Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno Monitora

Lionheart233.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Budzet 1300-1500zl

21'  jak sie uda to 27'

1ms 

144hz

Celuje w firmy Benq i Philipsa za dorada znajomego.

Kiedy zamierzam kupic za ok. miesiac.

Co polecacie glownie pod gry?

Opublikowano

benq xl2411z nie kupuj, słabe kolory, stara technologia, do tego pojedyncze sztuki posiadają problem ze 144hz przy fullhd.

Masz w zasadzie dwie opcje - lg 24gm77 i asus vg248qe, masz jeszcze benq xl2420t, ale to już nagina budżet

wszystkie monitorki mają 24 cale, 27 do cs(bo chyba z takim zamiarem go kupujesz) to za dużo imo

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Kupuje pod Skilla w moim wypadku :) 

Wiec te co podales nadadza sie pod gry i bedzie 1ms i 144hz spelnione?

lg odpada raczej nie polecal mi go nikt jeszcze , wiec zostaje benq i asus , sprawdze oba modele , a w razie gdyby ktos mial jeszcze jakas propozycje to czekam na posty :)

Opublikowano

Proponuje ASUSa bo lepsza konstrukcja i żywsze kolory według mnie i wielu innych użytkowników owych monitorów.

giphy.gif

Opublikowano

Prawda jest taka, że lg>asus>>>>benq

a w tym 1ms to więcej marketingu niż prawdy

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Niby tak , ale jednak 144hz robi swoje i nawet te 4ms , obecnie mam jakies padlo co ma z 10 lub lepiej lat Mediona ^^ i na tym pograc nie idzie za bardzo lub obejrzec filmu , bo mecza sie oczy szybko przez co musialem zakupic okulary zeby nie bylo nie przewidzianych kosztow leczenia wzroku w najblizszych latach , a po spedzeniu kilku godzin jest kiepsko. 

A co z ta marka Iliyama niby tanie te monitorki , ale cos mi sie wydaje , ze to za tanio. A wiadomo lepiej zaplacic nieco wiecej i niech sprzet pochodzi dluzej jak wymieniac na nastepny rok.

Opublikowano

Według mnie LG i Asus to ten sam poziom, a XL2411Z w ogóle odpada. Polecam Asusa, bo sam go mam.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

Według mnie LG i Asus to ten sam poziom, a XL2411Z w ogóle odpada. Polecam Asusa, bo sam go mam.

Też mogę podpiąć się pod końcówkę napisów bo też jestem jak najbardziej zadowolony z Asuska.

giphy.gif

Opublikowano

Technologia w produkcji monitorów 10 lat temu różni się od obecnej ;) Każdy monitor męczy oczy, w mniejszym lub większym stopniu, ale na pewno jest w tej kwestii lepiej niż 10 lat temu.

Co do czasu rekacji... Monitor 144hz odświeża ekran 144 razy na sekundę, czyli co 7ms, także 1 ms w tą, czy w tamtą stronę nie ma żadnego znaczenia ;) 1ms to czysty marketing, a tak na prawdę rzeczywisty czas reakcji jest dużo wyższy

Opublikowano

Technologia w produkcji monitorów 10 lat temu różni się od obecnej ;) Każdy monitor męczy oczy, w mniejszym lub większym stopniu, ale na pewno jest w tej kwestii lepiej niż 10 lat temu.

Co do czasu rekacji... Monitor 144hz odświeża ekran 144 razy na sekundę, czyli co 7ms, także 1 ms w tą, czy w tamtą stronę nie ma żadnego znaczenia ;) 1ms to czysty marketing, a tak na prawdę rzeczywisty czas reakcji jest dużo wyższy

To akurat dwa fakty :) No i pytalem o monitor firmy Iliyama cos za tanie sie wydaja , a ty co o nich uwazasz? 

Opublikowano

Na pewno lepszy niż owy benq, jest to jedyny 144hzowy monitor, którego (jeszcze) nie miałem okazji testować, więc się nie wypowiem, ale wydaje się być w porządku

Opublikowano

"Polecam, bo sam mam" ...

benq xl2411z nie kupuj, słabe kolory, stara technologia, do tego pojedyncze sztuki posiadają problem ze 144hz przy fullhd.

