówimy cały temat to chyba się nie spali, nie?  :v

Opublikowano

A ktoś mi wkońcu odpowie czy ten kabel włącznika i resetu muszą być w tym samym miejscu i wgl ten cały przedni panel (wiadomo nie licząc złączy usb 2.0 i 3.0

Opublikowano

Jak podłączyć piny od panelu frontowego powinieneś mieć opisane w instrukcji płyty głównej.

Tutaj masz mniej,więcej co i jak, ale tak i tak musisz zajrzeć to instrukcji twojej płyty głównej.

Opublikowano

Mogę podpiąć wentylator 3 pin do wejścia 4 pin? W obudowie mam 2 wentylatory 1 na froncie i 1 na tyle i oba mają wejścia 3 pin a na płycie jest tylko 1 wejście na dodatek 4 pin myślicie że 1 sobie poradzi z chłodzeniem takiego pc-ta? Czy potrzebuje tego molexu 2x3pin żeby działało i pozatym tam są jeszcze jakies 12V 9V itd co to oznacza?

Opublikowano

Molex też może być, ale nie będziesz mógł wtedy kontrolować obrotów wentylatorów. Lepiej mieć minimum dwa wentylatory. Jeden z przodu, jeden z tyłu. 

Z jednym wentylatorem będzie bardzo słaba wentylacja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...