Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

JestemGraczem.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Otóż od jakiegoś czasu tworzę platformę dla graczy. Ma być to uniwersalne narzędzie do turniejów, serwerów prywatnych (np.: lista, czy chwilowy wynajem za darmo), reklamy swoich streamów, filmów na YouTube oraz publikację memów o tematyce gier.

Strona została napisałem w PHP/MySQL w oparciu o framework Symfony3, front w oparciu o Bootstrap4 i JQuery.

O ile backend jest napisany w jak największej czystości kodu, to frontendowca kolegę nie mogę do tego przekonać -_-

Adres: www.jestemgraczem.pl

Może jakieś porady? Pomysły?

esCaMOA.jpg

Potrzebujesz pomocy z hostingiem? Daj znać poprzez Telegram lub Priv!

Opublikowano

Projekt wydaje się ciekawy, sam obecnie tworzę platformę e-sportową ale trochę inaczej ukierunkowaną ;)

Co do Back-End'u to nie widząc kodu nie wiele mogę ocenić, ale pozwolę sobie wypisać trochę uwag/porad/propozycji dot. Front-End'u:

• CSS
  • --- W kodzie jest wiele pustych deklaracji, zaśmiecają kod oraz robią go 'cięższym', puste deklaracje powinny zniknąć
  • --- Przy niektórych właściwościach brakuje vendor-prefixów, czyli prefixów dla przeglądarek (np. transform)
  • --- Dla kolorów raz stosowane są nazwy angielskie, a raz zapis HEX - niektóre przeglądarki mogą niektóre nazwy kolorów inaczej tłumaczyć na HEX, dlatego powinno unikać się używania zwykłych nazw kolorów (jest to rzadkie zjawisko, ale nigdy nie wiemy kto odwiedzi naszą stronę ;) )
  • --- Raz stosowane są jednostki rem z Bootstrap'a 4 a raz PX pisane zapewne przez kodera - błędem to nie jest, ale powinno stosować się jedną jednostkę, co zwiększa czytelność kodu oraz łatwiej jest później go modyfikować
  • --- W wielu miejscach jest stosowany !important, który wymusza wartość dla właściwości mimo że nie jest on wymagany - sprawdziłem tylko parę miejsc i w nich spokojnie można obyć się bez wymuszania - w skrócie, nie powinno się go nadużywać
  • --- Przy rozdzielczości 768px i niższych rozwala się menu, wypadałoby poprawić

• HTML
  • --- Tak jak w CSS - dużo pustych znaczników, również powinny zniknąć
  • --- Powinno się unikać tzw. stylów in-line'owych, czyli styli wprowadzanych bezpośrednio w HTML - zaburza to czytelność kodu i często zapomina się, że takie deklaracje tam występują
  • --- Ponad 150 linii to funkcje JS - powinny się one znaleźć w osobnym pliku m.in. z powodu: możliwości cache'owania skryptów/styli, 'wszech-dostępności' (przy modyfikacji, nie musisz edytować deklaracji na kilku podstronach, tylko w jednym spójnym pliku), możliwości kompresji. Jeśli zdecydujesz się pozostać przy skryptach zadeklarowanych bezpośrednio w HTML to powinieneś jest skompresować w 1 linię.
  • --- Przy gotowych bibliotekach warto użyć serwerów CDN, zwłaszcza jeśli platforma się rozrośnie
  • --- Posiadasz poustawiane dla niektórych plików tzw. life time cache jednak 2 lub 4 godz. to zdecydowanie za krótko, wiele źródeł proponuje ustawiać czasy przynajmniej 14 dniowe a najlepiej 1 miesiąc - oczywiście dla wersji produkcyjnej

• Ogólny design
  • --- linki użytkownika, tj. Profil, Wyloguj, itd. są za bardzo ściśnięte
  • --- przy mniejszej ilości treści stopka idzie do góry
  • --- podstrona 'Profil publiczny' się sypie
  • --- w niektórych miejscach czcionka  jest stanowczo za duża, np. w 'Profilu publicznym' można zastosować czcionkę max. 20px

Z mojej strony to chyba tyle

Opublikowano

Dość odważnie zaciągać BS 4, skoro jest w fazie alfa ;)

Masz dwa razy deklaracje kodowania, wywal tą dłuższą.

Ogólnie projekt wydaje się dość ciekawy i w miarę dobrze napisany. Jeszcze jedynie pytanko, używasz zwykłego CSS czy może umilasz sobie pracę za pomocą Sass/Less?

