Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Arena Shooter - 2 tygodnie na stworzenie gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2rmmayr.png
Witam
,
postanowiłem stworzyć nowy krótki projekt który planuję ukończyć w czasie do 2 tygodni. Aby dodać sobie motywacji, chcę umieszczać tutaj notki dotyczące rozwoju gry :)
będę zamieszczał nowe informacje, które to ujawnią co zrobiłem, dodałem czy też naprawiłem w dwu lub trzy dniowym odstępie czasowym :)
Na ten moment mogę powiedzieć, że projekt tworzę w Unity 5, korzystając z najnowszego networkingu, który został niedawno dodany do unity.
Gra będzie arena shooterem, jednak w nieco innej koncepcji, a to za sprawą osadzenia graczy w arenie na której ujrzeć możemy tylko średniowieczne budynki czy przedmioty.
Jako gracz wcielimy się w rycerza jednak, też nieco różnić się będzie od tych których już znamy. Rycerz będzie połączeniem starej dobrej zbroi oraz futurystycznych przedmiotów, najlepiej jednak to przedstawię ukazując zdjęcia areny oraz gracza którego pozwoliłem sobie zacząć tworzyć przedwczoraj: 

post-1046732-0-03385800-1469899883_thumb.png
post-1046732-0-21496300-1469899902_thumb.png
post-1046732-0-87807500-1469899914_thumb.png

Na chwilę obecną mam:

-prostą mapę po której dane nam będzie walczyć
-model postaci którym możemy poruszać
-prosty networking

Zapraszam za 2 dni gdzie może pojawić się coś ciekawszego :)

Pozdrawiam Esc

post-1046732-0-03385800-1469899883_thumb.png

post-1046732-0-21496300-1469899902_thumb.png

post-1046732-0-87807500-1469899914_thumb.png

Opublikowano

Przepraszam za poślizg w informacji na temat gry, ale niektóre sprawy mnie za bardzo przytłoczyły, przez co nie miałem za dużo czasu, którego mógłbym użyć tworząc grę. 
Na dziś zrobiłem:
- animacje bohatera
- obrót głowy postaci w kierunku punktu wskazywanego przez myszkę
- możliwość przypisania do postaci nazwy która zostaje wyświetlona tuż nad nią
2jab86x.jpg

Opublikowano

Na jakiej zasadzie będzie działaś Mp? Ktoś tworzy serwer i żeby dołączyć do niego trzeba podać jego IP? Tylko lan ? 

Opublikowano

Na jakiej zasadzie będzie działaś Mp? Ktoś tworzy serwer i żeby dołączyć do niego trzeba podać jego IP? Tylko lan ? 

Serwer gry będzie uruchomiony na vps'ie, dzięki czemu każdy będzie mógł stworzyć pokój do którego wejść będzie mogło od 4 do 5 osób. :)

Opublikowano

Serwer gry będzie uruchomiony na vps'ie, dzięki czemu każdy będzie mógł stworzyć pokój do którego wejść będzie mogło od 4 do 5 osób. :)

Od 4 do 5? Czyli nie będzie to gra drużynowa? :P Chętnie bym zagrał w taką grę :) 

Opublikowano

Od 4 do 5? Czyli nie będzie to gra drużynowa? :P Chętnie bym zagrał w taką grę :)

mam w planach dodać tryb gry w którym jako drużyna będziemy musieli odpierać różnego rodzaju potwory :)

Opublikowano

Na jakiej zasadzie gra będzie wiedzieć że ja to ja? Normalny system kont czy tak jak w cs 1.6 podaje tylko nick i tyle ? :) 

Opublikowano

Na jakiej zasadzie gra będzie wiedzieć że ja to ja? Normalny system kont czy tak jak w cs 1.6 podaje tylko nick i tyle ? :)

Jako, że próbuję ją stworzyć w krótkim terminie, to gracz podaje tylko nick, jednak gdyby gra pod koniec tworzenia zadowalała by mnie pod względem technicznym, to pomyślałbym o rozbudowie i dodaniu tworzenia kont :)

Opublikowano

To zrób tak żeby zadowalała :D A jak byś potrzebował komunikację między bazą danych, a grą to mogę pomóc zrobić w php'ie :P Bo pomysł na grę mi się podoba, na pierwszych ss widać że klimat jest zachowany :) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Niestety projekt wraz z dyskiem przepadł :/

Może kiedyś spróbuję ponownie zacząć tworzyć projekt na nowo.

Opublikowano

Niestety projekt wraz z dyskiem przepadł :/

Może kiedyś spróbuję ponownie zacząć tworzyć projekt na nowo.

Na przyszłość polecam robić backup na jakimś zewnętrznym nośniku .

Naprawdę warto .

Opublikowano

Eeeee, przecież są SVNy, przecież są GITy, za 5zł kupisz sobie gigabajty przestrzeni dostępnych przez ftp. Za darmo jest dysk Google a o pendrivach to już nawet nie ma sensu wspominać... Jest jakaś nagroda darwina dla gier?

Opublikowano

Eeeee, przecież są SVNy, przecież są GITy, za 5zł kupisz sobie gigabajty przestrzeni dostępnych przez ftp. Za darmo jest dysk Google a o pendrivach to już nawet nie ma sensu wspominać... Jest jakaś nagroda darwina dla gier?

No tak, bo przecież każdemu z nas co drugi dzień pada dysk i robimy kopie zapasową wszystkiego co godzinę :) Nissan mogł przewidzieć że mu akurat dysk padnie. Chociaż szkoda bo liczyłem na to że skończy projekt

Opublikowano

No tak, bo przecież każdemu z nas co drugi dzień pada dysk i robimy kopie zapasową wszystkiego co godzinę :) Nissan mogł przewidzieć że mu akurat dysk padnie. Chociaż szkoda bo liczyłem na to że skończy projekt

Dmuchaj na zimne. Push do gita to jedno kliknięcie, imo bardzo niska cena za bycie bezpiecznym, nawet jeśli szanse na wypadek są tak niskie jak awaryjność dzisiejszych dysków twardych. W firmach codzienne backupy kluczowych danych to norma, a przecież tam też nie padają dyski co drugi dzień.

Opublikowano

ludzie dzielą się na tych, co robią backupy i na tych, którzy jeszcze nie utracili danych

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Dmuchaj na zimne. Push do gita to jedno kliknięcie, imo bardzo niska cena za bycie bezpiecznym, nawet jeśli szanse na wypadek są tak niskie jak awaryjność dzisiejszych dysków twardych. W firmach codzienne backupy kluczowych danych to norma, a przecież tam też nie padają dyski co drugi dzień.

No ale nie porównujmy firm do zwykłych kowalskich. Backupy są robione codziennie ze względu na ważność danych. A zwykli użytkownicy mają tak ważne dane że nawet im nie chce się zrobić głupiej kopii zapasowej ;)

Opublikowano

Dla mnie moje kody źródłowe są wystarczająco ważne, żeby po skończonej pracy wrzucić je do zdalnego repo. I nie mówię o tym co robię w pracy, tylko w domu. Tworzenie czegokolwiek to nie tylko pisanie kodu i chwalenie się tym na forum. Kopia zapasowa to jedna z rzeczy, które muszą istnieć przy projekcie. Tak jak testy, tak jak projektowanie.

Zapowiadał się fajny projekt, ale już go nie ma. Skończył tak samo jak większość tutejszych projektów, tylko z trochę innego powodu. Ale jak zwykle zawinił brak wiedzy autora, być może jego lenistwo.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...