Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Windows 8 po reinstalu zacina się

DrwaluPL

Pytanie

Opublikowano

Mojej mamie strasznie zacinał się laptop (Acer). Jako, iż ma go już ponad 2 lata i ani razu nie był przeinstalowywany ani nic z tych rzeczy to powiedziałem, że mogę jej to zrobić. Oczywiście najlepiej by było gdyby wszystkie dokumenty zostały (jest w zarządzie OSP) jak prosiła tak zrobiłem. Nie chciałem go reinstalować więc na początek spróbowałem tzw "Odświeżenia systemu"  niestety po odświeżeniu black screen tylko myszka i nie działa ctr+alt+del. Nie chciało mi się w to bawić więc poszedłem w reinstall. Przez ok. Tydzień wszystko działało spoko, jednak po jakimś czasie lapek zaczął mulić jeszcze gorzej niż przed reinstalem, po czym przestał. Warto wspomnieć, że wszystkie stare pliki zgrałem na osobną partycję na jej dysku. Dziś rano przy włączeniu laptopa wszystko niby działa ale przy kliknięciu np. zmiany języka laptop się zacina, albo gdy próbuję włączyć jakiś folder/mój komputer... przed chwilą wyskoczyło, że proces  nie odpowiada i ekran zrobił się jakby za mgłą. Pytanie brzmi: Co zrobić? 

Myślę, że opisałem problem wystarczająco i  sorki, że się tak rozpisałem, liczę na pomoc!

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robię jeszcze skan HD Tune'm.  Chyba za 10 razem się odpalił to kumpel poradził żebym na bad sectory zobaczył... ile bad sectorów to źle? i czy dysk będzie wtedy za przeproszeniem do wyje**nia?

Opublikowano

HD Tune czysty, wszystko... najdziwniejsze jest to, że teraz śmiga normalnie o.O jeszcze dodatkowo ADW Cleaner'em go przeleciałem. Avast nic nie wykrył, myślałem nad combofixem ale na necie pisze że "to nie magiczna gumka" to wolę nie ryzykować zepsucia systemu xD

Opublikowano

Patrzyłeś w menedżerze zadań jak to wygląda? Zobacz jak wygląda zużycie głównie dysku i CPU. Dodatkowo zobacz czy światełko od dysku (gdzieś na obudowie powinna być) nie miga jak powalone.

Opublikowano

Robię jeszcze skan HD Tune'm.  Chyba za 10 razem się odpalił to kumpel poradził żebym na bad sectory zobaczył... ile bad sectorów to źle? i czy dysk będzie wtedy za przeproszeniem do wyje**nia?

Jak się już pojawi się jeden bad sector to oznacza, że dysk pada. Ogólnie, jak jest ich niewiele to można spróbować jest przenieść tak by system z nich nie korzystał. Jak jest ich dużo to dysk jest do wywalenia.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Może procek nie jest najwydajniejszy na świecie i system indeksował na początku pliki przez co spadała ogólna wydajność. Jak system dalej będzie działał normalnie to nie ma czym się przejmować.

Opublikowano

Patrzyłeś w menedżerze zadań jak to wygląda? Zobacz jak wygląda zużycie głównie dysku i CPU. Dodatkowo zobacz czy światełko od dysku (gdzieś na obudowie powinna być) nie miga jak powalone.

Miga jak powalone dodatkowo jak kliknę prawym na folder to się kółko kręci a potem zamglony ekran

Edit: Już przestało migać

Opublikowano

Ja miałem podobny problem jak mi dysk umierał. Raczej wątpię, że Twoja mama zdążyła zasyfić tak lapka. Co do opinii nt. dysku poczekałbym na opinię kogoś kto ma większe doświadczenia, choćby Ktosia.

Opublikowano

Kurdełe :/ właśnie chce(my) uniknąć wożenia tego lapka po serwisach, mogą to być jakieś wirusy czy coś?
Jak zreinstaluje całkiem sys od razu dwie partycje to pomoże?

Opublikowano

Okazało się, że dysk był padnięty mimo czystego HDtune. Po rozkręceniu tarcze się nie obracały, teraz w lapku jest SSD temat do zamknięcia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...