Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mała ilość oglądających LCSy

Ventual

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Pewnie nie tylko ja to zauważyłem, ale ostatnimi czasy LCSy mają coraz mniej oglądających. Jak myślicie? Jakie mogą być tego powody? Czy gra na poziomie zawodowym stała się zbyt nudna? Czy może wakacje i większość osób powyjeżdżała i nie ma czasu na oglądanie? Dodatkowo znaczenie jeszcze ma to, że kiedyś LCSy były emitowane tylko na kanale Riot Games, a teraz na kanałach EULCS1, EULCS2, NALCS1, NALCS2. Kanał Riot Games ma 2 miliony 200 tyś followersów, a te rozbite kanały od 100 do 200 tyś followersów. 

Opublikowano

Po co oglądać od kilku lat te same drużyny tych samych zawodników. Są to bardzo nudne rozgrywki nie wnoszące niczego do gry solo. Zresztą jak lol się już od jakiegoś czasu kończy.

Opublikowano

po co mam oglądać jak przez 50minut farmią i kończą grę na 2:3? Lolowe zawody od dłuższego czasu są tak nudne, że już dominiony były ciekawsze.
+ wg mnie, lepiej samemu zagrać grę niż oglądać innych. Jeżeli już oglądać to streamerzy/youtuberzy, to jest ciekawsze niż drętwy komentarz do drętwego meczu ;v

1375198444-U163133.jpg

Opublikowano

Za dużo ich jak dla mnie i gra jest bardzo schematyczna - nuda.

Opublikowano

Dlaczego mało osób ogląda teraz LCSy? Ponieważ:

- obecnie CounterStrike jest bardziej oglądaną grą, ponieważ zawodnicy się często zmieniają i prezentują jakieś nowe taktyki, a w lolu jest cały czas te durne farmienie, którego fajnie się nie ogląda

- w lolu prawie cały czas są te same drużyny bez zmian w składach, a w csie wszystko jakby się zmienia (zawodnicy, nowe drużyny)

Taka jest moja opinia, każdy myśli co chce. Miłego wieczoru wszystkim czytającym! :>

Opublikowano

Oglądanie ligi legend jest cholernie NUDNE, ponieważ ciągle jest to samo ale to wina riotu uprościli tę grę do maximum, jak widzę jak typ klika Q W E lucianem za 2k dmg'u a wszyscy "O K***A WOW ALE PROS JEZUS BÓG GRY" XDDDDDDDDDD, no niestety w lige jeszcze się da grać, ale oglądać no nie bardzo, to nie te czasy gdzie karthus, aszka, mfka, jarvan były op pickami, po prostu czampiony którymi ogólnie się gra nie wymagają ani trochę skila, jedynie wiedzy globalnej na temat gry

@Edit

post @AlreadyTakenNam

wyjaśnia wszystko, lepiej się nie dało tego wytłumaczyć

Opublikowano

Gry nie są już tak dynamiczne jak kiedyś, sam przestałem je oglądać od jakiegoś czasu. Zaczynają widza nudzić.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Może dlatego że teraz się ogląda mecze piłki nożnej ? :D 

Ale ci powyżej mają racje, oglądanie LCS'ów staje się nudne. Jeszcze nudniejsze jest oglądanie przez 5 meczów tych samych picków itd. To samo farmienie, te same walki, ci sami zawodnicy.

Opublikowano

Gry są w c**j nudne, co grę te same picki, c**jowe swapy, kazda gra to farmienie i farmienie jeden tf gdzie padna pierwsze kille (pewnie gdzieś 30 minuta). Kiedyś z*********e się oglądało lola (worldsy w Korei) teraz już się nie da, już wole włączyć bruda (nawet on może być ciekawszy niż te c**jowe LCSy 4Head) 