Opublikowano

Projekt wydaje się ciekawy, sam obecnie tworzę platformę e-sportową ale trochę inaczej ukierunkowaną ;)

Co do Back-End'u to nie widząc kodu nie wiele mogę ocenić, ale pozwolę sobie wypisać trochę uwag/porad/propozycji dot. Front-End'u:

• CSS
  • --- W kodzie jest wiele pustych deklaracji, zaśmiecają kod oraz robią go 'cięższym', puste deklaracje powinny zniknąć
  • --- Przy niektórych właściwościach brakuje vendor-prefixów, czyli prefixów dla przeglądarek (np. transform)
  • --- Dla kolorów raz stosowane są nazwy angielskie, a raz zapis HEX - niektóre przeglądarki mogą niektóre nazwy kolorów inaczej tłumaczyć na HEX, dlatego powinno unikać się używania zwykłych nazw kolorów (jest to rzadkie zjawisko, ale nigdy nie wiemy kto odwiedzi naszą stronę ;) )
  • --- Raz stosowane są jednostki rem z Bootstrap'a 4 a raz PX pisane zapewne przez kodera - błędem to nie jest, ale powinno stosować się jedną jednostkę, co zwiększa czytelność kodu oraz łatwiej jest później go modyfikować
  • --- W wielu miejscach jest stosowany !important, który wymusza wartość dla właściwości mimo że nie jest on wymagany - sprawdziłem tylko parę miejsc i w nich spokojnie można obyć się bez wymuszania - w skrócie, nie powinno się go nadużywać
  • --- Przy rozdzielczości 768px i niższych rozwala się menu, wypadałoby poprawić

• HTML
  • --- Tak jak w CSS - dużo pustych znaczników, również powinny zniknąć
  • --- Powinno się unikać tzw. stylów in-line'owych, czyli styli wprowadzanych bezpośrednio w HTML - zaburza to czytelność kodu i często zapomina się, że takie deklaracje tam występują
  • --- Ponad 150 linii to funkcje JS - powinny się one znaleźć w osobnym pliku m.in. z powodu: możliwości cache'owania skryptów/styli, 'wszech-dostępności' (przy modyfikacji, nie musisz edytować deklaracji na kilku podstronach, tylko w jednym spójnym pliku), możliwości kompresji. Jeśli zdecydujesz się pozostać przy skryptach zadeklarowanych bezpośrednio w HTML to powinieneś jest skompresować w 1 linię.
  • --- Przy gotowych bibliotekach warto użyć serwerów CDN, zwłaszcza jeśli platforma się rozrośnie
  • --- Posiadasz poustawiane dla niektórych plików tzw. life time cache jednak 2 lub 4 godz. to zdecydowanie za krótko, wiele źródeł proponuje ustawiać czasy przynajmniej 14 dniowe a najlepiej 1 miesiąc - oczywiście dla wersji produkcyjnej

• Ogólny design
  • --- linki użytkownika, tj. Profil, Wyloguj, itd. są za bardzo ściśnięte
  • --- przy mniejszej ilości treści stopka idzie do góry
  • --- podstrona 'Profil publiczny' się sypie
  • --- w niektórych miejscach czcionka  jest stanowczo za duża, np. w 'Profilu publicznym' można zastosować czcionkę max. 20px

Z mojej strony to chyba tyle

Super :) Dzięki za wskazówki :) Zaraz je podeślę do frontendowca

Zaglądasz czasem na gg ? Chciałbym Ci przesłać kilka uwag, ale priv ;)

:)

Dość odważnie zaciągać BS 4, skoro jest w fazie alfa ;)

Masz dwa razy deklaracje kodowania, wywal tą dłuższą.

Ogólnie projekt wydaje się dość ciekawy i w miarę dobrze napisany. Jeszcze jedynie pytanko, używasz zwykłego CSS czy może umilasz sobie pracę za pomocą Sass/Less?

Jakoś się nie obawiam problemów z BS4 ;) Wiadomo - czekamy na release, ale kilka rzeczy z niego mi się mega podobało i tak zostało. Gdzie deklaracja występuje podwójnie? Bo nie mogę znaleźć :( Obecnie zwykłego CSS.

Czyli kopia Jeji o tematyce wyłącznie gaming'owej?