Masz w zasadzie dwie opcje - lg 24gm77 i asus vg248qe, masz jeszcze benq xl2420t, ale to już nagina budżet

wszystkie monitorki mają 24 cale, 27 do cs(bo chyba z takim zamiarem go kupujesz) to za dużo imo

27 do fpsow nie jest za duzo, znaczy 24 jest spoko, ale 27 tez bo po pierwsze, nie wiadomo jak daleko od oczow ma postawiony monitor, po drugie na 4:3 gra duzo osob, nawet w skilla, (mowie o paskach, nie rozciagnietym), gdzie 27 cali w niczym nie bedzie przeszkadzac, wrecz bedzie duzo lepiej. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

27 do fpsow nie jest za duzo, znaczy 24 jest spoko, ale 27 tez bo po pierwsze, nie wiadomo jak daleko od oczow ma postawiony monitor, po drugie na 4:3 gra duzo osob, nawet w skilla, (mowie o paskach, nie rozciagnietym), gdzie 27 cali w niczym nie bedzie przeszkadzac, wrecz bedzie duzo lepiej. 

O co Ci chodzi?! Miałem 5 monitorów 144hz... chyba najlepszym wyjściem jest polecenie osoby, która daną rzecz ma?! Lepiej polecać nie mając jej i zgadując?! Żałosne podejście. Nie wypowiadaj się bezsensowie.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

O co Ci chodzi?! Miałem 5 monitorów 144hz... chyba najlepszym wyjściem jest polecenie osoby, która daną rzecz ma?! Lepiej polecać nie mając jej i zgadując?! Żałosne podejście. Nie wypowiadaj się bezsensowie.

Zalamalem sie, mozesz miec ich milion, to nic nie zmienia, jesli sie na tym nie znasz, czyli jesli ktos ma bloody v8 i poleci ja graczowi csa, to jest lepszym "polecaczem" (hehe) od czlowienia, ktory poleci mu a4techa blazing al90, ktory ma do tego lepszy sensor, ale dana osoba nie ma tej myszki? Twoje podejscie jest glupie, a dobrze wiesz, ze napisalem w odniesieniu do braku Twojej argumentacji, musisz to robic szczegolnie z racji tej, ze nie jestes (i pewnie nigdy nie bedziesz) zaufana osoba, ani osoba z ranga z tego dzialu, inaczej imo zajezdza to spamem. 

Opublikowano

dlatego napisałem "IMO" :D Jak dla mnie 27 cali to za dużo, ale każdy woli co innego ;)

Opublikowano

Asus:

- dobre kolory jak na TN

- schludny i prosty design

- dodatkowa opcja celownika

- łatwy w kalibracji

- sporo osób ze sceny pro go posiada (i to nie, ze sponsoring, bo asus nie sponsoruje żadnej pro drużyny, tylko eventy jak już)

BenQ jest w tym momencie za przeproszeniem "gównem", bo:

- najgorsze kolory, ze wszystkich TN

- męczarnia z ich kalibracja

- płacenie za jakieś frameware

- strasznie się kurzy

- pierwszy 144hz jaki powstał na świecie

Proszę.. masz argumentacje. Myszki, a monitory to 2 różne rzeczy, bo na monitor nie ma gripów.. bez sensu porównanie, jak na osobę znającą się na rzeczy.

graphic.png

Opublikowano

Asus:

- dobre kolory jak na TN

- schludny i prosty design

- dodatkowa opcja celownika

- łatwy w kalibracji

- sporo osób ze sceny pro go posiada (i to nie, ze sponsoring, bo asus nie sponsoruje żadnej pro drużyny, tylko eventy jak już)

BenQ jest w tym momencie za przeproszeniem "gównem", bo:

- najgorsze kolory, ze wszystkich TN

- męczarnia z ich kalibracja

- płacenie za jakieś frameware

- strasznie się kurzy

- pierwszy 144hz jaki powstał na świecie

Proszę.. masz argumentacje. Myszki, a monitory to 2 różne rzeczy, bo na monitor nie ma gripów.. bez sensu porównanie, jak na osobę znającą się na rzeczy.

Moge zrobic porowanie z kartami graficznymi, wszystim po prostu, porownanie mialo sens, co do tego maja gripy akurat? Kompromitujesz sie, pograzasz... "strasznie sie kurzy".. a wiec tak: pierwszy 144hz monitor na swiecie? Wgl to jest minus jak juz? Ze stare nie musi znaczyc, ze zle, "schludny i prosty desing" sprawa inwidualna, imo asus wyglada jak gowno w porownaniu do benq. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...