Opublikowano

Widzę, że tutaj sami znawcy Kappa Jak nie śledzicie profesjonalnej sceny league of legends przez dłuższy czas to się nie odzywajcie, bo co sezon są zmiany w składach i to dosyć duże, co sezon przynajmniej zmieniają się dwie drużyny(jedne odpadają z lcs'ów drugie dochodzą) a inne mają zmiany w składzie. Fakt faktem gra zmieniła się np. od sezonu 3 w którym duże znaczenie miały umiejętności pojedyńczych graczy(przez co było większość duelów) niż teraz, gdy gra jest nastawiona jeszcze bardziej na team work, ale nudności nie można zarzucić bo w dużo grach coś się dzieję, na przykład można wziąć mecz C9 vs TSM, który leciał o 2 w nocy i w gierce co chwile coś się działo, leciały kille za killem, objectivy za objectivem, tak więc pisząc takie bzdury jak "nudno się ogląda, lol się kończy itp" jesteście śmieszni i nic poza tym. 
A spadek oglądalności jest przede wszystkim dlatego, że format LCS'ów się zmienił, EU gra śmieszne Bo2 w których mogą być remisy a ameryka BO3 które się dłuży i są w późnych dla Nas, europejczyków godzinach. Wystarczy spojrzeć na CS'a, który umie zachęcić graczy do oglądalności - wystarczy dać jakieś głupie losowanie skrzynek czy czegoś tam za oglądanie gierek a od razu po 300 tyś osób wygląda i najwidoczniej lol'kowi też by się to przydało. :>

tumblr_nu2fu56gEN1tj1rj6o2_500.png&ehk=7

Opublikowano

Ja w ogóle nie oglądam takich meczy bo wole je rozegrać sam. Dla mnie takie mecze są po prostu nudne i coraz więcej osób pewnie ma taką samą opinię o tym. Spora część też na to nie ma czasu, są wakacje ale nie dla wszystkich. Od jakiegoś czasu LoL traci na popularności, przynajmniej ja tak to odczuwam, więc jest mniej oglądających. 

Opublikowano

Ta gra już się dla mnie wypaliła i teraz widzę tu tylko non stop farmę, dwa/trzy teamfighty i koniec gry.

Pamiętam jak jakiś rok, dwa lata temu napisałem że lol już upada to każdy się śmiał ze mnie ty byłeś jedną z pierwszych osób. 

Powiem tyle cebulaki przeszły na lolka kiedy stało się to modne i gierka zanizyła się przyjemnością z grania z csem jest teraz to samo wszystkie cebulaki z lolka przeszły na cska i teraz ta owa gra traci przyjemnośc :)

LCS padają swoją oglądalnością bo LoL już można by powiedzieć nie jest TOP 1 grą, po drugie po co oglądać ZNOWU LCSy kiedy można oglądać majora gdzie jak wspomniałem wszyscy do niego przeszli...

Opublikowano

Ta gra już się dla mnie wypaliła i teraz widzę tu tylko non stop farmę, dwa/trzy teamfighty i koniec gry.

Pamiętam jak jakiś rok, dwa lata temu napisałem że lol już upada to każdy się śmiał ze mnie ty byłeś jedną z pierwszych osób. 

Powiem tyle cebulaki przeszły na lolka kiedy stało się to modne i gierka zanizyła się przyjemnością z grania z csem jest teraz to samo wszystkie cebulaki z lolka przeszły na cska i teraz ta owa gra traci przyjemnośc :)

No bo gra nie upadnie, tylko po prostu mi się już nie podoba. Zobacz w ogóle ile graczy gra w lola ^^

Opublikowano

LCS padają swoją oglądalnością bo LoL już można by powiedzieć nie jest TOP 1 grą, po drugie po co oglądać ZNOWU LCSy kiedy można oglądać majora gdzie jak wspomniałem wszyscy do niego przeszli...

Liga nadal jest topową grą dla wielu osób, nie ma możliwości, by w najbliższym czasie LoL upadł. Po prostu rozgrywki na najwyższym szczeblu stały się nudne, bo najprostszym sposobem na wygranie gry jest dobre skomponowanie drużyny i farmienie do x minuty. Meta może się w dalszym ciągu zmienić, dynamiczność również, więc nie można przekreślić LCS na zawsze. Tak czy siak, tęsknię za formatem LCS rozgrywanym w sezonie 2 3  T_T

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Liga nadal jest topową grą dla wielu osób, nie ma możliwości, by w najbliższym czasie LoL upadł. Po prostu rozgrywki na najwyższym szczeblu stały się nudne, bo najprostszym sposobem na wygranie gry jest dobre skomponowanie drużyny i farmienie do x minuty. Meta może się w dalszym ciągu zmienić, dynamiczność również, więc nie można przekreślić LCS na zawsze. Tak czy siak, tęsknię za formatem LCS rozgrywanym w sezonie 2  T_T