Nie znam portalu, zaraz obczaję :)

Dzięki za sporo informacji :) Portal otrzymuje ciągle nowe funkcje, więc warto sprawdzić ;) W końcu piąteczek, a w piąteczek najlepsze deploy'e (czyt. szukać błędów ile można :D )

Opublikowano

Dziękuję :) Akurat też początkowo chciałem ciemną stronę, ale grafik tak zrobił i jak już dodamy wszystko - będzie to miało nawet ręce i nogi (ewentualnie bycze jaja)

Opublikowano

Odświeżę swój temat :) Może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

Opublikowano

Bardzo ładnie się to prezentuje, zawitam pewnie co jakiś czas.

Będzie możliwość tworzenia własnych turniejów? Sam prowadzę portal eSportowy i niedługo startujemy z turniejami, dlatego szukam ciekawej opcji :v

winking wink GIF by nog

Opublikowano

@KonradRychlik - Tak. Będzie możliwość tworzenia własnych turniejów :) Jesteśmy na etapie planowania i programowania takiej funkcji. Zostanie ona udostępniona za darmo dla każdego użytkownika :)

Opublikowano

Panie - panowie? Odświeże, bo jestem ciekaw opinii dalej, a wiem, że odmęty MPC to norma ;D

Opublikowano

W memach pojawia się, do tego Newsy są aktualne zawsze. Reszta jest w trakcie prac + teraz urlop mamy z chłopakami, więc tym bardziej. Póki co zbieramy opinie :)

Opublikowano

a to juz do grafika. Początkowo projekt miał być ciemny, ale nie chciało mi się wykłócać z ludźmi :v

Dzisiaj wjechała aktualizacja, głównie bugfixy i przygotowanie do systemu organizacji turniejów :)

Na razie piękny stonoga, a potem? Kto wie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wielkie dzięki :)

Pytanie:

Organizacja turniejów powinna zostać w gestii samych organizatorów, czy dodać tam np.: drabinki ułatwiające organizację?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Projekt bardzo ciekawy, będę śledził. Na plus dodatkowo leci fakt, że korzystasz z frameworka.

Ale jako że zajmuję się od hobbystycznie testami penetracyjnymi, z chęcią pomógłbym, jeśli chodzi o zabezpieczenia strony/serwera. Niestety potrzebuję do tego Twojej zgody.

A z rzeczy, które rzucają się w oczy od razu, to niezabezpieczony panel administratora. (http://jestemgraczem.pl/cms/venturas)
Nie wiem, czy celowy zabieg, ale warto załatać, bo widzę, że już ~40 użytkowników podało swoje maile.

Opublikowano

Wiem o tym bugu i dzięki za informację :)

Masz moje pozwolenie o ile zgłosisz błędy w zabezpieczeniach :)

Projekt sporo się rozwinął, otrzymał już system turniejów, warto przetestować :)

Opublikowano

Hmm... Co by tu powiedzieć... Kodu nie ocenię, bo się nie znam, więc mogę powiedzieć, że wygląd strony jak najbardziej na +. Proponuję dodać do Games Area > Centrum Gier gry takie jak Minecraft i Paladins. Brakuje mi SouthBoxa na głównej stronie i jakiegoś małego forum, które jednak nie będzie jedną z głównych części strony.

...

Opublikowano

Hmm... Co by tu powiedzieć... Kodu nie ocenię, bo się nie znam, więc mogę powiedzieć, że wygląd strony jak najbardziej na +. Proponuję dodać do Games Area > Centrum Gier gry takie jak Minecraft i Paladins. Brakuje mi SouthBoxa na głównej stronie i jakiegoś małego forum, które jednak nie będzie jedną z głównych części strony.

Dzięki :) Centrum gier będzie powoli rozbudowywane, tak samo pojawi się miejsce do rozmów (forum z shoutboxem). Dodatkowo chcemy dodać system artykułów, które będziemy my (jako redakcja) pisać oraz artykuły stworzone przez użytkowników (o ile znajdą się chętni)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

By ożywić temat chciałbym poinformować, że prace trwają, niestety z powodów pracy i studiów idzie to bardzo mozolnie. Poszukujemy chetnych do pomocy :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałbym z radością poinformować, że wracamy do pracy nad JG!

Najnowsza aktualizacja to głównie poprawki błędów, ale i nowe funkcje!

Mieliśmy wsparcie Twitch, teraz dodaliśmy wsparcie platformy Beam.pro (w niedługiej przyszłości dojdzie również Hitbox)!

Pojawiła się subdomena z "forum", a raczej miejscem do zgłaszania błędów i pomysłów. Kilka osób się pytało o tą możliwość, więc czemu by jej nie dodać?

Aktualizacje vendorów, czyszczenie kodu, kilka przepisanych funkcji, optymalizacje etc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...