Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Ubuntu - pytanie dotyczące tworzenia partycji

Runfis

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Próbuję zainstalować najnowszą polską wersję (Triumfalna Turkawka 14.04.1) Ubuntu na zewnętrznym dysku (jest to dysk, który pierwotnie znajdował się w komputerze, jednakże obecnie podłączony jest poprzez port USB). Na innym dysku (tym w komputerze) mam zainstalowanego Windowsa. Przy instalacji Ubuntu nie mam możliwości instalacji systemu obok Windowsa, tylko zamiast niego, ew. mogę ręcznie dostosować partycje.

Czytałem, że trzeba utworzyć /root, swap i /home (https://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Instalacja_systemu). I tutaj pojawia się moje pytanie - czy będzie to bezpieczne dla Windowsa (i ogólnie plików na tamtym dysku), jeżeli wykonam te operacje? Szczególnie niepokoi mnie konieczność ustawienia dla instalacji punktu montowania na samym "/", podczas gdy gdzieś tam w folderach jest inny system.

Z góry przepraszam, że się tak dopytuję, ale zupełnie się na tym nie znam, a nie chciałbym niczego zepsuć. :)

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście nie  używam innych opcji oprócz ręcznego ustawiania, bo to różnie działa w zależności od partycji i układów dysków.

Najlepiej ręczna instalka , jak chcesz mieć tylko ubuntu na dysku albo inne linuxy to

- partycja BOOT  500 Mb

- / - 20 Gb , ext4 ( możesz zrobić 2-3 pod inne systemy jak chcesz ) . Boot managera ustawić na napęd USB 

- swap 1 Gb 

- partycja HOME ext4 to na katalog użytkowników by ci nie kasowało danych przy nowych instalkach linuxa. 

Resztą zamie sie instalka, przy ponownych instalacjach wystarczy zamontować tylko BOOT i HOME , jeśli masz kilka partycji pod systemy to / na partycji co instalujesz. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dzięki Wam za dotychczasową pomoc. Udało mi się dobrze podzielić dysk na partycje, ale pojawił się inny problem.

Zaraz po naciśnięciu Zainstaluj pojawia się taki błąd:

Nie udało się odmontować partycji

Instalator musi dokonać zmian w tablicach partycji, ale nie jest to możliwe, ponieważ partycje w następujących punktach montowania nie mogły zostać odmontowane:
/cdrom
Proszę zakończyć wszystkie programy korzystające z tych punktów montowania.
Spróbować odmontować te partycje ponownie?

I do wyboru tylko Wstecz i Naprzód.

Przerwałem i zacząłem instalację od początku, ale znowu wyszedł ten sam błąd. Po naciśnięciu Naprzód wszystko idzie dobrze, dopóki nie zaczyna się instalacja - cały czas jest "wykrywanie systemów plików" czy jakoś tak i nic się nie dzieje.

Szukałem rozwiązania na necie, piszą tam o jakichś komendach w terminalu, ale nie wiem jak miałbym go otworzyć podczas instalacji, i czy to w ogóle zadziała. :/

Opublikowano

Już wiem, w czym był problem - instalkę umieściłem bezpośrednio na jednej z partycji dysku (co było swoją drogą bez sensu, bo partycji tej nie ruszałem przy instalacji, przez co straciłbym ~25 GB pamięci).

Skorzystałem z pendrive i błąd podczas instalacji zniknął. Ubuntu działa. :D

Jeszcze raz dzięki za pomoc. :)

Problem rozwiązany, temat można zamknąć.

Opublikowano

Ogarnij sobie coś takiego jak Wubi. Instalujesz to z poziomu Windowsa i masz normalnie Ubuntu obok Windy. W razie czego odinstalowujesz to jak zwykły program. Powinieneś mieć podczas instalacji wybór dysku, na którym chcesz zainstalować Ubuntu i wtedy sobie wybierasz po prostu swój dysk zewn. Tutaj masz więcej info na ten temat https://help.ubuntu.com/community/Wubi.

Opublikowano

Chyba nie użyłeś nawet opcji ręcznego partycjonowania w instalce jak twierdzisz że innej nie ma.

Pod Ubuntu wystarczy jedna partycja np 20 gb i druga swap 500 Mb-1 Gb i tyle, i żadnych cudów z kombinowaniem jak nie  wiesz jak ustawiać. 

Nie wiem po co od razu mulisz system przez USB zamiast odciąć instalką trochę miejsca z ostatniej partycji na dysku w kompie i tam zainstalować. 

Opublikowano

Ogarnij sobie coś takiego jak Wubi. Instalujesz to z poziomu Windowsa i masz normalnie Ubuntu obok Windy. W razie czego odinstalowujesz to jak zwykły program. Powinieneś mieć podczas instalacji wybór dysku, na którym chcesz zainstalować Ubuntu i wtedy sobie wybierasz po prostu swój dysk zewn. Tutaj masz więcej info na ten temat https://help.ubuntu.com/community/Wubi.

Czytałem o tym wczoraj, podobno nie jest już wspierane. Mimo tego pobrałem instalator dla 14.04 - zaczęło instalować, ale rzeczywiście nie działa.

Chyba nie użyłeś nawet opcji ręcznego partycjonowania w instalce jak twierdzisz że innej nie ma.

Nie twierdzę, że nie mam opcji ręcznego partycjonowania (przecież właśnie tego dotyczy moje pytanie), pisałem tylko, że nie mam opcji "Instalacji Ubuntu obok Windowsa".

Nie wiem po co od razu mulisz system przez USB zamiast odciąć instalką trochę miejsca z ostatniej partycji na dysku w kompie i tam zainstalować. 

Docelowo ma to być zewnętrzny przenośny dysk z własnym systemem. Jeśli zdecyduję się używać go tylko z jednym komputerem - nie ma problemu, mogę go podłączyć jak drugi dysk wewnątrz.

Pod Ubuntu wystarczy jedna partycja np 20 gb i druga swap 500 Mb-1 Gb i tyle, i żadnych cudów z kombinowaniem jak nie  wiesz jak ustawiać. 

I właśnie tego dotyczy moje pytanie. Chciałem się upewnić, czy stworzenie tej partycji dla systemu zaraz po "/" i swap'a, może jakoś wpłynąć na Windowsa i inne pliki, znajdujące się gdzieś w /dev/sda.

Opublikowano

Tam nie ma magicznej opcji "Zainstaluj mnie obok Windowsa". Partycjonujesz tylko ten dysk, na którym chcesz mieć Ubuntu i tyle, nie tykasz i nic nie zmieniasz przy partycjach, które chcesz mieć w Windowsie.

Opublikowano

Robisz z pena czy CD ? 

Zmień instalkę i spróbuj Mint zainstalować np MATE 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...