-
👋 Witaj na MPCForum!
Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎
- ✅ Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
- ✅ Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
- ✅ System prywatnych wiadomości
- ✅ Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
- ✅ Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy
👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!
Zarejestruj się teraz
- 0

Pytanie
LamS
LamS
Witam,
Mam problem z kartą graficzną w laptopie. (Laptop ASUS X555LJ)
Posiadam 2 karty graficzne : Intel HD Graphics 5500, NVIDIA GeForce 920M.
I niestety mam tu problem ponieważ nie mogę zmienić domyślnej zintegrowanej na nvidie.
Niby ma zmieniać na nvidie wtedy kiedy włączę jakaś grę a to g**no prawda.
Jeśli laptop jest podłączony do ładowarki i np. mam włączoną grę League of legends (nie client tylko już grę gdzie jest rozgrywka)
zauważam zmianę grafiki na nvidie, grafika staje się ciemniejsza przyjemniejsza dla oka FPS rosną nie ma mowy o lagach.
Co innego dla karty zintegrowanej nie mówię że się nie da grać ALE max fps to 80, i dosyć często w kluczowych momentach rozgrywki pojawiają się lagi.
Nie wiem jak zmienić tą grafikę z zintegrowanej na nvidie już wszystkiego próbowałem :<.
Aktualizowałem sterowniki, PPM na np. grę i wybór nvidi nic nie daje bo to nadal jest uruchamiane na karcie intela (sprawdzałem bo jak podłączę ładowarkę to obraz odrazu staje się ciemniejszy i przyjemniejszy dla oka z 160-200 fps'ami.)
Ustawienia globalne w panelu sterowania nividi są ustawione że ma używać procesora graficznego o dużej wydajności nvidia a i tak tego nie robi.
Nie wiem co robić. Może jakaś pomoc ? Byłbym wdzięczny.
@Edit
Dodam jeszcze że w po wpisaniu w pozycje wyszukaj (dawniej uruchom) "dxdiag"
w zakładce Ekran jest wszystko pod Intel HD Graphics 5500
Bieżący tryb ekranu : n/d
Monitor : Generic PnP Monitor
A w zakładce Renderowanie jest wszystko pod nvidie
z tym że :
Bieżący tryb ekranu : n/d
Monitor : n/d
Mogę dodać jeszcze tyle że w CClenarze odrazu po uruchomieniu na górze są wypisane oprogramowanie, procesor i karta, i tam jest tylko wypisana zintegrowana karta Intela nie ma nvidi.
By GutenMorgen
Smok
Team
Filmy
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.