Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

W jakich językach są napisane największe portale społecznościowe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Facebook - Python Windows - C# Apple - Objective-C Google - Python

Czy da się napisać taki portal używając jezyka xhtml/html/css ? 

Opublikowano

HTML/CSS/JS są podstawami każdej strony czy aplikacji z tego powodu, że odpowiadają za część FrontEnd, czyli to co użytkownik widzi w tym wszelkie animacje, interakcje, itp. natomiast języki które wymienił kolega wyżej odpowiadają za tzw. BackEnd, czyli funkcjonalność po stronie serwera. A teraz w pigułce na przykładzie:

Wysyłasz zaproszenie do znajomych:

FrontEnd - wyświetla profil Jasia, którego do znajomych chce dodać Maciek, przycisk po kliknięciu wysyła żądanie do serwera.

BackEnd - serwer odbiera żądanie, że Maciek chce mieć w znajomych Jasia, więc odpowiednie metody/procedury szukają Jasia w bazie i ustawiają mu prośbę o dodanie o znajomych Maćka.

FrontEnd - Jaś otrzymuje komunikat z prośbą o potwierdzenie, czyli po prostu - zaproszenie do znajomych.

To tak w skrócie ;)

Opublikowano

Każda z tych platform używa pierdyliarda technologii, niektóre z nich:

- facebook: PHP, Java, C++, Erlang,

- twitter: Ruby, Scala,

- google: C++, Java, Python, Go.

+ przeróżne technologie bazodanowe, DSLe no i oczywiście JavaScript + HTML + CSS każda.

Trochę mało   xD

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Warto zaznaczyć, że PHPowa część facebooka działa na HHVM. Za czasów wersji 5.6 o wiele zwiększał ogólną wydajność. 7 wersja delikatnie przegoniła HHVM'a, ale nie wiadomo jak to będzie wyglądało kiedy HHVM zacznie wspierać PHP7.

Od strony bazodanowej, większość stoi albo na MariaDB, albo na MySQL. Dziwne, że nic nie stoi na MongoDB, bo to też fajny system. Przy dużych projektach również robi się hybrydy np. MYSQL + MongoDB + np. Redisa do chociażby swego rodzaju cache'a lub kolejkowania.

Opublikowano

Warto zaznaczyć, że PHPowa część facebooka działa na HHVM. Za czasów wersji 5.6 o wiele zwiększał ogólną wydajność. 7 wersja delikatnie przegoniła HHVM'a, ale nie wiadomo jak to będzie wyglądało kiedy HHVM zacznie wspierać PHP7.

Od strony bazodanowej, większość stoi albo na MariaDB, albo na MySQL. Dziwne, że nic nie stoi na MongoDB, bo to też fajny system. Przy dużych projektach również robi się hybrydy np. MYSQL + MongoDB + np. Redisa do chociażby swego rodzaju cache'a lub kolejkowania.

Portale społecznościowe to typ danych typowy dla relacyjnych baz.

Opublikowano

@Pan Szymek

Czemu?

Oczywiście baza relacyjna się nada, ale do rzeczy charakterystycznych dla społecznoścówki (powiązania między użytkownikami) bardziej naturalnym rozwiązaniem będzie baza grafowa, typu neo4j lub FlockDB (Twitter).

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@Pan Szymek

Czemu?

Oczywiście baza relacyjna się nada, ale do rzeczy charakterystycznych dla społecznoścówki (powiązania między użytkownikami) bardziej naturalnym rozwiązaniem będzie baza grafowa, typu neo4j lub FlockDB (Twitter).

Jeżeli powiązania między użytkownikami nie będą bardzo skomplikowane, to korzystniejsza będzie relacyjna baza danych, natomiast w przypadku czegoś w rodzaju Twittera, rzeczywiście grafowe mają przewagę.

Opublikowano

Php napiszesz wieć polecam ci się nauczyc najpierw c++ i potem php jak umiesz html i css to dobrze

Opublikowano

Facebook - Python Windows - C# Apple - Objective-C Google - Python

Widzę, że dążysz do stworzenia takiego portalu, z góry Cię uprzedzam, używając 1 sewera, znając tylko xhtml html css - nie nie można. Musisz wziąć pod uwagę stawianie CDN, oddzielnych serwerów pod bazę danych, load-balancerów, serwerów pod samą aplikację. 

Wyjaśnij mi po jaką cholerę ma się uczyć C++ :).

Możliwe, że koledze chodzi o podobieństwo między C++ a PHP, jednak jak dla mnie, jeśli ktoś ma się zajmować webmasterką to lepiej od razu wziąć się za PHP'a

P.S. Jeśli chodzi o języki to powinieneś złapać coś back-endowego, przy okazji JavaScript wydaje mi się tu obowiązkiem.

Pomogłem? Daj lajka!

Ty dostałeś pomoc - ja chcę lajka!

5463996887.png

Fajny mam internet, co nie? Hehe :3

Opublikowano

Wyjaśnij mi po jaką cholerę ma się uczyć C++ :).

Kolega naoglądał się Zelenta :P 

C++ w sumie jest dobry na początek z ogarnięciem o ,,co chodzi z programowaniem" ;) 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przy czym należy pamiętać, że Facebook używa HipHop for PHP, który kompiluje kod PHP na kod C++, który znowu kompilowany jest na kod maszynowy. 

671411485514457941894.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...