Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Windows 7 a sterowniki...

MR.ZiomuuSs

Pytanie

Opublikowano
Witam. Kilka godzin temu zainstalowałem na nowo Windows 7 Ultimate (x64) i do tej pory nie mogę się uporać ze sterownikami. System działa, ale:

- pomimo zainstalowania sterowników karty graficznej cały interfejs jest nadal "duży" (i nie, nie jest to wina ustawień windowsa, zawsze na świeżym systemie interfejs jest duży ale po instalacji sterowników to ustępowało...)

- dźwięk w ogóle nie działa, a podczas próby instalacji sterowników do karty dźwiękowej wyskakuje błąd. Raz się nawet zainstalowały, ale dźwięku nadal nie było.

- po każdym odpaleniu systemu wyskakuje błąd:

8cFCY7E.png

Istotnym faktem jest to, że komputer jest oparty o Skylake, i z samą instalacją systemu z pendrive były pewne komplikacje (musiałem zainstalować do obrazu płyty sterowniki do usb). Czy jest w stanie ktoś mi wyjaśnić co zrobić aby wszystko działało? Sterowniki do karty dźwiękowej próbowałem instalować zarówno ze strony producenta jak i z dołączonej płytki, i zawsze jest ten sam błąd.

@edit: Dodam, że moja rozdzielczość to 1440x900 ale nie mogę takowej ustawić w ustawieniach windowsa...

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Wolen w rozwiązaniu pierwszym wyskakuje tylko:

5YNNSEI.png

Drugie nie działa.

Trzecie- nie mam czegoś takiego.

Jeśli chodzi o rozdziałkę... to magicznym sposobem po kilku restartach nagle zmieniła się na poprawną (1440x900). Tylko nadal na dzień dobry dostaję błąd "menedzer okien pulpitu przestał działać" i nadal dźwięku nie mam.

Opublikowano

Co do braku opcji w akcji. Kliknij w drzewku na nazwę swojego komputera, wtedy w menu Akcja pojawiają się te dodatkowe opcje.

Co do tej grafy, tak jak mówiłem, ja bym spróbował z tymi sterami. Nawet jak nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi, a był właśnie taki sam przypadek jak Twój i to właśnie jedna z wersji sterownika to powodowała.

Opublikowano

@Wolen tak, jestem tego na 100% pewien. W dodatku, podczas włączania jakiejkolwiek gry po raz pierwszy pojawia się komunikat monitora, że najlepszą rozdziałką jest 1400x900 (ale pomimo tego nie zmienia jej). Grzebałem w ustawieniach monitora i również nic. A jeśli chodzi o starsze wersję sterownika: mogę, ale on i tak się zaktualizuje przy najbliższej okazji do nowej wersji, i nie mogę tego wyłączyć. Poza tym: na windows 8.1 instalowałem tą samą wersję co tutaj, i nie miałem takich problemów.

Co do dźwiękówki to:

EMaSP6Y.png

Ale pomimo tego sterownik pojawia się w panelu sterowania (tzn. można go odinstalować), ale nie działa.

Opublikowano

Spróbuj tak. Wywal te stery od grafy łącznie z tymi sterami Audio od nVidi. Zainstaluj po kolei stery do płyty głównej > potem stary do audio i na koniec starsze stery nV. Jak po tych czynnościach nie będzie działać to już nie mam pomysłu.

Opublikowano

Co do dżwiękówki -> https://www.drivereasy.com/knowledge/solutions-to-fix-issue-install-realtek-hd-audio-driver-failure/.

Jak będzie działało na starszej wersji sterownika grafy to będziesz wiedział przynajmniej w czym leży błąd. Z tego co pamiętam da się nieaktualizować sterownika, ale nad tym będziemy się zastanawiać jak będziemy już wiedzieli w czym problem.

Opublikowano

Na 100 zainstalowałeś dobre stery do karty? Możesz spróbować odinstalować i zainstalować starszą wersję sterownika, ktoś kiedyś przez którąś wersję stera miał taki sam problem. Co do dźwiękówki, jaki błąd?

Opublikowano

@Wolen dobra, poradziłem sobie. Wystarczyło w menedżerze urządzeń usunąć sterowniki NVIDIA i zainstalować realteka.  Wszystko już działa. A jeśli chodzi o ten błąd przy starcie systemu- zainstalowałem SP1 i błąd zniknął. Do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...