Synek, w sezonie 2 nie było jeszcze LCS'ów, dopiero w 3 się zaczęły xD

Opublikowano

Sam się zastanawiałem ostatnimi czasy i doszedłem do wniosku, że rozgrywka jest bardziej skomplikowana i poziom jest wyższy, przez co popełnianych jest mniej błędów - rozgrywka jest nudniejsza dla graczy, którzy nie zauważają szczegółów. Po drugie, Rito pozwoliło ostatnimi czasy bardzo dużej ilości streamerów czy nawet stacji telewizyjnych transmitować LCSy. Wynikiem jest to, że nie ma jednego streama z 200k widowni, a kilkanaście z 150k widowni. Mnie bardzo brakuje częstych "punsów" Phreaka czy burnów Sjokz. Czasami są, ale za mało - nie ma krótkich filmów nastawionych na rozśmieszenie widza. To w czwartym / piątym sezonie nadawało LCSom świetną atmosferę. Ostatnim, a zarazem może najważniejszym czynnikiem jest to, że Ritot wprowadza zmiany, które usuwają "cancer" elementy gry, czy próbują usprawnić grę, także dynamicqueue. Nie ma już tego rengara, który Ci z dupy wyskoczy i zrobi double'a 1v5 zanim go zabiją. 

To wygląda jak sygnatura!

Opublikowano

Problemem też jest nowy system LCS'ów, gdzie dwa mecze rozgrywają się w tym samym czasie, więc ludzie przeważnie oglądają tylko jeden mecz i tak np. jeden mecz ma 90k widzów a drugi 40k, chociaż myślę, że Riotowi to nie przeszkadza, gdyż może jest mniej widzów, ale za to do studia przychodzi więcej osób i mają z tego większy zysk. Kiedyś ograniczone miejsca były i jak ludzie kupowali bilety to oglądali sobie mecze wszystkich drużyn w jednym dniu, a teraz muszą się zdecydować na które studio przychodzą i oglądają mecze które wybrali. 

//edit.
Warto też zaznaczyć, że transmitowanie LCS'ów nie kończy się tylko na twitchu, są też inne platformy i m.in. youtube, który wg. mnie jest lepszy i ostatnimi czasy używam tylko jednego. Twitch ma jedynie klimacik który nadaje chat :v

Opublikowano

znudzenie, wydluzanie gier tych samych druzyn przez wprowadzanie systemu bo2/3 do splitow, brak itemow/objectivow/championow ktore spowodowalyby oplacalnosc podejmowania ryzyka we wczesnych minutach gry.

ale glownie wydaje mi sie ze przez zwyczajne znudzenie. nie oszukujmy sie - lol jest juz od 6 lat (od 3/4 lat jako jedna z najpopularniejszych gier) i przez to ze 90% graczy widzialo/znalo ta gre nie ma juz ochoty ogladania tego samego + gdzie od tego sezonu profesionalne gry przestaly nabierac takiego tempa jak kiedys. gra jako gra nie upadnie, ale na przestrzeni lat ludzi ogladajacych lcsy, wieksze imprezy jak msi, iem czy nawet worldsy moze spasc do poziomu jaka ma teraz dota2

btw. nie wydaje mi sie by duzy wplyw na to mialy 2 streamy z innym druzynami grajacymi o tej samej porze. jesli dodamy te oba streamy do siebie to wynik ogladajacych dalej nie bedzie taki jak byl w ostatnich latach, aczkolwiek tak czy siak mam wrazenie, ze nie byl to dobry ruch riotu i beda cos z tym robic po worldsach w offseasonie

Opublikowano

W poprzednich sezonu EU LCS na twitchu ogladalo 100-150 tys osob, aktualnie to sie bardziej rozlozylo na yt + doszlo eu lcs 1 i 2 .

Gry są dość nudne, owiele ciekawiej ogląda sie koreę czy chiny gdyz poziom jest dość wysoki, grają owiele agresywniej i gra nie polega na tym kto zrobi wiecej błędow tylko kto lepiej zagra daną akcje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...