Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z temperaturami laptop

toltiobi

Pytanie

Opublikowano

Witam.. Mam laptopa Asus. Jestem szczęśliwym posiadaczem Windowsa 10. 

Jednak nie wszystko jest takie kolorowe, mianowicie mam problem z temperaturami w swoim laptopie. 

Od razu po włączeniu laptopa, gdy temperatury jeszcze są w miarę okej (40-50 stopni) wszystkie gry śmigają aż miło, ale gdy tylko pogram te nieszczęsne 5 minut zaczynają się schody.

Temperatury zaczynają sięgać wtedy 90 stopni.. Sprawdzałem to w speedfanie. Gry zaczynają chodzić dużo wolniej i w większość z nich nie da się już normalnie pograć. Wiozłem już z tym nawet laptopa do naprawy, ale koleś tylko przeczyścił lapka, wymienił wiatrak i niby wszystko miało być ok. Ale problem dalej został. Kupiłem podkładkę chłodzącą, ale ten wiatraczek chyba wykrywa, że coś innego chłodzi i zwalnia..

Ujmę to tak, gdy włączam podkładkę, zwalnia wiatraczek, a gdy ją wyłączę to po chwili przyśpiesza. Nie wiem co mam zrobić, próbowałem zmienić szybkość wiatraka w speedfanie, ale nie było tam opcji bo podobno w laptopach się nie da speedfanem.

Nie wiem co mam zrobić, może wy mi pomożecie, poniżej wklejam plik z msinfo.

Msinfo.txt

3c893855fa50416930a631c33912b469.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale kiedy masz podkładke to jaką masz temperaturę? Skoro podkładka chłodzi to z automatu laptop jest chłodniejszy, więc wiatrak nie kręci się na pełnych obrotach, bo po co?

Opublikowano

Ale kiedy masz podkładke to jaką masz temperaturę? Skoro podkładka chłodzi to z automatu laptop jest chłodniejszy, więc wiatrak nie kręci się na pełnych obrotach, bo po co?

No problem w tym, że ta podkładka nie daje rady sama i jest około 75-80 stopni.

Opublikowano

Rozkręć i przesmaruj radiatory, w środku nie zaszkodzi tez wyczyścić z syfu.  

Skoro podkładka nie wydala kupiłeś byle jaką podkładkę nie dopasowaną do otworów wentylacji laptopa na spodzie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Skoro podkładka nie wydala kupiłeś byle jaką podkładkę nie dopasowaną do otworów wentylacji laptopa na spodzie. 

Mój laptop nie ma zbyt wielu otworów, to pierwsze. Z syfu wyczyszczony jest..

Opublikowano

A pasta na procku i grafie wymieniona?

Tak.. Z tego co wiem to wymieniane było w naprawie.

Opublikowano

To po co piszesz temat skoro jesteś znawcą swojego laptopa i znasz go na wylot ? Problemy masz dokładnie opisane to że je ignorujesz to już twój problem.

Czyszczenie to nie przesmarowanie nową pastą radiatorów 

Ogólnie seria asusów k53 może sie grzać zwłaszcza z Nvidiami serii 500m bo mają mierny radiator, źle posmarowany albo nie dokręcony  grzeje sie ponad normalną temperaturę pracy ponad 70 stopni. 

Opublikowano

To po co piszesz temat skoro jesteś znawcą swojego laptopa i znasz go na wylot ? Problemy masz dokładnie opisane to że je ignorujesz to już twój problem.

Czyszczenie to nie przesmarowanie nową pastą radiatorów 

Ale o co Ci chodzi kolego, ja nic nie ignoruję, tylko mówię, że prawdopodobnie była wymieniana.. Nie musisz reagować agresją.

Opublikowano

T

Mój laptop nie ma zbyt wielu otworów, to pierwsze. Z syfu wyczyszczony jest..

To co że nie ma wielu otworów kiedy źle i tak jest  dobrana podkładka do laptopa. 

Wyczyszczony BYŁ kiedyś, przy suchej i ciepłej pogodzie już może być zasyfiony w środku.  

Z reguły 2-3 miesiące  do pół roku nawet od samego czyszczenia powinien działać dobrze jeśli wymieniono pastę na radiatorach. Jeśli tego nie zrobiono samo czyszczenie nic nie daje bo problem nagrzewania sie pozostaje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...